Palma de Mallorcas fästningar och palats

Bellver-slottet
Castell de Bellver. Foto: Cristian Bortes. CC BY 2.0

Huvudstaden på Mallorca, Palma de Mallorca, är en vacker stad med många sevärdheter. En handfull av dessa sevärdheter är av internationell klass, och här berättar vi om två av dem, som du inte får missa. För när du har sett katedralen, som är helt enastående, och gått runt i det gamla kvarteret i Palma de Mallorca, har du fortfarande ett par upplevelser kvar att besöka i staden, om du är fascinerad av storslagna byggnadsverk.

Castell de Bellver

Castell de Bellver är i en klass för sig själv. Världsklass är i detta sammanhang ingen överdrift, eftersom slottet – eller närmare bestämt, fästningen – då det byggdes, var det första i sitt slag i världen. Castell de Bellver är nämligen än äkta cirkel borg, och dem finns det inte många av.

Castell de Bellver är i mina ögon ovanligt vackert och harmoniskt. Cirkelformerna och de runda avsnitten ger fästningen en organisk prägel, som du normalt sätt inte ser i europeiska fästningar. När Castell de Bellver därtill är en ovanligt välbevarad byggnad – trots att den byggdes resan på 1300-talet – har vi en sevärdhet utöver det vanliga.

Bellver-slottet
Castell de Bellver. Foto: Cristian Bortes. CC BY 2.0

Det råder en unik stämning över Castell de Bellver, och de tjocka murarna berättar om både kultur och historia på Mallorca. Idag finns här ett stadsmuseum, men genom tiderna har borgen haft en avgörande betydelse för Palma i flera omgångar. Först var borgen en kungaresidens, och på medeltiden stod Castell de Ballver emot två belägringar och var därmed bidragande faktor till att rädda Palma.

En stor del av fästningen är ritad av Pere Salva, som också hade stor betydelse för skapandet av vår nästa sevärdhet, nämligen La Almudaina.

Kungapalatset La Almudaina

Kungapalatset La Almudaina är fortfarande en kungaresidens och tillhör den nuvarande kungafamiljen i Spanien. Den är en av åtta kungliga residenser, som kungafamiljen har rätt att använda runt om i Spanien. Då byggnaden alltså fortfarande används som slott idag, är den av ovanligt vacker standard.

La Almudaina
La Almudaina. Foto: Secret PilgrimCC BY-SA 2.0

La Almudaina är Palmas Alcázar, alltså ett befäst palats, som ursprungligen användes som arabisk fästning, men som erövrades av spanjorerna och gjordes om till slott på 1300-talet. La Almudaina ligger i närheten av Palmas katedral.

Den spanska kungafamiljen använder La Almudaina till officiella ceremonier och till att ta emot statsgäster, men deras eget “sommarhus”, där de ofta bor på sommaren, ligger faktiskt också i Palma de Mallorca. Det kallas för Marivent-palatset, och ligger i utkanten av staden.

Mer om Palma de Mallorca

Palma de Mallorca är en stad som bjuder på många spännande upplevelser, oavsett om du tycket om historia, mat & vin, natur eller kultur. Läs mer om sevärdheter och andra upplever på Mallorca här på bloggen. Och se alla resor och hadnplockade hotell och semesterlägenheter på Mallorca här.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie

Därför älskar jag mat och vin från Italien så mycket

Jag älskar mat! Och jag älskar mat från Italien. Även om jag...
Läs mer