Porec – en upplevelserik badsemester i Kroatien

Följ med till Porec tillsammans med Escapeaway

Det är enkelt att låta en semester i Porec spenderas på en av alla Blå Flagg-stränder som staden kan skryta med. Men om du kan slita dig loss från Istriens riviera, med dess idylliska bukter och kristallklara vatten, väntar väldigt många fler, spännande upplevelser och sevärdheter inne i själva Porec stad och på resten av den vackra halvön. Läs vidare här, och få inspiration till en upplevelserik badsemester i Kroatien.

Eufrasius-basilikan – ett unikt världsarv

Eufrasius-basilikaen
Eufrasius-basilikan från 500-talet är ett av de bäst bevarade byzantinska byggnadsverken i Europa. Foto: Paul Barker Hemings, CC BY-SA 2.0.

Porec är inte någon stor stad, men rymmer ändå flera intressanta sevärdheter tack vare en lång och rik historia med rötter hela vägen tillbaka till Romarriket. Det är därför nästan ett måste att ta en promenad på de stämningsfulla gatorna i den gamla stadsdelen, med dess vackra venetianska hus, tinnar och torn. Här bör du dessutom lägga vägen förbi den fantastiska Eufrasius-basilikan som finns med på UNESCOs värdsarvslista, och är en av de bäst bevarade kyrkorna i Europa.

Basilikan kan nog utses till stadens mest berömda sevärdhet, som trots Porecs stundtals dramatiska historia kvarstår som en av regionens äldsta och främsta monument. Framförallt utsmyckningen, i form av färgglad mosaik, är imponerande. Som besökare i basilikan kan du också ta dig upp i klocktornet, varifrån du har en vacker utsikt över stadens gamla stadskärna.

Baredinegrottan – på äventyr i jordens inre

Baredine-hulen Porec
Baredine-grottan ligger cirka 7 kilometer nordöst om Porec. Foto: Bernhard Wintersperger, CC BY 2.0.

Kroatien är känt för sina droppstensgrottor, men endast ett fåtal av dem är öppna för offentligheten. En av dessa, Baredine-grottan, ligger inte långt från Porec. Cirka 300 stycken branta trappsteg leder ner till 60 meters djup, där en äventyrlig värld full av unika klippblock, fladdermöss och färgglada stalaktiter väntar på dig i de fem kamrarna. Har du tur, kan du stöta på den så kallade människofisken, en ögonlös salamander som har anpassat livet efter mörkret i grotta, och har fått sitt namn på grund av dess människoliknande, bleka hud.

Det är ett spännande utflyktsmål för både barn och vuxna. Var 40:e minut sker guidade rundturer på både tyska och engelska. Med en temperatur på cirka 14 grader, kan Baredine-grottan dessutom bidra med lite kyla på de varma sommardagarna – men det rekommenderas ändå att du tar med en tröja på besöket. Mer information om öppettider och priser hittar du på den officiella hemsidan: www.baredine.com

Båtturer

Läget vid havet betyder inte bara att restaurangerna i Porec kan erbjuda goda fiskrätter. Det ger dig också möjlighet att följa med ut på båtturer till havs. Tar du dig ner till hamnan, kan du till exempel hoppa på en båt till Sveti Nikole, en liten ö endast 500 meter från fastlandet. Här finns några av områdets bästa badstränder.

Om du inte vill nöja dig med att slappna av på stranden, kan du också ta en båt till Brijuni Nationalpark i söder. Nationalparkens alla små öar gömmer på allt från dinosaur-fottryck och romerska ruiner till ett helt zoo. Det är möjligt att följa med på guidade turer med ett turisttåg (inte på spår), som du bör boka plats på i förväg om du besöker platsen under högsommaren. Många föredrar dock att utforska sevärdheterna i eget tempo, vilket exempelvis kan göras med en hyrcykel.

Venedig gondoler
Venedig ligger inom rimligt avstånd för en utflykt från Porec.

Det italienska inflytandet är stort i Istrien, som under perioden mellan de två världskrigen faktiskt tillhörde Italien. Om du vill besöka landet i väst, seglar en katamaran mellan Porec och Venedig. Turen tar knappt 3 timmar, som om du åker tidigt på morgonen och hem sent på kvällen, går det absolut att besöka kanalstadens största sevärdheter på en dagsutflykt.

Resor till Porec för hela familjen

Porec strand
En badsemester i Porec kan enkelt kombineras med spännande kulturella upplevelser för både barn och vuxna.

Porec är på många sätt och vis ett idealt resmål, om du ska ta med barnen på semestern. Utöver Istriens alla frestande stränder och sevärdheter, finns flera roliga aktiviteter för barn att utforska i närheten. Norr om staden ligger till exempel Motodrom Porec, ett paradis för alla som älskar fart och action. Här kan du bland annat utmana barnen i go-kart, med quad bikes, segway och paintball. Och de vattendjur som inte har fått nog av bad på stranden, kan också besöka vattenlandet Aquacolors, som lockar med massor av vattenrutschkanor för alla åldrar.

Vill du säkra din plats på ett av de bästa hotellen i Porec? Oavsett om du åker tillsammans med familjen, din bättre hälft eller med en grupp vänner, hittar du helt säkert ett hotell som passar hos Escapeaway.

Se alla resor och hotell i Porec i Istrien här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer