Pappardelle al tartufo – pasta med svart tryffel

Jag var i Piemonte för några dagar sedan – en drömplats på jorden, framförallt på hösten då vinskörden är i full gång och färgerna i landskapet börjar skifta. Det är så vackert, och jag rekommenderar alla som har minsta lilla intresse för vin och gastronomi att åka på besök till denna region i nordvästra Italien. För är det något de kan, piemonteserna, så är det att producera gott vin och laga god mat. Markerna är bördiga, och i Langhe vindistriktet produceras några av Italiens främsta viner, Barolo och Barbaresco för att nämna två.

En annan sak som det finns gott om i Piemonte, är tryffel. Svampen, som är väldigt svår att hitta, har sin högborg i staden Alba, och kallas ofta för jordens svarta diamant. Nu finns det i och för sig både svarta och vita tryfflar, varav den vita är den som är mest eftertraktad på grund av dess ytterst intensiva smak – och priset säger också en hel del: vit tryffel kan kosta upp emot 40.000 SEK per kilo! Det är tur man inte behöver så många gram för att sätta smak på en rätt.

Du kan lära dig en massa mer om tryfflar i artikeln om jordens svarta diamanter här.

Efter mitt besök i Alba, kom jag hem med en svart sommartryffel, och den ville jag använda i min matlagning på enklaste sätt så att smakerna verkligen kom fram. Jag kruxade alltså inte till det, utan lagade till en pastarätt på bara några få ingredienser. Snabbmat när den är som bäst!

Fakta:
Antal portioner: 2
Tid: 10 minuter

Ingredienser:
125 g pappardelle
40 g svart tryffel
1 msk olivolja
25 g smör
1 vitlöksklyfta
Salt

Gör så här:
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. När vattnet kokar slänger du i rejält med salt. Koka sedan pastan en minut kortare än det står på paketet.

Under tiden hyvlar du tryffeln (jag använde baksidan på en osthyvel). Spara några flagor till toppingen, och grovhacka resten.

Värm upp olivolja, smör och en hel vitlöksklyfta (som du bara krossat lite med kniveggen) i en stekpanna. När smöret smält och tagit lite smak av vitlöken tar du bort vitlöken från pannan. Häll i den hackade tryffeln och låt den bli varm och ge smak.

Ta upp pastan med en tång och lägg ner i stekpannan tillsammans med lite av pastavattnet. Rör om i pannan så att tryffelsåsen täcker pastan.

Lägg upp i djupa tallrikar, toppa med resterande tryffel och njut! Buon Appetito!

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Sicilien på två hjul

Känner du till filmen Vacanze Romane? Den där Gregory Peck kör runt...
Läs mer