På äventyr i Gran Canarias vulkanlandskap

Vackert landskap på Gran Canaria
Vackert landskap på Gran Canaria

När du hör namnet Gran Canaria, tänker du säkert på långa, vackra stränder – och det är inte så konstigt, för de är en av öns mest väsentliga attraktioner. Men beger du dig till öns inland, väntar ett sant äventyr i form av en helt unik och exotisk flora och fauna. Läs mer om Gran Canarias härliga natur och betagande landskap här.

De fantastiska landskapen på Gran Canaria passar perfekt till dagslånga vandingsturer, och det finns något att titta på under hela vägen. Öar – framförallt öar så isolerade som de kanariska – har alltid en rik och unik flora och fauna, koncentrerat på ett relativt litet område. Gran Canarias natur är mättat med upplevelser, som ligger och väntar på att upptäckas av dig.

Både Gran Canaria och de andra Kanarieöarna, har ett landskap format av vulkaner, vilket ger en speciell, dramatisk framtoning. Man kan säga, att Gran Canaria ligger på en stor vulkan, som lyckligtvis inte varit aktiv på många tusen år.

Gran Canarias skyddade naturparker

Det är inte endast äventyrslystna vandrare och gäster på aktiv semester, som har fått upp ögonen för Gran Canarias säregna natur och rika plant- och djurliv. Också naturforskare har glädje av det allsidiga livet på ön. För att säkra forskningen på Gran Canaria, är stora områden på ön inkluderade i ett naturskyddsnätverk.

Teror, Gran Canaria, Canary Islands, Spain-shutterstock_100306610
Vackra landskap – och vackra städer – finns det gott om på ön. Här, Teror.

Några platser på Gran Canaria är därför också reserverade till forskare – primärt geologer, biologer och liknande – men de flesta naturparker kan besökas av alla, och de passar utmärkt till heldagsutflykter eller inspirerande vandringar. Utsikterna under vägen är fantastiska på grund av det vulkaniska landskapet, och luften är naturligtvis helt frisk på ön, då den ligger en bra bit ut i Atlanten.

Utomhusaktiviteter året runt.

Att vandra runt på den inre och södra delen av Gran Canaria är ett sant nöje, och upplevelsen blir inte mindre om du har tur och får stifta bekantskap med några av öns unika fåglar eller fyrbenta vänner. Det är inte ovanligt, då djurlivet är rikt på Gran Canaria.

Gran Canaria har ett milt klimat året runt, och medan det är vinter i Sverige, är temperaturerna ofta ljumna på ön. Det goda vädret, för Gran Canaria till det perfekta resmålet, om utomhusaktiviteter har hög prioritet på din önskelista. Naturen på ön är en outtömlig källa till upplevelser och glädjeämnen.

Läs också: Vulkantur på Gran Canaria – Caldera de Bandama

Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer