Pizza – från fattigmanskost till vardagsfavorit

Pizzeria i Italien
Pizzeria i Italien

Det råder inte full enighet om pizzans härkomst, men de flesta pekar på södra Italiens största och viktigaste stad, Neapel. Här gick ett plattbröd redan på 1500-talet under namnet pizza, men det var dock först mycket senare som pizzan fick den smak och det utseende som vi älskar så högt idag.

Även om ordet pizza har en längre historia, och att det kanske i verkligheten var grekerna som uppfann den första pizza-liknande rätten, så utvecklades pizzan i sin moderna form i södra Italien. Först var det fattigmanskost, sedan blev den – som vi vet en favorit hos oss alla.

Ursprungspizzorna är Marinara och Margherita

Efter att upptäcktsresenärerna tog med sig tomaten hem från den nya världen, var kockarna i Neapel inte sena med att ta till sig denna nya grönsak (även om tomat tekniskt sätt är en frukt) i sin matlagning. Faktum är, att den äldsta kokboken med recept innehållandes tomat kommer från Neapel och skrevs år 1692. Med tomatens intåg i det italienska köket – och därmed tomatsåsens uppkomst – gick pizzan från ett torrt plattbröd till den pizzan vi känner till idag.

La Vera Pizza Napoletana.
La Vera Pizza Napoletana. Foto: stu_spivackCC BY-SA 2.0

Alla riktiga pizzor har tomatsås. De ursprungliga pizzorna från Neapel är Pizza Marinara som består av degen och en topping av tomatsås, vitlök, oregano och olivolja, samt Pizza Margherita som toppas med tomatsås, mozzarella, basilika och olivolja. Alla övriga pizzor anses bygga vidare på dessa två “grundpizzor”.

Både till drottningen och stadens fattiga

Enligt legenden fick Pizza Margherita sitt namn, då den neapolitanska pizzabagaren Raffaele Esposito skulle skapa en särskild pizza i samband med drottning Margheritas besök i staden. Hon älskade pizzan som hade toppats med Italiens tre färger: den gröna basilikan, den röda tomatsåsen och den vita mozzarellan.

Om historien är sann eller inte, vet man inte med säkerhet. Vad man dock säkert vet, är att plattbröd tidigare såldes i Neapels gatustånd direkt till de fattigaste och mest utsatta i staden, och först senare upptogs på borgarnas meny. Helt säkert, var det de fattiga som först kom på att krydda sitt torra bröd, genom att toppa det med saftig tomat.

Pizza med ramsløg
Pizza med ramslök. Till skillnad från många pizzerior i Sverige, består en italiensk pizzameny endast av några få val. Men det skadar ju inte att experimentera lite då och då… 

Efter denna nyskapelse, tog många italienare från andra samhällsskikt pizzan till sig. I början tog de sig helt enkelt in i Neapels fattiga kvarter för att få smaka på delikatessen. Så när du idag, en sen nattimme köper med dig en slice och äter den på väg hem från centrum, medverkar du faktiskt till att hålla igång en gammal tradition: pizzan som gatumat.

Pizza smakar bäst i Italien

Har du ätit en äkta neapolitansk pizza i Italien? Alltså, en pizza med tjockare botten, lagad med färska råvaror och bakad i stenugn med öppen eld? Om svaret är ja, så vet du precis vad jag menar med rubriken att pizza smakar bäst i Italien. Om du däremot inte ännu har haft möjlighet att uppleva den äkta neapolitanska pizzan, så föreslår jag att nästa resa går till Kampanjen i södra Italien.

Det var som sagt i Neapel som pizzan uppfanns, och i denna del av Italien har du tillgång till helt rätt råvaror – det är t.ex. här man producerar den berömda mozzarellan på buffelmjölk. Spenderar du semestern på dessa kanter, t.ex. på Sorrento eller på Amalfikusten, så ta en tur med hyrbilen, och besök en av alla de bondgårdar som producerar denna fantastiska ost.

Se alla resor till Italien med Hideaways här

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer