På museum i Florens

Följ med på konstrunda i Florens

Florens grundades av romarna under det första århundradet före Kristus, och har genom tiderna haft en dominerande position, inte bara i Italien utan i hela Medelhavsregionen. Det har gjort att staden varit väldigt rik – en rikedom som gjort Florens till en unik storstad som är full av konst som du än idag kan beskåda på olika museer.

Flera olika historiska perioder och epoker har bidragit till att forma Florens så som den ser ut idag. Ett möte med staden och dess historiska byggnader kan vara en intensiv upplevelse för dig som är intresserad av historia, för Florens ger dig möjlighet att dykan djupt ner i historian och både byggnader och gator bidrar till atmosfären från förr. En tur i stan känns nästan som en resa genom flera hundra år.

Under 1400- och 1500-talen blev Florens en fri stat och under denna period regerades staden av familjen Medici som bestod av flera duktiga och driftiga affärsmän. Konsten och kulturen blomstrade under denna period då familjen Medici gärna stöttade konstnärer och arkitekters verk och idéer. I mitten av 1860-talet var Toscana och Florens inte längre fristående stater utan blev en del av det italienska kungadömet och under en kort period (1865-1871) var staden till och med huvudstad för detta kungadöme.

Galleria degli Uffizi i Florens

Det händer sällan, att ett konstmuseum ställer ut för många mästerverk. Men så är faktiskt fallet för Galleria degli Uffizi i Florens, då den sista furstinnan i familjen Medici, Anna Maria, testamenterade hela sin familjesamling till galleriet år 1743. Arvet innehåller verk som var ihopsamlade över flera hundra år, och utgjorde några av världens finaste samlingar. En gång i tiden var byggnaden där museet idag befinner sig ett kontor och arbetsplats för Storhertigen Cosimo den Förste, vilket ger mening till namnet: uffizi kommer från italienskan ufficio som betyder kontor. Själva galleriet som ritades av Vasari med hjälp av medel från Cosimos son färdigställdes år 1581 och med tiden donerade familjen Medici allt fler verk till platsen som öppnade världens första konstmuseum år 1591.

Galleria degli Uffizi imponerar med en otroligt stor samling konstföremål. Foto: Clay Banks för Unsplash

De flesta konstmuseum börjar med en mindre, ofta enastående, samling bestående av privat samlade verk. Här, tack vare familjen Medici, kommer dessa verk i väldigt stora volymer. Verken är utställda i kronologisk ordning, vilket ger dig som besökare möjlighet att beundra allt från renässanskonst till barock och samtidigt få en större känsla av tidsperioden.

Bland de stora verken visas den berömda Venus av Botticelli; Ognissanti Madonna av Giotto, Madonnan med barnet och de två änglarna av Lippi samt hundratals andra mästerverk. Därutöver finns Raphaels Madonna of the Goldfinch på display och ett stankast därifrån Bacchus av Caravaggio. På en vägg hänger Venus från Urbino av Titan, på en annan Jesus död av Verrocchio och ej att förglömma Michelangelos Doni Tondo. Längre ner i korridoren hittar du Jungfru Marie bebådelsedag av Da Vinci samt den berömda Madonnan från Long Neck av Parmigianino.

Men trots den omfångsrika samlingen av italienska renässansverk, finns det också mycket mer på display i Uffizierna. Ett exempel är Rembrandts självporträtt som gammal, Adoration of the Magi av den tyske konstnären Albrech Dürer och mästerverk av El Greco, Goya och Velasquez. Därutöver ställer man ut flera senare arbeten, över 250 självporträtt – däribland ett av Chagall som donerade verket personligen till din kurator. Längs de snäva korridorerna hänger flera målningar av Ingres, Delacroix och Rubens. För att inte tala om de 1400 miniatyrerna du också kan beskåda.

Galleria degli Uffizi kommer nog alltid vara en av Florens mest populära attraktioner – och i en stad full av enastående konst, ute som inne, är det en bedrift i sig själv. Med så många fantastiska konstnärer representerade, kan du spendera en hel dag på att utforska utställningarna. Det kräver dock lite planering att hinna med allt – framförallt på somrarna då köerna för att komma in kan vara långa om du inte har bokat biljett.

>> Här hittar du resor till Florens med Escapeaway

Accademia di Belle Arti Firenze i Florens

Accademia di Belle Arti Firenze, fritt översatt till Florens Konstskola är platsen där konststudenter har utbildat dig sedan storhertigen av Toscana, Pietro Leopold, samlade flera konstskolor under ett tak år 1784. Skolans rötter går hela vägen tillbaka till Konstdesignakademin, som stiftades år 1561. Men för de flesta besökarna är det alla konstsamlingar som idag är mest intressanta.

