Pisa – universitetsstaden med världens mest berömda missbygge

Det lutande tornet i Pisa

Även om Pisa är världskänt för sitt lutande torn, har staden vid floden Arno också många andra attraktioner och sevärdheter att bjuda på. Den lokala flygplatsen är dessutom bra förbunden med resten av Europa.

Pisa ligger i den västra delen av Toscana, nära havet, och kan dateras med än 3000 år tillbaka i tiden då man valde att bosätta sig vid kusten – denna lilla samling hus har idag utvecklats till att bli en av världens mest kända städer. Alla år som staden har på nacken, betyder att Pisa idag har ett historiskt stort värde, och som besökare här, kan du beundra byggnader som binder samman många olika epoker och konstnärliga strömningar, däribland den romanska och den gotiska. Detta kan du observera via de byggnader som har upplevt historien, och som idag ger en inblick i de epoker Pisa som stad har upplevt och genomlevt.

En annan av Pisas huvudattraktioner är dess universitet. Det grundades redan på starten av 1940-talet, och är idag världskänt för sin höga standard. Pisa bidrar därför med både vetenskap, forskning och konst till den moderna världen – utan att glömma det som karaktäriserat staden genom tiden. Det lutande tornet ligger i den nordvästra delen av Pisa, och delar platsen med andra viktiga byggnader. På detta område, kallat Campo dei Miracoli, ligger nämligen också tre andra unika byggnader: Camposano, Il Duomo och Battisterio.

Utöver Campo dei Miracoli, finns det många andra intressanta områden och byggnadsverk i Pisa. Mot stadens södra sida, kan du besöka två spännande museer: Museo delle Sinopie och Museo dell’Opera. Här kan du studera skulpturer och konstverk av några av tidens största konstnärer.

Det lutande tornet i Pisa

Efter mer än ett årtionde med avspärrningsbommar och ett virrvarr av stålkablar, är La Torre di Pisa, återigen öppet för offentligheten. Med en budget på nästan 250 miljoner kronor har man lyckats restaurera det för att förhindra total kollaps, och nu menar man, att tornet kommer att kunna stå upp i minst tre hundra år till.

Tornet har sedan byggstarten år 1173 varit en arkitektonisk problemställning, vilket framförallt beror på den mjuka marken och det låga fundamentet. Detta innebar, att tornet började luta mot en sida nästan direkt när den tredje våningen var färdigbyggd – trots de över 13 fot tjocka väggarna i grunden. De dåvarande ingenjörerna hade inte tillgång till de resurser som vi är vana vid i dag (som en laser, jättekranar och geologikunskap), då de kunde inte göra mycket för att rätta till arbetet.

Ironiskt nog var tornet i sig själv inte huvudattraktion – nej, avsikten var faktiskt att ett klocktorn samt den närliggande katedralen, båda i romersk-gotisk stil, skulle vara de stora dragplåstren. Men tack vare konstruktionsfelet är tornet idag mycket mer berömt än de två helgedomarna. Byggnadsfel var för övrigt vanliga för 800 år sedan. Det finns liknande exempel i Tyskland och Irland – och nära Toscana finns flera både torn och byggnader som lutar. Men den visuella effekten av tornets lutning, har också bidraget till att tornet blivit en världssevärdhet på samma spår som Eiffeltornet och Colosseum.

Byggprojektet stannade i mer än hundra år, medan invånare i Pisa deltog i kamper med Genova och andra italienska stadsstater. År 1275 tog man upp arbetet igen, men avbröt det år 1284, precis innan klocktornet tillsattes. Först år 1360 var byggnaden över 51 meter hög. Idag blir besökare ständigt överraskande av synen, både nedanför och uppifrån, trots dess höga ålder. Från grodperspektivet en bit därifrån kan du se den runda formen på fasaden. Grundväggen är rimligt enkelt hållen, men precis ovanför den står några fantastiska kolonner.

Förutom att tornet lutar åt sidan, är det också oproportionellt när man ser det från långt avstånd. När du lägger märke till skevheten, är det tydligt att byggnadskonstruktörerna kompenserade genom att göra de motsatt våningarna högre på den ena sidan. Resultatet ger tornet sin karaktäristiska bananfigur.

Piazza del Duomo i Pisa

Det lutande tornet i Pisa är det mest berömda kännetecknet i den toskanska staden. Men det finns gott om andra intressanta sevärdheter att se på, på Piazza del Duomo där tornet är placerat. Utspridda bland frodiga gröna plättar, ligger några av världens finaste arkitektoniska meriter, bland annat det kända klocktornet, Il Campanile, men också Il Duomo – katedralen, som om möjligt är mer imponerande än tornet.

Byggnationen av katedralen startade år 1063, över hundra år innan man började att bygga tornet, och katedralen är idag också kvintessensen av en prototyp på senromersk arkitektur. Grundplanen är utformad som ett kors, vilket är standard i många kyrkor. Det är 100 meter långt och 35 meter brett, men i förhållande till epokens standard, är katedralen inte särskilt hög, endast 34 meter – men den har ändå havt en storslagen effekt på dess besökare genom tiderna.

Om du går in via huvudingången, kommer du lägga märke till ett par praktfulla portar i brons, som är dekorerade med historiska och religiösa skildringar. Dörrarna skapades på 1100-talet av Bonnano, och är mer kända som Porta di San Ranieri. Du kan också se morernas inflytande runt om i byggnaden, vilket präglades av vardagens handel mellan muslimer och italienare. Katedralen var faktiskt den första konstruktionen i världen, som inkorporerade horisontella ränder i marmor med ursprung i den moriska arkitekturen.

En brand år 1595 ödelade dessvärre många av de originella konstverken i interiören, men själva byggnaden bär näsan ingen prägel av den tragiska händelsen. Bland de överlevande artefakterna står den gamla predikstolen från 1300-talet mellan korintiska kolonner, ovanpå en lejonskulptur. Den är utsmyckad med uthuggna paneler, som skildrar historier från det nya testamentet i den kristna Bibeln.

Över absiden ligger en kopia av en bronsgrip (ett bevingat lejon), som man antar importerades från Egypten redan på 1000-talet. Den originella bronsgripen har flyttats till det närliggande muset, Museo del Duomo. Tvärskeppets dörrar består av romerska paneler, som skildrar Kristus liv. En annan överlevare från branden, är graven för Kejsare Henrik VII av England, från 1315. På toppen står några av målaren Ghirlandaios änglar, som du inte får missa.

Enligt historiker var det i denna kyrka som Galileo betraktade en pendel i rörelse fram och tillbaka, vilket låg till grund för hans beskrivning av Pendellagen, som grundade teorin om att den tid det tar pendeln att röra sig fram och tillbaka, är den samma oavsett vilken vinkel utgångspunkten ligger i.

>> Här kan du läsa mer om hur du bokar en resa till Pisa med Escapeaway

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer