På äventyr i Sardiniens nationalparker

Sardinien är inte bara en underbar semesterdestination utan också ett fantastiskt naturområde. Ön är den näst största i Medelhavet, och ungefär en fjärdedel av dess yta är avsatt som skyddade naturområden. De 13 officiella naturparkerna på ön erbjuder en mängd olika landskapstyper och naturupplevelser.

Sardinien har du alla möjligheter att uppleva den vilda och orörda naturen. Inte mindre än 600 000 hektar på Sardinien är ren natur, och ön har tre nationalparker, den högsta utmärkelsen ett naturområde kan få i Italien. Läs om några av nationalparkerna här – var och en har något unikt att erbjuda.

Nationalparken på Isola dell’Asinara

Asinara är en mindre ö precis utanför Sardiniens nordvästra kust. Ön har unika livsmiljöer för djur och kan skryta med en helt enastående population av albinoåsnor. Namnet Asinara betyder ungefär “bebodd av åsnor” på italienska.

Lokalt kallas Asinara också “Djävulsön”, eftersom den tidigare fungerade som karantänområde under utbrott av stora epidemier. Under första världskriget var ön en fångläger, och så sent som på 1970-talet var den ett högsäkerhetsfängelse där Italiens centralregering placerade de farligaste brottslingarna från den organiserade brottsligheten. Asinara blev nationalpark 1998 för sina unika livsmiljöer och historia, och år 2000 öppnades ön för allmänheten för första gången på 115 år.

Isola dell'Asinara
Små idylliska badvikar på Isola dell’Asinara

Nationalparken Gennargentu

Gennargentu är förmodligen den viktigaste nationalpark på Sardinien och en av de viktigaste i hela Italien. Parken ligger på Sardiniens östkust vid Orosei-bukten och bergskedjan Gennargentu, och inkluderar bland annat Sardiniens högsta berg, Punta La Marmora.

Djuret i Gennargentu är mycket rikt, och med lite tur kan du stöta på flera av följande djurgrupper: örnar, gamar, många olika gnagare och säl. Området har också arter som är endemiska för Sardinien, som den sardinska vildkatten.

Förutom de tre nämnda nationalparkerna har Sardinien ytterligare tio regionala naturparker spridda över ön. Det finns alltid något att göra för naturälskare på Sardinien – och naturligtvis är parkerna lämpliga för både vandring och avslappnande picknickar utomhus.

Bjerget Gennargentu på Sardinien

Foto: Vy över berget Gennargentu som har gett namn åt nationalparken.

Nationalparken Arcipelago di La Maddalena

Som namnet antyder är Arcipelago di La Maddalena en nationalpark vid ögruppen bestående av La Maddalena och andra småöar utanför Sardiniens kust. Här finns 180 kilometer skyddad kustlinje, och parken kommer snart att ingå i det större marina reservatet Bocche di Bonifacio.

Det finns massor av vacker natur och ett rikt djur- och växtliv på öarna – även under vattnet. Det är lätt att ta sig till de största öarna i skärgården eftersom det finns bilfärjor till och från Sardinien regelbundet. De mindre öarna är öde, och det är en speciell upplevelse att besöka dem.

Maddalena øen ved Sardinien
Maddalena-ön är själva epitomen av naturlig idyll.

Hitta semestern till Sardinien här

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer