Portugals ikoniska tartelette – pastel de nata

Pastel de Nata är en av Portugals mest populära bakverk.

Läget vid Atlanten har gjort, att nyfångad fisk har tagit central plats i Portugals gastronomi. Men om du tycker om sötsaker, har du också mycket att utforska på en resa till Portugal. Den klassiska tarteletten, Pastel de Nata, är mer eller mindre ett måste att smaka på en resa till Lissabon. Här kan du dessutom göra en utflykt till det förtrollande kvarteret Belém, som ligger längs Tejoflodens bredder, och där avsluta dagen med ett besök på det legendariska konditoriet Pastéis de Belém.

Pastel de Nata

Det var munkar på Mosteiro dos Jeronimos (Jeronimos-klostret) i Belém väster om Lissabon, som bakade de första Pastéis de Nata någon gång på 1700-talet. På din tiden använda munkarna stora mängder äggvita som stärkelse till deras kläder. Alla äggulor som blev över, användes ofta till att baka bröd och kakor – vilka munkarna sedermera började sälja utanför klostret. Ett av alla dessa bakverk, var de nu berömda Pastéis de Nata.

Det är inte bara i Portugal som du kan njuta av en Pastel de Nata till kaffet. Idag kan de populära portugisiska tarteletterna köpas på bagerier över hela världen, och de serveras också ofta på hotell och restauranger.

Pastéis de Nata och portvin är en populär efterrätt i Portugal…

Beléms berømte konditori

Besöker du Lissabon, är det nästan ett måste att lägga vägen förbi vad som troligen är Portugals mest kända konditori, Pastéis de Belém – helt rätt plats för dig som vill smaka på den läckra tarteletten.

Ett trevligt sätt att ta sig fram till konditoriet, är att ta den cirka 40 minuter långa turen med spårvagn nr. 15E från Praça do Comércio. Väl framme i kvarteret Bélem, kan du spendera hela dagen med att beundra imponerande monument (t.ex. Belém-tornet, Jeronimus-klostret och Vagnmuseet), men det är också en upplevelse att bara strosa runt i de vackra trädgårdarna som bjuder på utsikt till havet. Det finns gott om trevliga restauranger och caféer i området, men det är naturligtvis Pastéis de Belém (som officiellt heter Antiga Confeitaria de Belém), som är naturlig samlingspunkt för alla som gästar kvarteret.

Konditoriets historia

Konditoriet ligger mellan Jeronimus-klostret och Belém-slottet, den officiella residensen för Portugals president. Det är en livlig gata som kantas av byggnader från 1600- och 1700-talen, vilka är utsmyckade med handmålade kakel, karaktäristiska fönster och järnbalkonger på andra våningen. Och det är tydligt var exakt konditoriet ligger, för luften fylls av söta dofter från alla de glada kundernas påsar fyllda med de ovala kakorna som sedan 1837 har glatt hundratusentals kunder. Många reser över hela världen, för att få smaka på dessa unika kakor.

Pastéis de Belém är ett måste att besöka om du befinner dig i kvarteret Belém. Foto: Vernaccia. CC BY 2.0

År 1834 upplöstes de religiösa ordrarna i Portugal, och därefter stängde alla portugisiska kloster. För att munkar och nunnor skulle kunna klara sig ekonomiskt, började de baka och sälja klostrets kakor och andra specialiteter. År 1837 påbörjade man produktionen av Pastéis de Nata – baserat på ett hemligt klosterrecept – i sockerbruket som låg bredvid klostret. På den tiden, låg Belém långt från Lissabons centrum, och för att ta sig till området fick man åka ångbåt. Allteftersom området lockade fler besökare, växte även de smakfulla Pastéis de Nata snabbt i popularitet.

Det hemliga receptet

Första gången receptet förmedlades till chef-konditorn i på Pastéis de Belém, gjordes det i hemlighet. Idag måste konditorerna  skriva under ett sekretessavtal innan de får ta del av receptet – och innan detta sker, måste de ha arbetat i verksamheten många år, så man vet att det är personer man kan lita på. Man bakar fortfarande tarteletten enligt det ursprungliga receptet, och det försegår bakom stängda dörrar, utan hjälp av några maskiner. Alla ingredienser väljs noga ut, vilket gör möjliggör bevaringen av den höga kvaliteten och den äkta, traditionella portugisiska smaken.

En unik atmosfär

Konditoriet ser relativt litet ut utifrån, men när du träder in i butiken och får syn på väggarna som är klädda med de handmålade kakelplattorna från 1600- och 1700-talen, känner du direkt av den inbjudande atmosfären. Det doftar härligt, när de stora svarta faten passerar förbi med varma, spröda Pastéis de Nata. Kakorna ska avnjutas varma och pudras med florsocker och kanel innan servering. Om du vill ta med dem hem, packas de in i en speciellt utformad kartong, som bevarar färskheten. När du kommer hem kan du värma upp dem i ugnen.

Även om du inte kan få tag på ursprungsreceptet från Pastéis de Belém, går det bra att baka Pastéis de Nata hemma.

Det är extra gott att avnjuta en Pastéis de Nata med en läcker Bica (espresso). Man bakar och säljer mellan 14.000 och 20.000 Pastéis de Nata varje dag (!) och The Guardian har valt ut tarteletterna som en av världens 15 bästa bakverk. Pastéis de Belém har öppet mellan 08.00-23-00 dagligen på vintern, och mellan 08.00-24.00 på sommaren.

Läs mer på konditoriets egen hemsida.

Utforska Portugals bagerier

Du kan naturligtvis smaka på Pastéis de Nata på många fler platser än i Belém. Om du t.ex. kör norrut till kuststaden Nazaré, bör du svänga inom den lite sömniga staden Alcobaça och provsmaka deras utgåva som säljs på konditoriet Pasteleria Alcôa. Här har man tidigare vunnit förstaplatsen för kakor i en landstäckande tävling.

Få inspiration inför din resa till Portugal med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer