Prosciutto crudo e melone – mer än bara en enkel antipasto

prosciutto_melone
prosciutto_melone

Det har blivit en italiensk sommarklassiker, som numera serveras genom hela landet och bortom dess gränser. Det är en symbol för det italiensk kökets enkelhet och fräschör. Jag pratar om prosciutto crudo e meloneParmaskinka och melon – en rätt som blir uppskattad vid varje bord där den serveras. Men visste ni att denna kombination av ingredienser handlar om mer än bara smak?

Med rötter i Antiken

Redan på den grekiska filosofen Hippokrates tid före Kristus, föddes en vision om att världen är baserad på motsatspar: varmt och kallt, torrt och fuktigt – precis som man i östvärlden trodde på yin och yang för universell harmoni. Denna vision levde vidare många år, och gör det i viss mån fortfarande, och på 200-talet e.Kr. formulerade läkaren Galenos teorin att just varmt, kallt, torrt och fuktigt i en människa representeras av de fyra elementen eld, luft, jord och vatten – och att den perfekta människan måste bestå av en jämvikt av dessa fyra element. Om människan, av olika anledningar som t.ex. ålder, sjukdom eller klimatet han eller hon befinner sig i, inte innehar denna jämvikt, måste man ingripa för att återskapa jämvikten – något man bäst gör via maten som konsumeras.

Visste du att Italien är världens största vinproducent? Om inte, så läs vår artikel om vinproduktionen i Italien här. Och få tips på vart du kan bege dig för att njuta av vinprovning i landet.

Den perfekta jämvikten

Parmaskinka
Parmaskinka – Prosciutto crudo på italienska – är ett populärt inslag på många italienska charkbrickor… eller tillsammans med melon på sommaren.

Även om Galenos teori kan tyckas vara överdriven, så är vissa delar av den värda att ta åt sig. Den första är att det vi äter påverkar vår hälsa, den andra är att all mat vi äter har sina unika egenskaper och därför måste vi kombinera dem med varandra för att skapa jämvikt. Och därmed kommer vi tillbaka till rätten Parmaskinka med melon. Under medeltiden ansågs just melon vara rent av farlig att äta på grund av sin kalla och fuktiga natur, och för att överhuvudtaget kunna njuta av den utan att tappa jämvikten, var den tvungen att ackompanjeras av något varmt och torrt… gissa vad? Just det, prosciutto crudo.

Och en sak till. Man kanske inte tänkte på det för 2000 år sedan, men också från en näringsmässig synvinkel är denna rätt närmast perfekt: melonen består främst av vatten, men innehåller också en mängd fibrer och enkla sockerarter, och som färgen avslöjar även en stor mängd betakaroten. Och skinkan är rik på protein och B-vitaminer.

På bilden här ovan har jag lagt till burrata, basilika och några solrosfrön. Om det förstör hela jämvikten låter jag vara osagt – men gott är det, det är ett som är sant!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer