På Madeira blir det aldrig vinter

Lavada på Madeira
Lavada på Madeira

Temperaturerna faller endast med fyra-fem grader på vintern på Madeira, i förhållande till på sommaren. Därför har Madeira egentligen ingen faktiskt vinter, och ön är den perfekta semesterdestinationen för oss nordeuropéer när kylan slår till på våra breddgrader. 

Men dagstemperaturer på cirka 20 grader och massor av soltimmar, är Madeira ett bra alternativ till en vintersemester. Och så ligger ön inte heller så långt bort. Normalt behöver du åka långt bort från Europa, för att hitta så bra väder på vintern.

Hotell på hela Madeira

Våra hotell på Madeira ligger på olika platser på eller i närheten av kusten. Flera av dem har formidabla utsikter över havet, och vi har hotell på kusterna i alla väderstreck – så det finns något för allas tycker och smak.

Även om du tidigare besökt Madeira, kan du säkert hitta ett hotell i ett nytt område, så det finns något nytt att utforska – såvida du inte föredrar att vända tillbaka till en plats du redan känner till. Vi har ju alla våra favoriter.

Oavsett var du väljer att bo under semester på Madeira, är ön inte större än att de olika sevärdheterna kan nås med en kortare biltur. Det är det bästa med att hålla semestern på en ö. Det är en liten värld i sig själv – ett begränsat området att åka ut på äventyr i.

Klicka här och se alla våra hotell på Madeira

Funchal med torrt och soligt väder

Vädret är generellt ljummet och soligt över hela Madeira, och hösten och vintern. Funchalbukten – Funchal är Madeiras huvudstad – ligger extra skyddat av berg, och därför är vädret här en aning torrare och soligare än på många andra platser på ön. Likaså, ligger Funchal på öns södra kust, som i regel har fler solskenstimmar än öns norra del. Det är något du ska vara beredd på, om du vill åka på semester till Madeira.

Läs också: Madeira bjuder på sevärdheter för alla åldrar

Madeira bjuder på massor av soltimmar över året, och är en perfekt destination för en vinterresa.

Funchal har faktiskt fler än fyra gånger så många soltimmar som Sverige i december och januari, så om du har behov av en dos D-vitamin, är Madeira ett bra bud. De ljumna vintervädret på Madeira skylls i hög grad på temperaturen i havet som omger ön, vilket aldrig blir riktigt kallt.

Du kan faktiskt bada på vintern i Funchalbukten, och på andra platser på Madeira, även om vattnet är några grader kallare än på sommaren.

Madeira – ön är grön året runt

Madeira är känd som blomster ön, och ön är väldigt grön – också på vintern, då det är härligt att uppleva de klara, friska färgerna när man ankommer från gråa Sverige. På vintern finns här fortfarande massor av gröna blad och olika färgglada blommor, dock regnar det lite mer på vintern än på sommaren, men regnet kommer generellt i byar och hjälper också till att hålla ön grön. Större delen av tiden är det dock soligt – också på vintern.

Kyststrækningerne på Madeira er spektakulære og lejer man en bil på sin ferie, har man mulighed for at komme rundt og besøge nogle af de fantastiske udsigtspunkter.

Madeira passar perfekt för att vandra på vintern. Temperaturen runt 20 grader är som skapt för att vandra genom den gröna, backiga – och på några platser bergiga – naturen. Vinterns temperaturer är faktiskt att föredra framför sommarens, om du vill vandra på allvar! Ön är framförallt känd för sina vandringsleder längs levadorna som är ett omfattande system av vattenkanaler, skapta för att leda vatten från öns norra del till den södra delen där jordbruket (framförallt sockerrör och druvor) behövde bevattnas.

Madeira tar julen på allvar, trots ljumna temperaturer

Även om det aldrig på allvar blir vinter på Madeira – i alla fall inte på det kalla och mörka viset – så gör öns invånare stor sak av både jul och nyår. Ja, som vi har skrivit i ett tidigare inlägg, har Madeira faktiskt världens största fyrverkeri på nyårsafton. Läs mer om nyår på Madeira här.

Man gör också mycket av julen med massor av dekorationer och festlig julbelysning på Funchals trevliga gator. Riktigt många firar jul och nyår på Madeira, och det förstår man gott och väl! En vit jul får du knappast på Madeira, men allt annat kan denne härliga lilla ön erbjuda.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer