På äventyr i norra Portugals natur

Douro i norra Portugal
Douro i norra Portugal

Norra Portugal är grönt, backigt och glesbefolkat. Här hittar du trevliga hideaways långt från massturismen längre söderut. Utöver idyllisk ro och fred, kan norra Portugal också erbjuder rikliga mängder äventyr.

Denna del av Portugal är himmelriket för naturälskaren. Få andra europeiska områden erbjuder en så omväxlande och allsidig natur, inom ett så överskådligt område. Allt från den fascinerade och stundtals fruktade kusten vid Atlanten och de stora pinjeskogarna med den karaktäristiska doften, till de bergiga områdena i den östra delen av området.

Norte Region, som norra Portugal heter på portugisiska, är indelat i åtta områden som var och en har sin egen charm och personlighet. Det finns med andra ord något för var och ens smak, och regionens mångfaldiga natur kan upplevas på många platser – och i det tempo du önskar.

Upptäck nationalparker och naturreservat

Naturligtvis är norra Portugal rikt på naturparker, där du i lugn och ro kan uppleva områdets imponerande landskap. En av Portugals största nationalparker, är Montesinho naturpark. Här kan du uppleva mäktiga berg och djupa dalar, som huserar små, trevliga landsorter. Det är nästan som att tiden stått stilla här.

Bessa-floden-Nordportugal-Hideaways
Höga berg och djupa dalar i norra Portugal

Djurlivet i Montesinho är vilt och varierat, och parken huserar fler än 150 fågelarter – bland annat sällsynta örnarter och andra rovfåglar. Även bävrar och vildkatter har sitt hem i Montesinho. Dessa vilda djur lever i harmoni ed områdets invånare – som möjligt i glesbefolkade områden. Montesinho kan upplevas till fots, om u tycker om vandring, eller till cykel. Alternativt kan du använda bilen.

Det viktigaste är att fe sig tid till att låta alla upplevelser och intryck fästa sig – så att du inte passerar genom ett område, utan faktiskt bor där, och lever och andas atmosfären som de lokala gör.

Dourodalens naturupplevelser

Dourodalen, som annars är mest känd för sina strålande viner, är också välsignat med en betagande natur. Den kan du uppleva i Douro International Natural Park. De gröna slätterna och branta backarna lever i symbios med den buktande floden, och det ger ett helt unikt landskap med plats till en rad sällsynta djurarter.

Området alla klyfter bidrar till upplevelsen av upptäckter och äventyr, och du kan ha sådan tur att du möter en Smutsgam i parken – en stor rovfågel. Den svävar majestätiskt över de stora vidderna, på jakt efter något att äta. Generellt, är växt- och djurlivet i området en expedition värd.

 

Det finns också landsorter med stora kulturarv i området. De är generellt välbevarade och vittnar om en lokalbefolkning som har lyckats hålla fast vid de mest beundransvärda aspekterna av gammal kultur.

Dourodalen upplever du allra bäst på våren, när naturen är en explosion av friska färger och förförande dofter. De lokala invånarna firar den vackra våren med olika festivaler i området, och det är lätt att förstå att denna årstid gör intryck på alla här i Douro.

Resor till norra Portugal

Upplev naturen i norra Portugal på en resa till ett av våra handplockade hideaways i området. Du kan också bo på flera olika hideaways, om du väljer att resa på en rundresa – på så vis får du många upplevelser med dig hem i väskan.

Lär mer om resor till norra Portugal med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer