Piemonte – regionen som har nästan allt

Piemonte

Av alla regioner i Italien är Piemonte i nordvästra delen av landet förmodligen den som smakar mest; raffinerade viner, smakfulla tryfflar, och inte minst den region i Italien med flest Michelin-restauranger.

Men Piemonte är så mycket mer än bara mat och vin. Från de betagande bergen i nord, de kristallklara och sevärda sjöarna Lago Maggiore och Lago d’Orta, regionens huvudstad Turin, och sist men inte minst det enastående vindistriktet Langhe.

Piemonte är verkligen regionen som har nästan allt.

Lago Maggiore

Italiens näst största sjö, Lago Maggiore, är bland det fösta du möter om du anländer till Italien via Schweiz. Sjön kännetecknas av sin vackra natur och bjuder in både till en aktiv och avslappnande semester. Bland städerna vid sjön utmärker Stresa sig, som också är den mest kända staden vid just Maggioresjön.

Cannero Riviera ved Maggioresøen
Maggioresjön, Italiens näst största sjö, har en massa vackra städer längs sjöbredden, här Cannero Riviera.

Det är bland annat från Stresa som du kan segla ut till den härliga ö-gruppen Isole Borromee, bestående av öarna Isola dei Pescatori (fiskarnas ö), Isola Madre och Isola Bella. Städen Verbania, som ofta kallas “en trädgård i sjön”, bjuder på flera vackra trädgårdar och parker, vilket gör staden till en huvudattraktion.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter vid Maggioresjön här.

Ortasjön

Väster om Lago Maggiore ligger den lilla, och alldeles okända, Ortasjön som flott kontrast. Här råder en stilla, men behaglig atmosfär, där staden Orta San Giulio strålar ikapp med solen som slår ner som ett fyrverkeri i det kristallklara vattnet. På stadens torg, Piazza Motta, slår stadens invånare sig ner för att starta morgonen med en cappuccino, eller avsluta en arbetsdag med en aperitivo innan middagen.

För mig är Orta San Giulio både stillhet och autencitet; en stämning och atmosfär som är svår att beskriva – den måste helt enkelt upplevas…

Øen Isola San Giulio set fra byen Orta San Giulio ved Ortasøen
Ön Isola San Giulio sett från staden Orta San Giulio vid Ortasjön.

Turin – mer än Fiat och Juventus

Piemontes huvudstad är Turin, som dessutom är Italiens fjärde största stad efter Rom, Milano och Napoli. Staden har en lång och intressant historia, vilken framförallt syns i stadens storslagna centrum. Staden är en mycket viktig industri- och kulturstad. Och dessutom är Turin hemstad för bland annat bilfabriken Fiat, som grundades här år 1899 och växte till att bli en av de största bilproducenterna i Europa. Därför är det en självklarhet, att Italiens bil-museum Museo dell’Automobile Carlo Biscaretti di Ruffia ligger här.

En viktig kulturell attraktion är det nationella filmmuseet Museo Nazional del Cinema, som ligger vid stadens landmärke, Mole Antonelliana, och som med bilder och ljud berättar om den italienska filmens magiska värld. Byggnaden är synlig från flera platser runt om i centrum, och är därför, på naturliga grunder, en vanligt förekommande symbol på många vykort från Turin.

Castello del Valentino er en af Torinos mange historiske bygninger
Castello del Valentino är en av Turins många historiska byggnader.

Trots stadens imponerande byggnader och storstadsatmosfär finns det också gröna områden – ett av dessa är den vackra parken, och tillika Turin-invånarnas oas, Parco del Valentino, som ligger precis vid floden Po.

Självklart kan man inte tala om Turin utan att komma in i sportens värld. Utöver att staden varit värd för de olympiska vinterspelen år 2006, bör även fotbollsklubben Juventus nämnas. “La vecchia signora” (“den gamla damen”) har flest Seria A titlar (28 procent) i Italien och har vunnit både UEFA Cup och Champions League. Dessvärre har Juventus också varit involverad i den stora fotbollsskandalen Calciopoli år 2006, vilket resulterade att klubben flyttades ner till Serie B. Klubben återtog dock snabbt sin Serie A-status, och är idag en dominerande faktor i italiensk fotboll.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i Turin här.

Skidåkning i Alagna Valsesia

Vid ytterkanten av Valsesia-dalen ligger ett outforskat och oförstört vinterparadis för de skidentusiaster som önskar sig något utöver det vanliga på deras skidsemester. Vi befinner oss på bergmassivet Monte Rosa, som är förknippat med de långt mer berömda Gressoney och Champoluc. Föreställ dig att leva och bo i en äkta italiensk by som Alagna, där skidliften ligger i centrum tillsammans med det lilla urvalet av restauranger och butiker längs den trevliga huvudgatan.

Ved yderkanten af Valsesia-dalen ligger et uudforsket og uforstyrret vinter-paradis for ski-entusiaster
Vid utkanten av Valsesia-dalen ligger ett outforskat och oförstört vinterparadis för skidentusiaster.

Skidförhållandena är goda, det finns pister med varierande svårighetsgrad och också möjlighet till off-pist. Alagna är en destination som lever av två säsonger: skidsäsongen under vintern, och vandringssäsongen under sommaren. För den kulturellt intresserade är ett besök i Walser Museum, som är placerat i en byggnad från 1628, ett måste. Det ger en inblick i hur bergsfolket Walserna levde förr i tiden.

Oavsett om du väljer ett besök på vintern eller sommaren, finns alltid möjligheten att njuta av den friska bergsluften, kanske i sällskap av ett glas gott vin, eller en grappa, efter en tur på skidorna eller i vandringskängorna. Det sker en mängd olika lokala händelser och traditionella byfester, och det råder en särskild atmosfär som gör byn alldeles speciell.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i Alagna Valsesia här.

Vindistriktet Langhe

Låt oss en gång för alla förtydliga begreppen: Piemonte är namnet på en region, medan Langhe – ett namn som för oss svenskar är mindre känt – är namnet på ett vindistrikt. Dalen Langhe hittar vi cirka 60 km sydöst om regionenes huvudstad Turin, och är uppdelad i tre mindre områden; Langhe, Roero och Monferrato.

Vinlandskab i Langhe, Piemonte
Ett av de många vackra vinlandskapen i Langhe vindistrikt i Piemonte.

Området besitter – utöver sina gastronomiska härligheter – också ett landskapsmässigt paradis med böljande vinmarker, spännande medeltidsstäder och välbevarande fästningar, som kulminerar med den kulturhistoriska huvudstaden Alba som central punkt.

Som alltid med utmärkta viner, bör de ledsagas av en vällagad middag, för visst är inte en måltid komplett utan både mat och dryck? Langhe är ett av de områden i Italien, som har den största koncentrationen av rekommenderade Michelin-restauranger, så det finns massa goda chanser att göra gommen lycklig. Typiska rätter innefattar bland annat kanin, polenta eller varför inte Lumache di Cherasco (en slags stekt vingårds-snigel), som naturligtvis serveras med ett glas Barolo eller Barbaresco.

Langhe är också känt för den världsberömda hasselnöstskrämen Nutella, som uppfanns i Alba, precis efter Andra Världskrigets slut. Det var konditorn Pietro Ferrero, som på grund av de dyra kakaobönorna beslutade att blanda några av de lokala hasselnötterna i sin kakaomassa – och det blev en riktig succé!

Det livlige handelsstrøg Via Vittorio Emanuele (også kaldet Via Maestra) i Alba
Det livliga handelsstråket Via Vittorio Emanuele (också kallat Via Maestra) i Alba.

Langhes historiska städer ligger utsträckta som spridda pärlor i det vin-dominerade landskapet och alla har samma kännetecken: rika på kultur och kända för deras slow-food-kultur: Asti med dess bubblande spumantevin och berömda hästkapplöpning Il Palio; La Morra med sin vackra utsikt från utkikspunkten Belvedere och en hög koncentration av vinproducenter; den charmerande terrass-staden Monforte d’Alba; Barolo med det monumentala slottet från 1600-talet och dess världsberömda druvor.

Utöver de nämnda städerna bör du inte missa Barbaresco med det 36 meter höga Torre del Bricco, som byggdes under normandernas tid och senare blev stadens kännetecken; den historiska vin-landsorten Neive med de fruktbara och vackra, kuperade markerna; staden Cherasco med den vackra vita triumfbågen Madonna del Rosario, och till sist Alba med sin vita tryffel-festival, den händelserika handelsgatan, de höga medelålderstornen och den vackra katedralen San Lorenzo. Dessutom hittar du också flera välbevarade slott och palats, många av dem är idag museum eller vinotek.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i vindistriktet Langhe här.

Vinproduktion i toppklass

Några av Italiens bästa och mest prestigefyllda viner görs i Langhe. Barolo, som inte utan grund kallas rödvinets kung, produceras i elva kommuner omkring Alba och är gjort av den lokala Nebbiolo-druva, Namnet kommer från det italienska ordet “nebbia”, som betyder dimma – någon som är mycket vanligt i Piemonte om hösten. Nebbiolo-druvan mognar mycket sent och trivs därför bäst på de mest solrika ställena. Precis som Barolo är Barbaresco också gjort på Nebbiolo-druvor och kan dateras ända tillbaka till romartiden. Dessutom får vi inte glömma det vita vinet Roero Arneis, som är gjort på Arneis-druor som odlas norr om floden Tanaro i området Roero (eller i Langhe Arneis söder om floden).

Stemingsfuld restaurant på herregårdshotellet Albergo L'Ostelliere i Langhe vindistrikt
Stämningsfull restaurang på herrgårdshotellet Albergo L’Ostelliere i Langhe vindistrikt.

Vinkännare världen över har lovordat både Barolo– och Barbarescovinerna, inte minst vingurun Robert Parker, som utnämnde Barolo-årgångarna 2006 och 2007 som de bästa sedan 1989 och 1990. En god grund att packa dina väskor redan idag!

Den visionära

En av de mest framträdande vinproducenterna i Piemonte är den visionära Angelo Gaja; mannen, som efter flera turer fram och tillbaka till Frankrike (och inte minste flera konflikter med sin far Giovanni) började att utveckla, och senare också revolutionera vinframställningen av druvan Nebbiolo. Resten är historia, och som tidningen The Wine Specator skrev om Gajas Barbaresco från 1985: “…de bästa vin, som någonsin är producerat i Italien…”. Eller om tidningen Decanter, som år 1998 gav Angelo Gaja titeln “Man of the Year.

Både Barolo– och Barbaresco-vinerna har blivit tilldelad klassifikationen DOCG, som är den bästa i Italien. Något, som slog mig under mitt senaste besök i Piemonte, är Gajas enkelhet när det kommer till etiketter; nästan barnsligt enkla svartvita etiketter, som inte särskiljer sig överhuvudtaget, eller som å andra sidan gör precis det i nutidens moderna samhälle.

En af de mange vinkældre i Langhe-distriktet
En av många vinkällare i Langhe-distriktet.

Vinerna, det vill säga flaskans innehåll, är en njutning och bjuder på en resa till vinhimmelen som varje vinälskare bör unna sig själv. Jag är själv av uppfattningen att ett vin, oavsett prislappen, aldrig blir bättre än det sällskap du dricker det i. Barolo är dock ett vin, jag lugnt kan dricka på egen hand…

Varför Piemonte?

Så varför Piemonte och inte Toscana nästa gång du planerar din vin-resa? Varför Barolo och inte Brunello di Montalcino? Tja, varför överhuvudtaget välja? Avstånden mellan de två regionerna är, trots allt, “endast” 180 km eller, om du vill, cirka 2 timmars bilfärd. Men om jag ska nämna något som tilltalar mig mer med Piemonte, är det att antalet turister är betydligt färre i Piemonte. Alla de turistbussar, som du kan hitta omkring städer som Volterra och San Gimignano, är inte lika frekventa i Piemontes mest sevärda städer.

Se alla våra hotell och semesterlägenheter i Piemonte här.

Beger du dig sedan ut på landet i Piemonte, för att njuta av de ändlösa, rullande vinmarkerna som klättrar sig uppför bergssidorna, kommer du uppleva en helt speciell stämning, speciellt under hösten. Färgerna, dimman som hänger över vinstockarna och den friska bergsluften gör mig nästintill troende…

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer