Prova choklad- och mandeltårtan från Capri

Har du ofta drömt dig bort till den vackra Amalfikusten och den exotiska ön Capri? Eller har du rent av varit där?

Jag nöjer mig med att drömma mig bort till Capri genom dofterna av denna choklad- och mandelkaka. Enligt tradition har kakan bakats utan mjöl och endast med mandlar och choklad, vilket ger en mjuk, smulig och välsmakande kaka, som är en ren gastronomisk symbol för den vackra ön Capri (och dessutom glutenfri!).

Smaka själv. Dröm själv.

Se alla våra semesterbostäder och hotell på Capri här

Fakta:
Tid: ca. 15 min. +  55 min. i ugnen
Antal portioner: 1 kakform / 10 personer

Ingredienser:

  • 300 g mandlar med skal, finhackade
  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 200 g mörk choklad, smält
  • 6 ägg
  • 4 msk kakaolikör eller italiensk Strega-likör
  • 4 g torrjäst

Gör så här:

Smöret ska vara rumstempererat, så ta ut det ur kylskåpet i god tid.

Börja med att röra ihop socker och smör, tills det blir mjukt och krämigt. Tillsätt ägg och rör ihop smeten väl. Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt därefter finhackad mandel och smält choklad till smeten. Tillsätt jästen och likören och blanda ihop allt.

Ta en kakform (cirka 26 cm i diameter) och lägg ett bakplåtspapper så att smeten inte rinner ut. Häll i smeten, och sätt in kakan i en ugn uppvärd till 180 grader C, och låt gräddas i ca. 50-55 minuter.

När kakan är färdig, stjälp upp den på ett serveringsfat. Pudra över florsocker när den svalnat.

Buon appetito!

Vill du få fler tips från det italienska köket?

- då ska du trycka här och anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Taggar från artikeln
Mer av Emilie Fuglsang

Har du smakat pasta med aubergine?

På Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla,...
Läs mer