Platser i Italien du kanske inte känner till, men helt klart bör besöka

Italiens skönhet och kultur, är så stor och kompakt, att landet omöjligt kan beskrivas på ett tillfredsställande sätt med varken ord eller bilder. Det ska i så fall användas väldigt många ord och bilder, för att ens göra ett försök, men istället för att börja på denna enorma “Coffee Table Book” som det nog skulle sluta med, så föredrar jag att fokusera på några mindre kända pärlor, som jag anser sammantaget utgör det där extraordinära med Italien. I mina ögon är Italien nämligen ett extraordinärt semestermål, för nästan oavsett vart i landet du åker, så finns det något betagande att ge sig hän åt.

Italien rymmer otroligt många sevärdheter, som inte alltid får ta plats bland reseguidernas rekommendationer. De försvinner liksom mellan de stora majestätiska monumenten. Om jag skulle åka till Italien imorgon, skulle jag därför planera ett besöka till några av de mindre kända, men ytterst sevärda attraktionerna, som följande:

Parken Parco dei Mostri vid Bomarzo i Lazio

I Lazio hittar du tre vidunderliga, historiska fotspår: etruskernas, romarnas, och medeltidens. I Bomarzo hittar du ett fjärde, nämligen det unika “konstverket” Parco dei Mostri – Monsterparken, som skapades av prinsen Pier Francesco Orsini år 1552. När du träder in i denna park, möts du av överraskning efter överraskning i form av fantasifulla och mytologiska djur och figurer som är uthuggna ur vulkanisk sten.

Monsterparken ved Bormazo byder på spektakulære sten-figurer...
Monsterparken vid Bormazo bjuder på spektakulära stenfigurer…

Slottet Castello di Sammezzano i Toscana

Det är nog ytterst få som vet att det i Toscana finns ett mauriskt slott, kallat Sammezzano. Slottet befinner sig i Reggello vid Florens, och är ett enastående exempel på ett genomfört mauriskt slott. Slottet inreddes som ett perfekt litet “Alhambra” på 1700-talet av en passionerad spansk herre, som hade stor socialt och politiskt inflytande i dåtidens Florens. Dessvärre är slottet endast öppet för offentligheten vid särskilda tillfällen.

Staden Cività di Bagnoregio i Lazio

Staden Cività di Bagnoregio finns med på den förnäma listan över de vackraste medeltida städerna i ItalienI Borghi più belli d’Itailia, och det kan man gott förstå. Staden kallas ofta för “Den döende staden”, på grund av att dess fundament av porös tufsten ofta riskerar att rasa samman. Staden har idag cirka 15 invånare, och nås via en gångbro.

Byen Cività di Bagnoregio er på den fornemme liste over de smukkeste middelalderbyer i Italien
Staden Cività di Bagnoregio finns med på den förnäma listan över de vackraste medeltida städerna i Italien

Den arkeologiska parken Pantalica vid Siracusa på Sicilien

Väster om SiracusaSicilien hittar du en otrolig plats, kallad Pantalica. Staden Siracusa finns med på UNESCOs världsarvslista tillsammans med denna plats. Det är på tal om en nekropol, som uppförts för över tusen år sedan, av ett folkslag som man idag vet mycket lite om. Vid Pantalica har arkeologin växt samman med naturen, och historien med mysteriet. Det är på tal om en kalkväggsfasad, en springa, som täcker över ett komplext system av grottor (vilka troligen har fungerat som begravningsplats).

Staden Viganella i Piemonte

Denna stad är känd för att ha en konstgjord sol. Det är ett ambitiöst projekt, som löser ett utbrett problem – nämligen avsaknaden av sol i vissa bergområden. I Viganella har man därför installerat en konstgjord sol i form av en enorm spegel, som reflekterar solens ljus ner på staden. Projektet har kostat cirka 100.000 euro, och lockar många besökare från hela världen.

Viganella
Viganella i Piemonte mottager väldigt lite naturligt ljus, som du kan se här… vilket har lett till ett mycket ambitiöst projekt.

Landsorten Bussana Vecchia i Ligurien

Den har kallats för spökstaden. År 1887 blev Bussana Vecchia drabbat av ett våldsamt jordskred, som lämnade staden i ett så dåligt skicka, att man tvingades evakuera de som överlevde. En ny stadsdel byggdes längre ner längs sluttningen (Bussana Nuova), och Bussana (nu kallad Bussana Vecchia – “den gamla”) låg öde i årtionden. Men på 1950-talet åkte en grupp tyska konstnärer till ruinerna och började återuppbygga landsorten, och idag framstår den som ett litet internationellt samhälle med medeltida omgivningar och en inbjudande stämning.

Bussana Vecchia
Bussana Vecchia har fortfarande rester av den gamla spökstaden som uppstod efter jordskredet…

Stugor byggda på styltor på Museo delle Palafitte vid Ledrosjön

Stugor byggda på styltor, är kanske inte det första du tänker på, när du tänker på Italien. Men inte desto mindre har man gjort flera fynd av precis sådana vid flera av sjöarna i norra Italien. Ett av de största fynden gjordes vid Ledrosjöns bredd år 1929, så man hittade inte mindre än 10.000 stugor byggda på styltor under vattnets yta. Detta skulle visa sig vara resterna av en liten by, som förmodas härstamma från bronsåldern. Idag ligger här ett museum, som hela familjen kommer få nöje utav att besöka.

Museo delle Palafitte ved Ledrosøen
Museo delle Palafitte vid Ledrosjön

Det här var en liten handfull av alla de otaliga möjligheter du har, för att hitta unika utflykter till din Italiensemester. Jag hoppas, att det har gett dig lite inspiration till din kommande resa till Italien.

På jakt efter en semesterbostad till din kommande resa till Italien?

Då kan du söka efter din semesterbostad bland våra 1800 hotell, B&B, villor och semesterlägenheter i Italien här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer