Piemonte – en fest för dina smaklökar

Vinfält i Langhe i Piemonte.
Vinfält i Langhe i Piemonte.

Denna artikel är skriven av vår gästförfattare Fie Sandfeld som spenderade en vecka i Piemonte tillsammans med tre generationer av hennes familj, sommaren 2018. Läs mer om hennes resa här nedan.

Det är kanske inte helt rättvist att kalla Piemonte för Italiens skafferi, för varje enskild region i landet har sina läckra specialiteter att bjuda på. Men det är ändå något speciellt med Piemonte – framförallt för att det är i denna region många av de världsberömda italienska vinerna produceras. Druvan Nebbiolo, som har lagt grunden för de stora vinerna Barolo och Barbaresco, växer överallt på de bästa sluttningarna. Likaså utger Barbera och Moscato Bianco (Asti), grunden i andra världskända viner från Piemonte.

Det bästa är, att Piemonte ligger i norra Italien, vilket gör att många av oss i Sverige kan nå regionen på en bilsemester genom Europa. En bilsemester är en trevligt sätt att ta sig runt på Europas vägar, och när det kommer till en semester i Piemonte, är det också det bästa transportmedlet eftersom du kan fylla bagaget med goda viner och andra delikatesser från området – som t.ex. goda hasselnötter (Ferrero Rocher som står bakom hasselnöts- och chokladkrämen Nutella har sin fabrik i Alba) och smakfulla tryfflar.

Vingårdar ligger som pärlor på rad

Under högsommaren 2018 besökte vi Alba och Asti, och det visade sig snabbt att en vecka går lite för fort när man befinner sig i Piemonte. Området är bokstavligen fullproppat med vingårdar, och mer eller mindre alla bjuder in till vinprovning, rundvisning, guidade turer och kanske till och med en lunch. Några måste du boka i förväg, medan andra bjuder in till mer spontana besök.

vinmarker_piemonte_italien_ss
Piemonte är fullt av vingårdar, och vinrankorna står tätt i landskapet.

Det märks tydligt, när du är på besök på en vingård, hur stolt man är över kunskapen och traditionen av produktionen av de dyrbara dropparna, och många gånger har yrkets ärvts genom flera generationer i samma familj. De flesta berättar därför utförligt och med stolthet om olika metoder, om smaknyanser och om druvsorter – och naturligtvis också om det unika i just deras vin. Om du är ett stort fan av de italienska vinerna, är Piemonte ett rent paradis – och om du hade tänkt smaka dig igenom de olika vinerna, är det en bra idé att hyra in en chaufför, för risken (eller möjligheten) finns, att det har blivit många glas i slutet av dagen.

Bo på en “egen” vingård

Vi besökte en del vingårdar, och bodde till och med på en – nämligen Villa Cornarea – som fungerar både som en agriturismo och en vingård och som ligger mitt i området Roero. Villa Cornarea har gjort sig kända då de odlar den bortglömda druvan Arneis, men de odlar naturligtvis också stora mängder Nebbiolo.

Villa-cornarea-piemonte
Villa Cornarea i Piemonte

På Villa Cornarea ingår frukost i priset, och vi hade förväntat oss en bit bröd och en kopp kaffe – ungefär vad en italiensk frukost normalt består av. Men det fick vi då inte. Istället dukades det upp en buffé med både kaffe och bröd, men också frukt, hemlagad marmelad, nybakade kakor, olika ostar, Nutella, croissanter, hemgjord yoghurt, müsli och mycket mer. Med andra ord – vi startade varje morgon med ett överväldigande frukostbord. Underbart!

Landsort med en egen Michelin-kock och massor av delikatesser

Villa Cornarea har ingen egen restaurang, men det är möjligt att boka en delikat och hemlagad kall buffé som består av lokala specialiteter och smårätter med ostar, marmelader och kött från bönderna i trakten. Denna middag kan du avnjuta i den vackra trädgården, med utsikt över det böljande landskapet.

Villans läge är optimalt för att utforska hela UNESCO-området Langhe, som utöver sina kända viner också bjuder på fantastiska utsikter, vackra småstäder, mjuka backar och möjligheter för både cyklister, vandrare, bilister och Vespa-chaufförer att ta sig fram.

mad i piemonte
En härligt god buffé med specialiteter från Piemonte

På promenadavstånd från Villa Cornarea ligger Canale, en liten charmig landsort med egen Michelin-kock, Davide Palluda, som de är mycket stolta över i staden. Hans mat kan du smaka på antingen på restaurang, eller på den lite enklare (och billigare) Osteria Dell’Enoteca på stadens huvudgata. I förlängning av platsens innergård ligger också en liten vinbutik. Vi valde att äta på osterian och fick smaka på en strålande meny för 30 euro per person. Den bestod av olika lokala rätter, såsom kanin, bakade paprikor fyllda med tonfisk och fyllda chokladpraliner. Till detta avnjöt vi lokala viner. Även om staden endast är en liten landsort, finns här både en ostbutik, ett bageri och ett par andra delikatessbutiker.

Här finns allt – utom turister

Alla dina små och större städer, som t.ex. Alba, Bra och Asti, har naturligtvis också sina vinbarer, och här går det lika bra att njuta av ett glas lokalt vin på eftermiddagen, som att dricka en snabb espresso eller äta en glass. Bra är dessutom vaggan vari slow food-rörelsen startade och i staden ligger också världen första University of Gastronomic Sciences. Både Alba, Asti och Bra är vackra städer, som vittnar om historiens storhet och prakt, och dessutom visar att Piemonte än idag är en välmående region. Det är möjligt att hitta bra restauranger i varje stad, för det är tydligt att hög kvalitet är normen i detta område. Vi fick dessutom veckans bästa gelato i den lilla gelaterian Mara dei Bosco, som kallar sig själva för ett “glass-laboratorium”.

Villa-cornarea-piemonte-is-gelato
Efter vinprovning kommer glassprovning…

En av många vingårdar vi besökte, var vingården Adriano Marco e Vittorio i San Rocco Seno d’Elvio, där vi fick en rundvisning där vår guide berättade om gårdens stolta vintraditioner, efterföljt av en vinprovning och inköp av flera lådor vin. Därefter åt vi en lunch i grannstaden, bland annat bestående av tartare med tryffel. En dag i äkta piemontesisk anda.

Se alla resor med Hideaways till Piemonte här

Mer av Mikkel Krohne-Sørensen

Besök Lissabons hippa matmarknad

Matmarknaden Mercado de Campo de Ourique i Lissabon bjuder på härliga kulinariska...
Läs mer