Parmigiana di melanzane siciliana – auberginerätt med parmesan från Sicilien

Det råder meningsskiljaktigheter huruvida rätten härstammar från Napoli eller Sicilien, precis som det finns många åsikter om huruvida aubergineskivorna ska gillas, friteras eller användas mer eller mindre råa – jag ska försöka komma runt alla dessa alternativ i tillagningen av detta recept, för till syvende och sist handlar det om smak. Din smak!

Hemligheten bakom en god Parmigiana di Melanzane ligger i de rena smakerna, som kombinerade på rätt vis, ger en förtrollande helhetsupplevelse. Därför är det varken mortadella, skinka, ägg, smör eller vitlök i en äkta Melanzane (jo, det finns faktiskt en del recept som innehåller just detta, men dem kommer jag inte kommentera ytterligare här).

Fakta
Tid: 1-2 timmar
Antal portioner: 6-8

Ingredienser:

  • 1 kg aubergin
  • 500 g tomater, antingen små kvisttomater eller på burk
  • 150 g parmesanost
  • 300 g mozzarella
  • 5 blada basilika – riv basilikan i stycken, så blir de inte svarta i kanterna
  • 1 dl god olivolja
  • Salt
  • Evt. ägg och mjöl/ströbröd till panering

Gör så här
Skär auberginerna på längden i skivor à cirka 1,5 cm breda, och lägg dem i en bunke med grovt salt för att få ut vätskan från dem. Låt dem vila en halvtimme och skölj därefter skivorna grundligt med vatten för att få bort saltet. Torka dem torra med en kökshandduk eller hushållspapper och… här kommer de olika varianterna in.

Varianterna
1) Du kan helt enkelt välja att steka skivorna på båda sidor i lite olivolja, tills de är gyllene. Därefter lägger du dem på hushållspapper för att droppa av.

2) En annan möjlighet är att ställa ugnen på grill-funktion vid 190° C, och tillaga aubergineskivorna i cirka 10 minuter. Skivorna ska bli mjuka, men inte svarta.

3) En annan bra idé är att grilla aubergineskivorna på en kol- eller gasgrill, alternativt i en grillpanna, dör att ge en mörkare och mer markerad smak till rätten.

4) Slutligen kan du också gå efter den feta, spröda och välsmakande versionen, där aubergineskivorna först vänds i mjöl eller ströbröd, sedan i ägg (de ska inte vändas en gång till i mjöl/ströbröd – dubbelpaneras – då ägget lägger sig som en hinna runt auberginen och mjölet, som annars suger åt sig för mycket olja från friteringen). Fritera dem sedan i olja.

Parmigiana di melanzane siciliana - aubergineret med parmesan fra Sicilien
Hemligheten bakom en god Parmigiana di melanzane ligger i den rena smakerna, som kombinerade på rätt sätt, ger en förtrollande helhetsupplevelse

Nu är huvudingrediensen klar, så nu kan du fortsätta med resten…

Använder du färska tomater, ska dessa först doppas i kokande vatten några minuter (kom ihåg att först snitta dem där kvisten suttit) och därefter pressas genom en sil för att till sist hällas i en gryta med lite olivolja, salt och basilika. Här ska tomaterna puttra i en halvtimme. Använder du tomat på burk, ska de ner i en gryta med olivolja, salt och basilika och puttra en halvtimme.

Låt mozzarellan droppa fri från vätska och skiva den sedan i skivor. Riv parmesanosten fint.

Rätten lagas i en ugnsfast form, som först smörjs med olivolja. Därefter en sked med tomatsås, och ett första lager av aubergineskiver – de ska ligga sida vid sida utan att lappa över varandra. När du täcker från kant till kant, fördelar du mozzarellaskivor ovanpå – de behöver inte ligga kant till kant. Häll på ett lager med tomatsås och strö sedan över parmesanost. Så fortätter du, tills all aubergine är använd, dock ska du se till att vartannat lager aubergine ligger på tvären, det andra på längden. Avsluta din Parmigiana med ett lager tomatsås och rikligt med riven parmesan.

Sätt in i ugnen, som är uppvärmd till 200° i 35-44 minuter, eller tills den har fått en vacker, spröd yta.

Rätten serveras antingen varm, men ska gärna vila 30-60 minuter – den blir bara bättre av att stå lite. Den kan också avnjutas kall dagen därpå.

Buon Appetito

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer