Upplev London Eye – en av Londons mest besökta turistattraktioner

London Eye
London Eye

London är välsignad med ett överflod av stora historiska och kulturella sevärdheter, som varje år besöks av tusentals turister från hela världen. För att bara nämna finns Tower of London, Kew Gardens, Westminster Abbey, Greenwich/Royal Observatory, Buckingham Palace, Piccadilly Circus, St. Paul’s Cathedral, Tower Bridge, Trafalgar Square, British Museum, National Gallery, Natural History Museum, Tate Modern, British Library, West End theatres – ja, och många, många fler.

Men sedan mars månad år 2000, har en ny attraktion fångat de flesta turisters intresse i en sådan grad, att den idag – endast 19 år efter dess invigning – är bland de mest populära betalda turistattraktionerna, inte bara i London, men i hela Storbritannien. Över 3,75 miljoner människor besöker London Eye varje år.

Europas högsta

London Eye, som av en del också kallas för ”The Millennium Wheel”, ligger på den södra bredden av Themsen, med gräns till den västra delen av Jubilee Garden mellan Westminister Bridge och Hungerford Bridge. Med sina svindlande 135 meter och en diameter på 120 meter, stoltserar den bland sina vackra, historisk grannar i stadsdelen Lambeth (södra London).

Då det öppnades för offentligheten den 9 mars 2000 var det världens högsta pariserhjul, men det har sedan dess passerats av det kinesiska pariserhjulet Star och Nanchangs på 160 meter; det 165 meter höga Singapore Flyer; och det 167,6 meter höga High Roller i Las Vegas. London Eye är dock fortfarande Europas högsta pariserhjul.

London Eye
London Eye är Europas högsta pariserhjul

London Eye har också utgjort Londons högsta offentliga utsiktspunkt, fram till den 1 februari 2013 då observationsdäcket på 72:a våningen av den gigantiska höghuset The Shard öppnades. Det är hela 245 meter högt!

32 passagerkapslar

Pariserhjulet rymmer 32 stängda, ovala och luftkonditionerade passagerarkapslar, som sitter past i hjulets yttre sida och drivs av elmotorer. var och en av de 10 ton tunga kapslarna representerar ett av Londons distrikt (boroughs) och kan rymma upp mot 25 personer som fritt kan gå runt i kapseln, med det finns också säten till alla passagerare.

Hjulet roterar med 26 centimeter per sekund, så ett varv tar cirka 30 minuter. Rotationshastigheten är långsam nog att ge passagerarna möjlighet att gå på utan att hjulet måste stanna. Man tar dock hänsyn för handikappade och äldre personer, för vilka hjulet kan stanna så att de kan gå på tryggt och lugnt.

London Eye
Den fantastiska utsikten från London Eye. Foto-kredit: Dániel Bagó. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0

Hur tar du dig enklast till London Eye på din semester?

Om du vill nyttja tunnelbanan på din semester, heter stationen närmast London Eye ”Waterloo” – den ligger cirka 7 minuter (till fots) från attraktionen. Även metrostationerna ”Charing Cross” (13 min), ”Embarkment” (11 min) och ”Westminister” (8 min) ligger inom räckvidd.

Om du ankommer med tåg, ligger både London Waterloo Station (10 min) och London Waterloo East Station (12 min) inom räckvidd från London Eye. Du kan också välja att ta en båt på floden med så kallade flodbussar (”River Bus Service”, vilka stannar vi kajen London Eye Pier precis framför attraktionen.

Se alla resor till London med Hideaways här eller få mer inspiration till andra upplevelser på din resa till London på bloggen. Läs t.ex. om British Museum i London, ett av världens största museer.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer