Bruschette con fichi e noci

La Bruschetta (plur: le bruschette) är ursprungligen en piatto povero, det vill säga en fattigmansrätt. Anledningen är egentligen inte så märklig – från början var det nämligen ett mellanmål som åts av bönderna i Campania, och bestod endast av en skiva rostat bröd som smaksattes med olivolja, salt, peppar – och på sin höjd lite vitlök. Idag har bruschettan dock spridit sig över hela Italien, och bortom landets gränser, och berikas dessutom med en oändlig variation av ingredienser – den mest kända av dessa, är utan tvivel solmogna tomater.

En rolig kuriosa är att namnet bruschetta troligen härleder från ordet brusca, vilket är en borste de neapolitanska bönderna använde för att borsta bort hår från sina hästar och oxar. Bruschettan påminner om borstens form och sträva yta, och så fick anrättningen sitt namn.

I detta recept – som egentligen är mer inspiration än ett recept – vill jag tipsa om min favorittopping så här i början av sommaren. Färska fikon har börjat synas allt mer på marknaderna i Milano och jag kunde inte vara lyckligare. Jag älskar fikon. Och som topping på en bruschetta, tillsammans med ricotta, valnötter och lite honung, är det världens bästa aptitretare! Testa själva så ska ni få se!

Bruschetta med aprikoser
En annan idé till topping är ricotta med smörstekta aprikoser och rosmarin. Valmöjligheterna är oändliga…

Åh, och en sak till. Bruschetta uttalas med hårt k, och inte med sch-ljud. Alltså “brusketta”. Kan vara bra att veta tills nästa gång ni ska beställa rätten i Italien och vill framstå som äkta italienare…

Den mest kända klassikern från Neapel är självfallet pizzan – här lär Mamma Luisa dig hur du gör den på äkta vis!

Fakta:
Tillagning: 10 minuter
Antal portioner: 2

Ingredienser:

  • 2 skivor bröd av bra kvalitet (det kan dock vara lite torrt, det gör inget)
  • 4 msk ricotta
  • 2 färska fikon
  • 1 tsk flytande honung
  • En liten handfull valnötter
  • Salt
  • Peppar

Tillagning:
Rosta brödet i en torr stekpanna, eller i en brödrost för den delen.

Bred på rikligt med ricotta. Skär fikonen i skivor och lägg på ricotta. Toppa med honung och valnötter och smaka av med salt och peppar.

Buon appetito!

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Sicilien på två hjul

Känner du till filmen Vacanze Romane? Den där Gregory Peck kör runt...
Läs mer