Det är en insiktsfull samling målningar med verk som härstammar från 1200-talet till 1500-talet. Däribland finns 24 paneler med händelser från Jesus liv skildrade av Taddeo. Galleriet ställer också ut verk av Uccello, Ghirlandaio, del Sarto och Botticelli. Cassone Adimari målad av Lo Sceggia på 1440-talet lockar än idag en stor publik. En del av målningarna samlades av en specifik orsak, nämligen som studieföremål för konsteleverna. Med det största dragplåstret är utan tvekan Michelangelos David-staty.

I förlängning av den vänstra flygeln ligger en hall från 1900-talet, där den ena väggen är utsmyckad med gips-stöpningar, byster och skulpturer. Man kan också skåda många ofärdiga verk av den store mästaren Michelangelo längs huvudkorridoren. De fyra slavarna ger en glimt av en av tidens största arbetsteknik – många diskussioner bland dagens konstelever handlar om huruvida de verkligen är avslutade verk, eller om intentionen var att delvis låta dem kläs i sten med endast ett fåtal definierbara stråk. Inte desto mintre kommer skulpturintresserade känna stor vördnad för verken som är skapade av ett så stort geni!

Michelangelos staty, Davide, är världskänd! Foto: Fernando Távora för Unsplash

I hallens ena ende står huvudattraktionen, David, på ett specialkonstruerat podie uthugget av en 16 fot hög koloss. Själva stenen beskrevs som omöjlig att arbeta med av flera konstnärer, men i motsättning till dem lyckades Michelangelo skapa något ur stenen. Han högg, mejslade och putsade stenen till ett enastående stycke konst i tredimensionel form. Statyn har sedan 1991 stått bakom ett plexiglas efter ett angrepp av en psykopat som dessvärre hann förstöra stora delar innan han stoppades. Besökare kan ändå fortfarande få ett fint intryck av mästerverket, efter att ha tagit sig förbi den stora människoskaran som också beundrar samma verk.

År 1873 flyttades statyn från Piazza della Signoria efter att ha utsatts för sol och regn i flera hundra år. Idag står en kopia av statyn fortfarande på torget. Den iögonfallande statyn är placerad på en hög piedestal och du kan beundra mannens muskler och vener. Davids hållning utstrålar dels avspändhet, dels kämparglöd – vilket ger en känsla av hur han var.

Palazzo Vecchio – Florens rådhus

Forfarande sjuhundra år efter att Palazzo Vecchio byggdes, är platsen fortfarande storstaden Florens rådhus. Men det är långt mycket mer än en vanlig kommunal servicebyggnad, då detta palats rymmer flera stora konstverk, t.ex. Studiolo av Francesco den Förste.

Byggnadens grundsten lades år 1299 och sedan dess har det renoverats och byggts ut flera gånger, däribland i mitten av 1400-talet, i slutet av 1500-talet samt på 1600-talet. Här residerade en gång i tiden den mäktige Cosimo Medici och byggnaden fungerade som politiskt centrum under de efterföljande åren. Byggnaden fungerade till och med en gång som en fästning och idag som ett av storstadens officiella center, där du alltså också kan beskåda praktfulla konstverk.

Bara innergården kan ge stof till timtals upplevelser för den konstintresserade. Här finns exempelvis en fontän vars vatten hämtas hela vägen från Boboli-trädgårdarna. Feskomålningarna längs murarna skildrar händelser från de österrikiska Hapsburg-områdena, vilket illustrerar det dåtida förhållandet mellan fiorentinare och deras nordliga grannar. Denna relation stärktes genom äktenskapet mellan Cosimo den Äldstes förstfödde sön och Kejsar Maximilians syster.

Palazzo Vecchio är Florens rådhus och ett konstföremål i sig själv. Foto: Wolfgang Hasselmann on Unsplash

Ta också vägen förbi Salone dei Cinquecento. En gång en storsal för storhertigen Cosimo I, idag en perfekt ram för att beundra några av Palazzo Vecchios finaste målningar. Dessa avbildar exempelvis Övertagandet av Siena och Florens angrepp på Pisa vilka endast är ett axplock av alla de skildringar som finns över militära bedrifter.

Herkules-rummet innehåller många takmålningar som skildrar hjältar och dess utmaningar i de mytiska grekiska kamperna. Taket i Jupiter-rummet rymmer en fresko över den romerska giden, även om gobelängerna från 1400-talet kanske är mest imponerande i rummet. I Ceres-rummet finns flera andra gobelänger med bilder från jakter. Utsikten från Terrazza di Saturno (på tredje våningen) ger en vy över byggnadens struktur.

Inte långt därifrån ligger Sala delle Carte, kortrummet, där du hittar en samling historiska jordglober samt över 60 kartor tecknade på läder. Dessa ger en fin inblick i den värld som var känd på mitten av 1500-talet. Från toppen kan du dessutom se Piazza della Signoria och betrakta kopian av Michelangelos staty David.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer