Pasta som i Trapani

Det är inte länge förrän våren är över oss. Men redan nu kan du låt vårkänslorna blomma genom detta pasta-recept från Trapani på det soliga Sicilien. I Trapani lagar man ofta pastasåser med solmogna tomater – de är så fulla av smak att det inte krävs mycket mer för att smaksätta en pasta. Man gör också sin egen version av pesto som skiljer sig från den från Genova, bland annat genom att man använder mandlar istället för pinjenötter – mer ekonomiskt, men fortfarande fantastiskt gott…

Här är ytterligare ett recept inspirerat från Trapani. Till fyra personer behöver du:

Ingredienser:

  • 650 gram penne rigate
  • 300 gram kvisttomater i tärningar
  • 3 grillade och skalade paprikor
  • 1 rå paprika i tärningar
  • 80 gram pecorino – helst från Sicilien
  • En vitlöksklyfta
  • En bunt bladpersilja, finhackad.
  • Chili – efter smak
  • Olivolja
  • Havssalt

Tillagning:
Sätt pastavattnet till att koka upp

Sautera lätt persilja, chili och vitlök i olja i en stekpanna utan att vitlöken tar färg. Tillsätt efter en stund de tärnade tomaterna. Låt tomaterna koka i en stund i pannan, innan du tillsätter de grillande paprikorna samt den råa paprikan (vilka båda är skurna i tärningar). Smaka av med havssalt efter ett par minuter.

När denna process är klar, ska pastan kokas. Kom ihåg att tillsätta havssalt till pastavattnet. När pastan är färdigkokt, ta en liten skopa pastavatten och och blanda ner i såsen. Häll sedan av resen av pastavattnet och vänd ner pastan i såsen. Tillsätt pecorinon och servera rykande varm.

Taggar från artikeln
Mer av Emilie Fuglsang

Har du smakat pasta med aubergine?

På Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla,...
Läs mer