Paris invånare vill att stadens café och bistron erkänns av UNESCO

Cafe i Paris
Paris invånare vill att deras caféer och bistros ska erkännas som kulturarv av UNESCO.

Det har gått mode i att ansöka hos UNESCO, om upptagning på listan över kulturarv; inte minst i de största sydeuropeiska länderna som är fulla av unika historiska monument, och dessutom snabbt har insett fördelen med att ha så många UNESCO världsarv med på listan som möjligt, då de kan marknadsföras till turister.

Kulturell mötesplats

Men nyligen har en grupp parisiska invånare anmält sig till kampen, med en kampagn som verkar ha ett hela annat mål: gruppen, som består av caféägare, skådespelare och andra privatpersoner, vill att UNESCO ska tilldela kulturarvsstatus till den franska huvudstadens legendariska bistron och caféer, för att öka kunskapen – både i Frankrike och i utlandet – om den roll, som stadens caféliv har spelat i att “föra personer och folk tillsammans”, samt deras roll som intellektuella och konstnärliga mötesplatser.

Paris - par
Paris är känd som romantikens stad; men det är också caféerna stad, och nu vill en rad invånare att UNESCO ska erkänna caféerna som världsarv.

Som en fördjupning till motivationen för att infria ansökningen om världsarvsstatus, har gruppen dessutom anfört, att parisiska caféer och bistro är en symbol på “frihet, konsten att leva och kulturellt mångfald”, inte minst sett i ljuset av terrordådet i november 2015, som dräpte livet på 130 människor och skadade 350 stycken, och som bland annat var riktat mot gäster som befanns sig just på caféer och bistros i staden. Gruppen nämner också de våldsamt stigande hyrorna i den centrala delen av Paris, och konkurrensen från multinationella bolag inom restaurangbranschen, som en del av anledningen till ansökan.

Den officiella ansökningen förväntas skickas in till den franska kulturministern i september, varpå kulturministeriet – som är ansvarig för landets ansökningar om världsarvsstatus – förväntas att skicka vidare ansökan till UNESCO.

Paris - Eiffeltårnet
Eiffeltornet är – liksom stadens caféer – också ett kulturellt kännetecken för Paris

Seines bredder

Om parisiska caféerna och bistros kommer med på UNESCOs världsarvslista, kommer det inte vara första gången som Paris vinner UNESCOs gunst. År 1991 blev Seines bredder upptagna på listan över världsarv på grunden att stadens viktigaste historiska monument låg i just detta område: “Från Ile St. Louis till Pont Neuf, från Louvren till Eiffeltornet, och från Place de al Concorde till Grand och Petit Palais, kan Paris historiska utveckling ses från floden Seine”, skrev UNESCO i sin motivation – och vidare: “Paris är en flod-stad. Sedan de första mänskliga bosättningarna, från förhistorisk tid till Parisii-stammarna, har Seine spelat en stor roll, både i försvaret av staden och för stadens ekonomi. Den nuvarande historiska staden, som utvecklades mellan 1500- och 1900-talen, avspeglar utveckligen av förhållandet mellan floden och staden”.

Notre Dame set fra Seinens bredder
Notre Dame sedd från Seines bredder, som redan är en del av UNESCOs världsarv.

Förutom Seines bredder, har Frankrike hela 42 sevärdheter uppförda på UNESCOs världsarvslista, däribland 38 kulturella världsarvssevärdheter, 2 naturmässiga och 1 blandad, samt 37 sevärdheter på UNESCOs tentativa världsarvslista (det vill säga de som väntar på eventuellt erkännande).

Alla UNESCO-sevärdheter ligger utspridda över hela Frankrike, så om du på en tidpunkt löper torr på kulturella och historiska intryck i den franska huvudstaden, väntar dig en massa upplevelser på andra platser i landet.

Resor till Paris med Hideaways

Hideaways arrangerar resor till Paris med fokus på ett noga och personligt urval utvalda hotell och semesterbostäder, som skiljer sig från massturismens standardhotell. Läs mer om resor till Paris med Hideaways här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer