POP-toppen i Stövellandet

Är dina kunskaper i den italienska sångboken begränsade till Eros Ramazottis och Laura Pausinis populära låtar från 80- och 90-talen? Om detta är fallet kan du läsa vidare här nedanför och på så vi utöka dina kunskaper och få reda på vem som, genom hälften av förra århundradet, fick Italien att sjunga i kör…

50-talet

Även om det på andra sidan jordklotet blev alltmer populärt med mer samtida, rytmisk musik framfört av till exempel Elvis Presley och Chuch Berry, så var det fortfarande den melodiska sången som älskades av italienarna på 50-talet. En låt, som verkligen samlade italienarna, och fortfarande sjungs över hela världen, föddes 1958.

Gatumusikanter är en populär del av den italienska gatubilden
Gatumusikanter är en populär del av den italienska gatubilden.

Den heter “Nel blu dipinto di blu”, och framfördes av Domenico Modugno. Den deltog i Eurovision song contest 1958, men tog dessvärre inte hem segern. Andra artister som fångade italienarnas hjärtan under detta årtionde var Adriano Celentano och Enzo Jannacci.

60-talet

På 60-talet skapades en helt ny generation av sångare. De sociopolitiska och kulturella händelserna avspeglade sig i musiken, vilket ledde till ett helt nytt uttryck i musiken som sedermera blev grund för kommande årtionde. De nya artisterna introducerade rytmisk musik samt popmusik och flera kvinnor trädde in på scenen med minikjolar och uttryckte på detta vi sin nyförvärvade frihet. Några av denna periods representanter är Lucio Battisti, Gianni Morandi, Rita Pavone, Mina och Mia Martini.

70-talet

Det efterföljande 70-talet bjöd på artister som spelade en helt ny typ av rockmusik. Det experimenterades med nya instrument, vilka utlöste nya ljud i musiken. Något som Zucchero, Vasco Rossi, Gianna Nannini och Umberto Tozzi blev kända för.

80-talet

Och så kom 80-talet! I början av detta årtionde exploderade popvågen. Sabrina Salerno gjorde sig internationellt berömd 1986 med sången ”Boys” och inte minst med den tillhörande, väldigt avslöjande, musikvideon. Även den stora hiten ”Self Control” skrev av den – i Italien – populära låtskrivaren och sångaren RAF. Han gav själv ut låten men den blev en mycket större internationell hit med Laura Branigans version. Också gruppen Ricchi e Poveri placerade Italien på musikkartan med deras succéhit ”Sarà perché ti amo” som vi i Sverige nog mer känner till i form av Perikles version ”Var ska vi sova i natt”. Under detta årtionde skapades också många kärleksballader framförda bland annat av Antonella Vendetti, Claudio Baglioni och Eros Ramazzotti.

Musikvideor i poolen blev en stor del av popmusiken på 80-talet.
Musikvideor i poolen blev en stor del av popmusiken på 80-talet.

90-talet

Århundradet sista årtionde bjöd upp till dans på klubbarna. Aldrig tidigare i Italien hade det blivit investerat så mycket pengar i en bestämt genre, det vill säga i genren ”house” som just producerades för att primärt spelas i diskoteken. Gigi d’Agostino är nog en av de internationellt mest kända italienska DJ’s och producenter av klubbmusik och har flera stora internationella hits, som ”Bla bla bla”. Vid sidan av housemusiken levde pop och rock vidare genom musiker som till exempel Laura Pausini, Gianluca Grignani och inte minst Giorgia som gjorde sig internationellt välkänd i duetter med Elton John och Luciano Pavarotti. 90-talet var också årtiondet då Andrea Bocelli slog igenom med succén ”Con te partirò”, även inspelad på engelska med Sarah Brightman under titeln ”Time to say goodbye”.

Förenade i allsång

En särskild årlig händelse har i årtionden samlat Italien i allsång, nämligen den så kallade Sanremo-festivalen. Sanremo-festivalen såg sitt ljus i den norditalienska staden Sanremo i 1948 och har varje år sedan dess hållits i februari och mars. Du kan jämföra festivalen med svenska Melodifestivalen, men i mycket större format. Festivalen sträcker sig över flera veckor och korar två vinnare i två kategorier: kända och okända artister. Det är stor prestige att vinna festivalen och vinnaren säkrar sig mycket uppmärksamhet, många sålda skivor och för okända artister är det en dörröppnare pop-toppen i Italien.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Lars Krogh

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer