På höjderna runt Como

När jag blir trött på storstadslivet, stressen och de stora folkgrupperna i Milano brukar jag som oftast ta fram Italienkartan för att se var jag skulle kunna åka på utflykt för att rymma från staden för en dag. Tågförbindelserna, framförallt i norra Italien, är väldigt bra och du kan lätt ta dig till många olika städer – stora som små – med allt från snabbtåg, stadståg och regionaltåg. Från Milanos tre tågstationer (Milano Centrale, Milano N. Cadorna och Porta Garibaldi) finns det därför oändliga möjligheter att ta sig runt i landet.

Milano Centrale tågstation
Från Milanos tre tågstationer finns den en mängd möjligheter att bege sig ut på utflykt i landet. Här Milano Centrale – en upplevelse i sig själv med sitt vackra glas- och stålvalv…

Jag har dock lite av en förkärlek till Como – kanske för att jag under 1,5 år har arbetat där och att jag då skapade mig en särskild relation till staden – därför är det inte sällan mina dagsutflykter slutar just i Como. Dessutom är det ett uppskattat utflyktsmål hos mina vänner och min familj när de är på besök hos mig. Från Milano kan ta dig till Como på bara en halvtimme om du tar snabbtåget, alternativt på en timme om du väljer regionaltåget (som i gengäld endast kostar 4,55 Euro per tur).

En annan sjö du kan åka på utflykt till från Milano är Ortasjön – läs mer om den här.

Väl framme i Como är det lätt att spendera en dag! Självklart är det härligast att åka dit när solen tittar fram, för då kan du njuta av att bara promenera runt i de gamla kvarteren, pausa för en glass på en av de många gelateriorna, eller självfallet beundra utsikten från sjöpromenaden. Men jag vill här och nu ge er ytterligare ett tips – som kanske många missar på sin tur till Como.

Sjöpromenad i Como
Sjöpromenaden i Como är vacker, det tycker både turister och lokalinvånare.

Om du går från tågstationen Como Lago längs östra delen av sjön kommer du efter bara några minuters promenad komma fram till en funicolare, en bergbana, som tar dig från Como till Brunate halvvägs upp på ett av bergen som omger Comosjön. Från Brunate har du en vacker utsikt över området – men utsikten kan bli ännu bättre om du bara är beredd på att traska en bit, upp för resterande delen av berget, till San Maurizio. Det är en vandring som tar cirka 45 minuter till en timme beroende på dagsformen, och det kan stundtals vara lite kämpigt eftersom det hela tiden är uppförsbacke. Men belöningen väntar på dig när du kommer fram!

Uppe i San Maurizio finns det ett 29-meter högt fyrtorn, Faro Voltiano. Det uppfördes 1927 för att fira tillkomsten av ett modernt belysningsnät för spridning av elektricitet i Como, men idag är det först och främst ett populärt mål för alla som vill ha den bästa utsikten över Comosjön och dess omgivningar. Efter 143 trappsteg är du uppe i toppen av tornet, och du inser äntligen att strapatsen var mödan värd, för den utsikten som du har framför dig är svår att beskriva i ord!

Louise tittar på utsikt
Svindlande höjder! Det gäller att inte vara höjdrädd om du vill njuta av utsikten från Faro Voltiano…

När du har ätit dig mätt på höga berg, djupa dalar och en stor djupblå sjö, är det kanske också tid att låta magen bli mätt. Tursamt nog behöver du inte gå långt för att hitta en av mina personliga favoriter – restaurangen La Polenteria. Som namnet antyder är deras specialitet polenta av olika slag, men det finns också möjlighet att bli serverad andra lokala rätter. Jag tycker dock att du ska prova polentan – det är få gånger du får chansen att prova denna traditionella anrättning som är gjord på majsgryn och ofta serveras med någon typ av köttsås, eller bara olika ostar som smälter gott i den varma gröten. La Polenteria är en trevlig italiensk trattorialikanande restaurang som har två matsalar inomhus, samt en utomhusservering som är öppen under sommarmånaderna.

La Polenteria uteservering
La Polenterias uteservering håller öppet under sommarhalvåret och är väldigt mysig. Var dock beredd på att det är kallare här uppe på nöjden än nere vid Comosjön, så ta gärna med dig en tröja!

Vill du testa att laga din egen version av polenta? Då tycker jag du ska testa min version av en krämig polenta med svamp, lök och rosmarin.

Kontrollera dock att restaurangen är öppen när du planerar ditt besök. Ett år drog jag med mina föräldrar upp på höjden. Vi var så trötta och hungriga när vi kom fram och allt vi ville var att få sätta oss ner och njuta av maten – men istället möttes vi av en lapp på dörren “oggi a mezzagiorno il ristorante resta chiuso, ci scusiamo con i clienti” (fritt översatt till “idag under lunchtid håller restaurangen stängt, vi ber om ursäkt till våra kunder”). Vilken besvikelse för mig och mina föräldrar! Som tur var fick vi i alla fall njuta av utsikten – och det var inte fy skam det heller!

Utsikt över Comosjön
Någon polenta blev det inte för mig och mina föräldrar – men vandringen var ändå inte förgäves, vi fick ju njuta av det här…

Vill du också åka på semester till Como och vandra upp till Brunate? titta in på vår hemsida och se vad vi har för semesterbostäder, lägenheter och hotell lediga i Como.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer