Piazza San Marco i Venedig

Venedig Markuspladsen - Piazza San Marco
Klocktornet på Markusplatsen i Venedig, sett från Dogepalatset.

Venedig är känd som en av de mest romantiska och charmiga städerna i världen. Att vattnet fungerar som stadens gator, och mycket transport försegår med båtar, gör att staden upplevs helt unik i sitt slag. Det ger staden en speciell magi, som alla som kommer på besök kommer att känna. Venedigs personlighet kan inte jämföras med någon annan stad i världen, och det är ett fantastiskt resmål för dig som vill uppleva en annorlunda plats i Italien.

Piazza San Marco – Markusplatsen

Vad är mer vanligt än ett offentligt torg i Europa – alla länder är ju fulla av dem? Men det är faktiskt få som kan mäta sig med Piazza San Marco – eller Markusplatsen som vi kallar det på svenska. Du skulle enkelt kunna spendera en hel semester i Venedig, bara genom att utforska torgets alla fantastiska attraktioner. Även utan att räkna in den berömda basilikan, Basilica di San Marco, finns här massor av saker att se på.

Markusplatsen är otroligt vacker i soluppgången.

Bara möjligheten att stå på det gamla torget lockar massor av besökare. Att få se basilikan, klocktornet och Doge-palatset är värd resan får många – ja, det är till och med en upplevelse att få våta fötter de gånger torget drabbas av översvämningar. I motsättning till många andra offentliga torg i Europa, är det på Markusplatsen ingen trafik som stör upplevelsen.

Ursprungligen var Piazza San Marco bara en öppen plats utanför den kyrka från 800-talet som nu är borttagen, men efter att ha utvecklats och byggts om till dess nuvarande tresidiga form i slutet av 1100-talet, blev torget snabbt en mötesplats för rika och fattiga, förnäma och icke så förnäma venezianer. Republikens viktigaste kontor placerades här, och alla stora festivaler ägde rum här.

Saker värda att se på Piazza San Marco under en dagstur

En av de mer intressanta sevärdheterna på torget, är Doge-palatset, som du kan läsa mer om längre ner i artikeln. Som namnet antyder, var Palazzo Ducale di Venezia palatset där en av stadens ledare, Dogen av Venedig, bodde. Det byggdes på 1300-talet och omfattade åtskilliga innovativa drag, som en serie valv på nedersta våningen med tyngre sektioner ovanpå. Det är idag ett museum med bilder av bland annat Titian, Tintoretto, Veronese och andra berömda konstnärer från perioden.

Suckarnas bro ligger också nära Markusplatsen. Bron ledde till ett fängelse på 1500-talet, men fick sitt namn av diktaren Lord Byron på 1800-talet. Tanken var att fångarna suckade vid synen av Venedigs skönhet, när de för sista gången såg den på väg in i fängelset. Legenden berättar, att ett förälskat par som kysser varandra under bron vid solnedgången får evig lycka.

En annan attraktion på torget, är Il Campanile, basilikans klocktorn. Det nuvarande klocktornet, Campanile di San Marco, färdigställdes år 1912 och är designat som en nog kopia av den ursprungliga strukturen som föll samman tio år tidigare. Den hade då stått i nästan 500 år och hade fungerat både som klocktorn för katedralen och som militärt utkikstorn.

Torre dell’Orologio är ett spektakulärt ur.

Torre dell’Orologio, borgens klocktorn, är också en fantastisk attraktion på Piazza San Marco. Det färdigställdes år 1499 och gör mycket mer än bara visar de lokala vad klockan är – det bidrar också med en otrolig skönhet till området. Med sina 5 burspråk och 2 gigantiska bronsfigurer är det en av stadens präktigaste offentliga verk. Uret innehåller en serie skivor, som berättar vad klockan är, samt stjärntecken och solens och månens olika faser.

Det finns så mycket att se i denna del av Venedig, att du nog kommer behöva en paus, och den kan du ta på Café Florian som har serverat sina besökare godsaker sedan 1720.

Dogepalatset

Venedig var en republik flera hundra år innan systemet adopterades av andra platser – men även på denna tiden var aspekter av adeln ständigt närvarande i regeringen, Dogens palats var en sådan aspekt. Dogepalatset var Dogens hem, och användes alltså till att husera det administrativa kontoret tillsammans med flera olika fängelsen. Det konstruerades på 800-talet, cirka 100 år efter republikens inträde, och Palazzo Ducale fick sin nuvarande form mellan 1340-1420. Resultatet är  inte bara en tråkig regeringsbyggnad, men att fantastiskt arkitektoniskt mästerverk som också huserar några av världens mest fantastiska konstföremål.

Palatset ligger i den ena enden av Markusplatsen och utgör delvis avgränsningen av detta imponerande område i hjärtat av Venedig. Trots brände, jordskalv, skador från Napoleons krigsmaskiner och mycket mer, står det idag som en av de mest framträdande symbolerna på denna fantastiska stad.

Dogepalatset och dess fantastiska valvgångar.

Des höga väggar av vit kalksten och ljusröd marmor är bakgrund till de många färgglada dekorationerna. De försiktigt utskurna valvgångarna. det krenelerade taket och de fantastiska balkongerna definierar alla sen-gotisk venetiansk arkitektur. Det finns 36 kapitäler på den lägsta valvraden, som är utsmyckade med utskärningar. Djur och blommor representerar något av de finaste stenarbetet du kan se i Europa. Det finns skulturer som föreställer Adam och Eva, Noah, Ärkeängeln Gabriel och många andra religiösa figurer.

Ta dig in i Dogepalatset genom en dörr bredvid lagunen och du ser en imponerande slottsplats. Blandningen av stilar är karaktäristisk för Venedig. En blandning av öst och väst lockar tack vare dess långa handelstradition. Här hittar du renässansfasader på den östra delen och gotisk stil mot söder och väst. Trappan till den ena sidan, från 1600-talet, representerar högrenässansen. Stig upp för den och njut av de stora statyerna av Neptunus och Mars på din väg till valvgången på bottenplan. Titta dig omkring och se målningar av några av periodens bästa konstnärer, inklusive Titian och Bellini.

Besök Museo dell’Opera och se Scala d’Oro (Den Gyldne Trappe) som leder till en rad rum, byggda på 1500-talet. Titta upp och se stycken av Vittorio. Gå in i Sala del Maggior Consiglio och titta ut över Suckarnas Bro, som förbinder palatset med de nu stängda fängelsehålorna. Längre ner längs gången hittar du Dogens privata kvarter. På den andra sidan ligger Anticollegio, som innehåller mästerverk av Tintoretto. I Sala del Collegio finns fler verk av denna mäster, i ett rum designat av den berömda arkitekten Palladio. Sala delle Quattro huserar Titians porträtt av Doge Grimani. Sala del Consiglio dei Dieci huserar flera målningar från Veronese.

Basilica di San Marco

Venedig är en ovanlig stad. En blandning av inflytande från både öst och väst, och på ingen annan plats blir det mer tydligt än i den berömda kyrkan, Basilica di San Marco, som ligger på Markusplatsens östra sida. Den är byggd ovanpå brända ruiner av en tidigare kyrka, och den nuvarande byggnaden började konstrueras i slutet av 1000-talet och invigdes år 1094. Den nuvarande fasaden byggdes dock först på 1200-talet – faktum är, att katedralen var under konstruktion på ett eller annat vis i de kommande 600 åren.

Även om den grundläggande planen och stilen är grekisk/byzantinsk, kommer delar och artefakter från många olika platser och tidsåldrar. Fasaden är i grund och botten kopierad från Konstantinopel, och ger byggnaden dess byzantinska utseende. Men valv, skulpturer och mycket annat kommer från både Europa och Mellanöstern. Fem stora valv stöttar fem enorma kupoler, som utför den samlade bilden. Det bästa intrycket fås från motsatt sida av Markusplatsen, men närmare inpå kan du se alla små detaljer, såsom en gammal man som biter sig själv i handen. Legenden säger, att det är arkitekten själv, som beskyller sig själv och menar att han hade kunnat bygga en mycket vackrare kyrka.

Basilica di San Marco är en spektakulär kyrka.

Innanför väggarna finns lika så imponerande sevärdheter. Mosaiken, som totalt täcker en yta av 8000 m2, lockar fascinerade besökare från hela världen. Det finns dussintals olika historier i mosaiken som visar religiösa händelser, vilka säkert var välkända bland de lokala på den tiden. Mosaiken lades noggrant tillrätta, inte fullständigt platt, så att de kunde reflektera ljuset från flera olika riktningar.

Det finns flera separata områden som är värda sin besök. San Marco’s Treasure är en samling med ädelstenar, keramik och saker av ädelmetall, som nog kommer att förbluffa de flesta. De har samlats från flera olika länder genom århundradens erövringar och byteshandel. Idag finns flera hundra bitar emalj på altaret, som heter Golden Pala. Det är täckt med bladguld och började konstrueras på 1000-talet, men blev inte klart förrän 300 år senare. Resultatet är en samling med nästan 2000 safirer, granater, smaragder och mycket mer.

I kyrkans museum kan du också se på originalet av Marcus fyra hästar som sattes på fasaden år 1254. Ursprunget är tveksamt, men det är gammalt! Hästarna, som är enorma och är skulpturella mästerverk i sig själva, flyttades till Paris av Napolen år 1797. Efter hans nederlag tog Venedig tillbaka dem och efter att i flera århundraden varit utsatta för väder och vind, flyttades de på 90-talet in inomhus, och ersattes av bronskopior.

Klocktornet på Markusplatsen

Det ikoniska klocktornet på Markusplatsen tillhör faktiskt Basilica di San Marco, men är mycket mer än bara ett klocktorn som kallar in trofasta till mässa på söndagsförmiddagen. Det är en symbol för Venedig och är också en av stadens mest betydelsefulla strukturer – och det säger mycket i en stad som Venedig. Klocktornet är nästan 100 meter högt, det står för sig själv på Markusplatsen och sträcker sig över alla andra strukturer i området. Basen är 12 meter och taket har hela 5 klockor. Kronan på verket är en spira i form av en pyramid med en gyllene ängel Gabriel på toppen.

Det nuvarande klocktornet är egentligen en återuppbyggd kopia, då originalet kollapsade år 1902 efter att ha stått på samma plats i nästan 500 år. Det nya tornet byggdes år 1912, som en mer eller mindre exakt kopia av originalet. Den ursprungliga konstruktionen byggdes först på 800-talet, men ett jordskalv på 1500-talet förstörde det, och ledarna av republiken fick då bygga ett nytt. Det var under detta arbete som det fick dess nuvarande form, och lockade därmed berömdheter som Galileo och senare Goethe.

I flera hundra år har tornet dessutom inte endast använts som klocka, men också som militärt vakttorn och fyrtorn. Från toppen kunde du se långt bort, och därmed varna om faror till havs. Uppstod fara kunde man bara ringa i klockorna – inte för att kalla in till bön men för att försvara republiken. Klockorna är designade till olika föremål. Den största användes till att signalera början och slutet av en arbetsdag. En annan markerade timmarna. En tredje användes för att tillkalla Venedigs senatorer till Dogens palats.

Fasaden är dock inte mer än bara enkel mursten. Dess bladguld på toppen sprider skenet från den varma venetianska sommarsolen ut över hela torget. Innanför finns en hiss som transporterar turister till toppen av tornet, där de kan njuta av den fantastiska utsikten över torget. Därifrån kan du också gå runt takrummet och undersöka detaljerna i interiören.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Upptäck Markusplasten på en resa till Italienhär hittar du billiga resor till Venedig med Escapeaway

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer