Låt dig trollbindas av en vacker medeltidsstad vid Europas renaste sjö

I den norditalienska regionen Piemonte hittar man inte bara Europas renaste sjö, Ortasjön, men också den charmerande och vackra staden Orta San Giulio, som ligger på en halvö ute i sjön. Här trollbinds du av utsikten över sjön och den lilla ön Isola San Giulio, av de vackra gamla byggnaderna och de smala snirkliga gränderna, men också av den stillhet som kännetecknar den gamla stadsdelen där bilar inte är tillåtna.

Tillbaka till en förgången tid

Att vistas i Orta San Giulio är som att befinna sig i en annan tid – känslan av eventuell stress ändras snabbt till en känsla av lugn och glädje över att vara mitt i denna lilla pärla, där allt andas idyll och lokal färgning. Barnen leker på stadens torg, Piazza Motta, allt medan mödrarna och andra lokalinvånare slappnar av under skuggan av träden. Ingen behöver bekymra sig om ljud och stök från bilar eftersom alla måste parkera sin bil utanför den historiska stadsgränsen.

Orta San Giulio set fra søsiden
Orta San Giulios centrum sett från sjösidan.

Det är därför rent balsam för själen att sätta sig på ett av de många caféerna – omgiven av de pastellfärgade husen – och stirra sig blind på det klara sjövattnet och den lilla ön Isola San Giulio, där endast två fastboende familjer huserar. Om du får lust till att besöka ön, man du segla dit från Piazza Motta på ett ögonblick.

Se alla våra semesterbostäder och hotell vid Ortasjön här. 

Tå tåget till kulturarven

Piazza Motta är också hållplats för standens lilla tåg, Trenino di Orta, som dagligen – från mars till oktober, samt på helgerna under vinterperioden – kör bland annat till landsbyn Legro d’Orta som hör till Orta San Giulio, men ligger cirka 3 kilometer från centrum.

Orta San Giulio med markedsplads
Även om Orta San Guilio är en liten stad, finns det goda möjligheter för att göra goda inköp.

Det är också möjligt att ta det lilla tåget för att besöka Sacro Monte di San Francesco, som med sitt grönområde och sina 20 kapell från slutet på 1500-talet finns med på UNESCOs världsarvslista. Du kan också gå ditupp till fots, om du klarar av 1 ½ kilometer trappor och vägar som endast leder uppåt.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Orta San Giulio här.

Endast 50 kilometer från flygplatsen

Orta San Giulio och dess 1100 invånare befinner sig på Ortasjöns östliga kust – endast cirka 50 kilometer från Milanos flygplats Malpensa. Det finns ofta goda möjligheter till att hitta billiga flygbiljetter till Malpensa, så du kan snabbt och lätt göra din resedröm till en ekonomiskt förnuftig verklighet!

Läs vårt populära blogg-inlägg om Ortasjön här.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Mette Rem

Lyx för en spottstyver!

Lyx för en spottstyver! Är denna tes egentligen en paradox, eller är...
Läs mer