Panzanella – brödsallad med tomater från centrala Italien

Panzanella är ännu en av de mycket omdiskuterade italienska anrättningar, där varje mamma har sin åsikt om hur den egentligen ska lagas. Ursprungligen är det en toscansk sallad, som kom till då man ville använda sitt dagsgamla bröd. Med tiden har dock denna rätt utvecklats från att vara en mättande och billig rätt, till att finnas med på menyn på moderna restauranger.

I Lazio heter den Panzanella, men i Toscana kallas salladen också för Panmolle, där man har för vana att blöta ner det torra brödet och vrida det i stycken i salladen. I Marche (i staden Lamoli, den 13-15 augusti) håller man årligen en folklig fest för Panzanellan: Sagra della Panzanella. Även i Monterotondo i Lazio håller man en Sagra della Panzanella den första söndagen i juli varje år.

Här kommer mina tips och råd till hur du kan tillaga denna härliga sallad.

Fakta
Tid:: 45 min
Antal portioner: 6

Ingredienser

 • 600 g dagsgammalt ciabatta-bröd
 • 1 kg mogna tomater, gärna av olika sort då det skapar variation i smak och form
 • Salt
 • Olivolja
 • 1 handfull kapris
 • 6 saltade ansjovisar eller 12 filéer i olja
 • 1 rödlök
 • 1 stjälk bladselleri
 • 1 stor handfull basilika

Dressing:

 • 2 msk rödvinsvinäger
 • 10 msk olivolja
 • 1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
 • Salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200º grader.

Dagsgammalt ciabatta-bröd passar mycket bra, men du ska undvika vanlig formfranska. Skär av skorpan och riv inkråmet i några solida, stora bitar (i storlek som en valnöt ungefär). Du kan skära brödet, men den råa kanten som brödet får om du river det, gör brödet mer mottagligt för den läckra dressingen och saften från de övriga ingredienserna. Är brödet väldigt torrt, kan du bara lägga brödbitarna på ett fat och ställa till siden. Du kan också utföra den ursprungliga toscanska versionen, där brödet blandas med vatten i tio minuter, och därefter pressas och läggs i en skål.

Min föredragna version

Är brödet fortfarande lite mjukt, rekommenderar jag att lägga brödbitarna på en ugnsplåt, ringla över lite olivolja och salt och sätta in dem i ugnen. De ska bara få lite färg och bli spröda, sedan ställer du brödet till sidan. Du kan också rösta brödet gyllene i en panna.

Tomaterna skäres i klyftor och läggs i ett durkslag med en skål under så att saften bevaras. Salta dem givmilt då det hjälper till att vätska ut tomaterna. Häll ner kapris och hackad ansjovis i skålen.

Finhacka rödlöken noga då stora bitar lök kan ödelägga hela balansen i salladen. Hacka även bladsellering fint, och blanda därefter lök och selleri i en serveringsskål tillsammans med brödet. Riv större delen av basilikan i mindre stycken och vänd ner i panzanellan. Rör om bland tomaterna och pressa dem lätt mot durkslaget. Blanda ner tomaterna i serveringsskålen tillsammans med övriga ingredienser. Rör ner rödvinsvinäger i tomatsaften (alternativt sherry-, äppelcider- eller vitvinsvinäger). Tillsätt olivolja och vitlök och rör ihop dressingen. Smaka av med salt och peppar. Den får gärna vara lite skarp i smaken, då brödet och de övriga ingredienserna blir milda i smaken då de rörs samman.

Servering

Vänd runt salladen i dressingen med en lätt hand. Dekorera med de sista basilikabladen. Låt salladen dra i 15 minuter, så att brödet tar upp all saft och kraft från dressingen – med mindre att du valt den toskanska versionen och redan har blött ner brödet i vatten, då ska salladen kylas fram tills den serveras (vilket ska ske rätt omgående). Panzanellan håller sig god och delikat upp till en timme.

Salladen är en somrig njutning tillsammans med andra italienska anrättningar; som tillbehör till en kötträtt eller bara som en härlig lunch-sallad.

Buon appetito!

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer