Ortasjön bjuder på helhjärtade upplevelser

I nordväst Italien, nära Malpensas flygplats (Milano) ligger den undersköna Ortasjön. Området är vackert och i stort sett okänt på internationell nivå och man känner sig därför nästan förflyttad till en tid där massturismen ännu inte tagit sin början. Här väntar natur och kultur.

Intimitet och ostördhet

När man talar om de mäktiga norditalienska sjöarna, tänker de flesta oftast på Gardasjön, Comosjön och Maggioresjön, som är (på gott och ont) de största och mest besökta. Ortasjön kan dock dra mycket nytta av detta då den är lite mer oupptäckt och oförstörd. Ortasjön ligger i regionen Piemonte (väster om Maggioresjön, endast en halvtimmes bilfärd från flygplatsen Malpensa i Milano) och lockar med en intimitet och ostördhet, som de närliggande sjöarna inte längre lever upp till. Ortasjön är ett naturskönt område, där det harmoniska sampel som man finner mellan natur och kultur samt de korta avstånden mellan upplevelserna är oslagbara.

Bådfart på Ortasøen
Det finns många aktivitetsmöjligheter vid Ortasjön; segling på sjön är naturligtvis det populäraste..

Här ger jag några förslag på en lyckad semester, som tillgodoser både unga, äldre, naturälskare, livsnjutare och konsthistoriskt intresserades önskemål. Hoppas det kan inspirera!

Dag 1: Livskvalitet och historisk stadsmiljö

Den första dagen börjar i stämningens tecken. Besök den karaktäristiska byn Orta San Giulio som ligger ute på ett näs i Ortasjön. Byns torg Piazza Motta är höjdpunkten, där stadsbilden domineras av historiska byggnader, där ligger även ett litet färjeläge som tar dig ut till mini-ön Isola di San Giulio, mysiga restauranger med uteservering och små specialbutiker med lokala delikatesser.

Torg i Orta San Giulio
I staden Orta San Giulio ligger det små mysiga torg och gamla byggnader

Dag 2: Design, shopping och marknadsstämning

Börjar det klia i fingrarna för at shoppa loss, kan jag varmt rekommendera torsdags marknaden i Omegna, som ligger i den nordliga delen av sjön. Folk kommer från när och fjärran för att uppleva denna livliga och intressanta marknad. Om du hellre vill handla inomhus och lite modernare, ska du absolut inte missa fabriksförsäljningen Alessi Factory Store, som ligger i Crusinallo, strax norr om Omegna. Alessi är ett prestigefyllt italiensk designmärke inom inredning, köksredskap och smycken. Det ryktas att det finns stora besparingar att göra där.

Utsikt över Gardasjön från Orta San Giulio

Dag 3: Vandring och bildskön natur

Ta en tur (i bil) upp till den högsta punkten, berget Mount Mottarone, som är 1,491 meter högt. Härifrån kan du se Alpernas näst högsta berg Monte Rosa och hela sju sjöar: Orta, Maggiore, Mergozzo, Varese, Comabbio, Monate och Biandronno. På sommaren är det förfriskande att pröva områdets många vandringsleder. Alternativt kan du köra, cykla eller gå runt i Novara-backarna, som är ett känt vindistrikt med vackra landskap och ett brett utbud av restauranger.

Det är också värt att köra runt sjön för att uppleva den ur alla dess vinklar och för att se de små byarna som ligger runt sjön. Gå gärna upp till parken Sacro Monte di Orta uppe vid Orata San Giulio. Parken har 20 kapell från 1590, som alla är tillägnade Den heliga Franciskus av Assisi. Kapellerna finns listade på UNESCOs prestigefyllda lista över världens kulturarv.

Ortas heliga berg
Ortas heliga berg med anor från 1583 dedikerades till helgonet Francesco av Assissi (också känd som Frans av Assissi)

Dag 4: Segeltur på sjön

Från Orta San Giulio och flera andra städer längs sjön kan du kan ta en båttur (för en låg kostnad) runt sjön: känn brisen i håret och njut av det underbara naturscenariot. Ortasjön kan även skryta med att ha Europas renaste vatten. Du får inte missa den pittoreska lilla ön Isola di San Giulio, som ligger och glänser mitt i Ortasjön.

På Isola di San Giulio, härskar en mystisk och mytomspunnen stämning i den lilla gatan Via del Silenzio, som går runt ön. Inne i San Giulio kyrkan hittar man otroligt vackra konstverk (både målningar och skulpturer) från 1200-talet.

Vill du veta mer om Ortasjön?

– så tryck här och se även alla våra semesterbostäder och hotell vid Ortasjön.
Taggar från artikeln
,
Mer av Camilla Springborg

Italiens bästa sandvikar

Letar du efter några vackra och fridfulla sandstränder där du kan bada,...
Läs mer