Parker och trädgårdar i Prag – stadens gröna oaser

Prag park
Både Prags egna invånare samt turister njuter av stadens alla grönområde. Foto: CC0 Public Domain

Om du tar dig en titt på kartan över Prag, kommer du att se, att den tjeckiska huvudstaden har massor av gröna områden. Ja, skogar, parker, trädgårdar och liknande utgör faktiskt en femtedel av stadens area, vilket gör Prag till en av världens grönaste huvudstäder. Så om du vill ta en paus från staden liv och rörelse, är det aldrig långt till närmsta fridfulla oas där du kan vila benen.

Många av Prags mest intressanta kulturella händelser äger dessutom rum i stadens gröna områden, där t.ex. musikfestivaler, friluftsteatrar, konstutställningar och matmarknader alltid är välbesökta. Reser du till Prag med familjen, är stadens parker inte bara ideala platser att besöka nära barnen behöver en paus – de gröna områdena gömmer också på många vackra attraktioner i sig själv.

Petrin parken
Petrin-parken bestod ursprungligen av vinfält. Foto:
Donald Judge, Creative Commons.
Petrin-tårnet
På toppen av utsiktstornet befinner du dig cirka 200 meter över Vltava-floden. Foto:
Nan Palmero
, Creative Commons.

Petřín-höjden – staden bästa utsikt?

En av de bästa utsikterna över Prag hittar du på Petřín-höjden, som ligger på Vltava-flodens västra bredd. Turen upp till toppen med knappt 140 meters höjd kan du antingen promenera eller avlägga med kabinbanan som avgår från gatan Újezd. Turen med det lilla tåget är endast 500 meter lång, men du slipper i alla fall få svett på pannan.

Har du gott om tid, rekommenderar jag dock att du promenerar upp genom parken för att se sju olika trädgårdar längs vägen. Det finns flera fina stigar att följa i hela parken, som under vägen leder dig förbi olika utsiktsplatser. En av de vackraste rutterna startar nere vid Kinsky-hamnen (Kinského zahrada), varifrån du går genom en port och upp längs en backe förbi en stor villa som huserar ett museum, en sjö med ett vattenfall och en charmig träkyrka som flyttades hit från Ukraina år 1929.

Petřín-höjden är ett av de mest populära grön områdena i Prag, där både lokala invånare och turister går för att njuta av de fridfulla omgivningarna på en picknick eller en romantisk promenad. Det mest kända utflyktsmålet i parken är utsiktstornet på toppen, som är en miniatyrversion av Eiffeltornet. Det 63 meter höga tornet, som byggdes år 1891 måste bestigas till fots (299 trappsteg). Men dina ansträngningar belönas med en storslagen panoramautsikt över Prag. Precis nedanför tornet ligger Spegellabyrinten som byggdes samma år.

Reser du med mindre barn till Prag, är den lilla labyrinten med alla böjda speglar värd ett besök. Likaså är den närliggande Rosenträdgården med fler än 12.000 rosor imponerande.

Vrtba-haven
Vrtba-trädgården, Vrtbovská zahrada, är öppen från april till oktober. Foto:
Govisity
, CC BY 2.0.

Vrtba-trädgården – den vackraste barockträdgården

Denna vackra barockträdgården ligger nästan lite gömd bortom vägen i den gamla stadsdelen Malá Strama, men bör stå högt på din lista över ”must sees” i Prag. Trädgården som etablerades runt 1729 är designad av den tjeckiske arkitekten František Maxmilián Kaňka och anses vara ett praktexemplar för denna tids trädgårdsarkitektur.

Vrtba-trädgården är inte så stor, men du bör ändå avsätta gott om tid till att promenera runt mellan de olika terrassen. Överst har du en vacker utsikt över Malá Stranas röda tak och runt om i trädgården står flera olika skulpturer – men de konstnärligt klippta häckarna är nästan konstveck i sig själv. Trädgården öppnade åter för offentligheten år 1998 efter en åtta år lång renovering. Idag är det dock inte bara turister som njuter av att gå en tur här för att beundra miljöerna – Vrtba-trädgården är också ofta värd för kulturella arrangemang, liksom man ofta ser bröllop ta plats här.

Kampa Prag
I parken Kampa kan du både motionera och slappna av på plättarna som är fulla med skugga. Foto: kirkandmimi, Creative Commons.

Kampa-än – picknick med utsikt till Karlsbron

Den lilla ”man made” ön, precis bredvid Karlsbron, som är åtskild från den västra bredden av Djävulsströmmen (Čertovka), är en av Prags mest besökta parker. Hit kommer många lokala för att rasta hunden, cykla eller springa en tur längs floden. Det finns också rik möjlighet att slappna av med en picknick under träden eller njuta av en förfriskning på en av öns alla trevliga caféer och restauranger.

På en tur runt Kampa-ön, kan du bland annat se gamla vattenkvarnar, varav en huserar Kampa Museum med nyare europeisk konst. På Kampa håller man också flera olika marknader, konserter, festivaler och andra kulturella händelser under året.

Resor till Prag

Vill du ha den bästa utgångspunkten för att utforska Prags alla sevärdheter, inklusive de gröna oaserna? Hideaways har handplockat de bästa hotellen i stan, som inte bara ligger bra, men som också ger dig en bekväm bad att vända hem till efter en upplevelserik dag med sightseeing.

Se priser på resor til Prag eller få mer inspiration till din semester i Prag i ett av de andra blogginläggen, t.ex. ”Gå i Kafkas fotspår i Prag”

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer