Panettone – julkaka från Lombardiet med kanderad frukt och russin

Panettone
Panettone er en klassisk italiensk juletradition. Foto:

Ursprungligen är denna kaka en jultradition från Lombardiet, och anses vara en symbol för staden Milano. Idag är den upptagen på den nationella listan över officiella och därmed också kommersiella julkakor. Russinen symboliserar pengar, de kanderade frukterna sundhet, och bitarna av kanderad apelsin ger enligt traditionen tur i kärlek. Vilket saligt julrecept!

Då detta är ett lite krångligt recept, köper de flesta denna julsöta milanesiska upplevelse från ett konditori, istället för att själv stå i köket. Om du också överväger att köpa din panettone, framför att kasta dig ut i detta recept, kan du längst ner hitta några tips på vad du ska leta efter för att du ska garantera dig själv ett autentiskt inköpt av hög kvalitet.

Fakta
Tid: två dagar inklusive 2 x 8 timmars jäsning och 45 min i ugn
Antal portioner: 8-12 st

Ingredienser

 • 800 g vetemjöl
 • 15 g jäst
 • 150 g smör
 • 2 ägg
 • 4 äggvitor
 • 400 g socker
 • 80 g kanderad frukt, t.ex. pomerans, skuren i små stycken
 • 50 g sultanrussin
 • 25 g vaniljsocker
 • 1 liten knivsudd salt
 • 60 ml mjölk

Dag 1
Lös upp jästen i en gryta med ljummen mjölk och tillsätt en fjärdedel av mjölet. Blanda till en len deg och forma den till en kula, däck med en bakhandduk och ställ den att jäsa på ett ljummet och torrt ställe, tills nästa dag.

Dag 2
Starta tidigt, då degen sammanlagt ska jäsa över 8 timmar under löpet av dagen. Ta den jästa fördegen och knåda den grundligt i en köksmaskin tillsammans med ytterligare 100 g mjöl och några få droppar ljummet vatten. Täck den därefter igen, och låt den jäsa varmt i två timmar.

När degen har jäst, knådas den tillsammans med ytterligare 100 g mjöl och ljummet vatten tills degen är mjuk och elastisk. Låt den jäsa igen, denna gång i tre timmar. Under tiden blötlägger du russinen i ljummet vatten, i minst 20 minuter. Når de har blötts upp, ska de grovhackas och vandas lite lätt i mjöl.

Precis innan degen är klar, smälts det mesta av smöret i en kastrull över svag värme för att undvika att det bränns. Det resterande smöret ska användas till att smöra bakformen. Smält socker och salt i lite vatten över svag värme. När sockret är smält tillsätter du – borta från värmen – äggen och vitorna och rör ihop massan.

Smöra en rund bakform – helst ska formen vara runt, hög och smal, då den klassiska formen för en panettone liknar en hög cylinder.

Ta degen och knåda samman den med resten av mjölet, tillsätt det smälta smöret och socker/äggmassan lite i taget. Knåda länge och ihärdigt och tillsätt till sist russin och kanderad frukt.

Häll i degen i bakformen och täck med en bakhandduk. Låt den jäsa ytterligare en gång i tre timmar.

Värm ugnen till 180 grader och sätt in kakan i mitten. Baka den i 45 minuter eller tills den har fått en fin brun färg. Låt den svalna upp och ner, så att russinen och den kanderade frukten inte lägger sig i botten. När kakan är kall, strösslas den med florsocker på toppen. Din hembakta panettone är nu klar till servering!

Jag föreslår, att du dricker ett sött mousserande vin eller champagne tillsammans med din panettone, eller serverar den med kaffe eller varm choklad.

Buon appetito!

Tips till dig som väljer att köpa din panettone istället för att baka den
Följande ingredienser ska framgå av etiketten: mjöl, mjölk, ägg, socker, kanderad frukt, russin, salt och aromer. Var uppmärksam på, att det är smör och inte margarin som ska användas, då det är smöret som ger kakan sin blöta och lätta konsistens.

Det ska helst vara naturlig jäst, då det utesluter kemiska sammansättningar, dessutom kand et rekommenderas att hålla sig från kakor med tillsatser och konserveringsmedel i.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer