Panpepato – små julkakor från Umbrien

Idag vill jag ta med dig till den centrala, gröna regionen Umbrien, där dessa traditionella små julkakor ursprungligen kommer från. Två av ingredienserna i småkakorna, är mycket vanliga i Umbrien – nämligen chokladen från universitets- och chokladstaden Perugia, samt den torkade frukten.

Du hittar också Panpepato på de romerska julborden, då man har tagit till sig receptet som om det kom från Lazio. Och det är inte så konstigt att kakorna skapar julstämning på fler ställen än i Umbrien, för trots att de är ganska dyra att köpa och tillverka (på grund av all torkad frukt, nötter och choklad), är de både doftmässigt och smakmässigt mycket juliga.

Fakta:
Tid: 35 min

Ingredienser:

  • 50 g russin
  • 50 g hasselnötter, rostade
  • 50 g mandel, skållade
  • 50 g kanderad frukt
  • 50 g valnötter
  • En nypa salt och peppar
  • Muskotnöt eller kanel – beroende på preferens
  • 50 g mörk choklad, smält
  • 400 g flytande honung
  • 220 g vetemjöl

Gör så här:
Hacka russin, hasselnötter, mandel, kanderad frukt och valnötter grovt (i en mixer om du vill). Blanda sedan ner en nypa salt och peppar, riven muskot och tillsätt smält choklad och 300 gram av den flytande honungen. Vänd till sist ner mjölet och rör om så att degen blir hanterbar. Du kan med fördel låta degen vila en stund – till och med över natten – men det är inget måste. Du kan också forma degen först, och sedan låta den vila.

Forma därefter kakorna – det kan vara som vanliga småkakor, eller som sandwich-formade kakor, som man sedan skär av.

Pensla varje kaka med honung, och baka dem i cirka 15 minuter på 190 grader – alternativt kan du baka dem 1 timme på 100 grader. De är färdiga när de är hårda och har fått färg.

Du kan pudra kakorna med florsocker om du vill, när de har svalnat.

Kakorna är riktigt goda dagen efter de är bakade – men också efter det, då de uppnår en god konsistens och kompakt smak.

Servera med dessertvin:
Servera gärna småkakorna med ett gott glas passito, t.ex. den gula umbriska utgåvan Muffato della Sala, som bland annat produceras av vinhuset Antinori.

Buon appetito!

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer