På portvinsbar i kvarteret Bairro Alto i Lissabon

Bairro Alto
Bairro Alto i Lissabon. Foto: IK’s World Trip. CC BY 2.0

Vi besökte Lissabon sent på hösten förra året, men vädret var fortfarande ljummet – också utomhus på kvällarna då vi begav oss upp i det livliga kvarteret Bairro Alto. Muntra stämmor hördes på gatorna, och blandades med ljudet av Fado-musik som spelades i områdets alla musikbarer. Stämningen var avslappnad och folk klädde sig i allt från sandaler och shorts till mer formella eleganta kläder.

Runt omkring oss på gatorna och på de små torgen i Bairro Alto, stod uppdukade bord där folk åt och njöt av stämningen i gott sällskap. Själva hade vi resan ätit tidigare på kvällen, nere i den centrala delen av Lissabon, där vi redan hade hittat en restaurang vi gick tillbaka till nästan varje kväll. Det där med att äta, är ingen stress i Lissabon – restaurangerna håller öppet länge, några ända till midnatt eller ännu senare. I Portugal följer man helt klart den latinska dygnsrytmen.

Vi hade dock begett oss upp till Bairro Alta med en plan. Vi ville smaka på Portugals mest berömda dryck, portvinet. Vad annars? Vi hade lyckan med oss, för det visade sig snabbt, att Bairro Alto huserade en helt fantastisk portvinsbar, som vi på något vis alltid kom tillbaka till när vi strosade runt på det trevliga, backiga gatorna i kvarteret. Portvinsbaren hade en stor och öppen glasfasad, så att vi även även utifrån märkte av den glada och festliga stämningen bland ställets alla gäster.

Servering i världsklass

Portvinsbaren gjorde på en gång ett gott intryck på oss. Och det blev bara bättre och bättre. Inredningen var trevlig med portvinstunnor och andra detaljer knutna till vinproduktionen, men det var också gott om plats runt gästerna. Det var lätt att hitta ett hörn där vi kunde sitta lite för oss själva, men vi kunde också ha valt att slå oss ner i mitten av rummet och komma i kontakt med de andra gästerna, varav många verkade vara stamgäster. Här – precis som utanför på gatan – var det en härlig blandning av lokala och turister, vilket nästan alltid resulterar i livliga samtal.

Baren hade också live musik, men tillräckligt dämpat så att vi fortfarande kunde föra ett samtal. En servitör i elegant uniform kom för att serva oss. Vad får det lov att vara? Där och då visste vi inte så mycket om portvin, men det var inget problem – servitören var mycket hjälpsam och vi fick smaka på två-tre olika portviner innan vi kunde välja den vi föredrog. Under de kommande tre-fyra timmarna fick vi njuta av en massa olika portvin, och glassen fylldes gott upp. Antalet portvin vi smakade blev så många, att vi nästan började frukta hur notan skulle te sig…

Men det fanns ingen anledning att oroa sig, för trots den goda stämningen, det smakfulla portvinet, den superba servicen och timmar av bra underhållning, hamnade notan på endast några hundra kronor. En positiv överraskning. Då vi kom ut på gatan igen, var vi på gott humör! Det var fortfarande ljummet och vi hittade en plats med utsikt över staden och vi stannade för att insupa Lissabons lugna och klara nattluft, innan vi långsamt till fots begav oss tillbaka till hotellet precis innan solen gick upp. En förtrollande natt i Lissabon, som vi ofta tänker tillbaka på när vi då och då njuter av ett glas gott portvin.

Om du är intresserad av mat och vin i Portugal, kan du läsa fler inlägg om detta på vår blogg:

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Lennart Kiil

På äventyr i Gran Canarias vulkanlandskap

När du hör namnet Gran Canaria, tänker du säkert på långa, vackra...
Läs mer