One World Observatory – uppe på toppen av New York City

One World Trade Center New York
One World Trade Center New York. Foto: Pixabay.

Då One World Trade Center stod klart år 2014, fick New York inte bara ett markant komplement till sin i förväg imponerande skyline, utan också en ny spektakulär utsiktspunkt. På en resa till New York, bör en tur upp i World Trade Center-komplexets futuristiska huvudtorn One, stå högt på listan över saker att uppleva.

Monument och nytt kännetecken för New York

Observatoriet, One World Observatory, ligger på våning 100-102 i World Trade Center, som med sina 541 meter är en av världens högsta byggnader. Från toppen av skyskrapan, som under byggnationen kallades Freedom Tower, har du fri syn ner över New Yorks många andra ikoniska byggnadsverk samt Hudson-floden.

Redan innan du tar hissen upp till höjderna, och från observatoriets stora fönster ser resten av Manhattans karaktäristiska höghus breda ut sig framför dina fötter, är det svårt att inte bli imponerad över New Yorks nya kännetecken. Tittar du upp, när du står vid foten av det glasklädda tornet, är synen nästan överväldigande. Även om du inte lider av höjdskräck, kommer det nog pirra till lite i magen när du tänker på att du är på väg till toppen av Amerikas högsta byggnad.

One World Observatory - SkyPortal
One World Observatory. Vill du att det ska pirra till extra mycket i magen, kan du gå ut på det runda glasgolvet, SkyPortal, som med hjälp av HD-bilder skapar en nervpirrande illusion av att du svävar över gatan 100 våningar längre ner. Foto: Aude, CC BY-SA 3.0.
One World Observatory udsigt
One World Observatory utsikt. Foto: Kai Brinker, CC BY-SA 2.0.

En upplevelse för hela familjen

Det tar endast 47 sekunder för hissen, “Sky Pod”, att ta dig hela vägen upp till 102:a våningen av One World Trade Center. Likväl har man ändå sett till, att du inte har tråkigt på turen upp. På skärmarna visas en fräck time-lapse, som illustrerar utvecklingen av New York Skyline, över en period på 500 år – det vill säga hela vägen tillbaka till stadens födelse.

Uppe på One World Trade Centers utsiktsplats, kan du enkelt spendera lång tid på att betrakta livet på Hudson-floden och på att peka på de andra stora byggnaderna på Manhattan. Vi du ha lite hjälp, kan du eventuellt hyra en tablet (One World Explorer), som presenterar dig för de av stadens kännetecken som du kan se från One World Observatory. Utöver panoramafönsterna, inkluderar observatoriets tre våningar också “See Forever Theatre”, som ger dig en vacker visuell introduktion till utsikten och en restaurang, One Dine, där du kan ta en snabb drink eller en hel gourmet-måltid (måste bokas).

Du kan också vänta med att äta tills du står med fötterna nere på jorden igen. Urvalet restauranger i The Big Apple är nästan oändligt. New York är till exempel känd för sina fantastiska burgare.

One World Trade Center
Med sin spira är One World Trade Center precis 1776 feet högt – en siffra som representerar året då Amerika blev fritt från Storbritanniens styre. Foto: Pixabay.
Memorial Plaza New York
På Memorial Plaza vid foten av det nya One World Trade Center, finns ett minnesmonument för alla offren som gick bort vid attacken den 11 september 2001. Foto: Pixabay.

Man rekommenderar att du avsätter cirka en timme till ditt besök i själva One World Observatory. Därutöver är det ett perfekt tillfälle att besöka det närliggande 9/11-minnesmärket (9/11 Memorial and Museum), där man berättar om angreppet på World Trade Center, och minns de nästan 3000 människorna som mördades. Det är en plats, som gör intryck på de flesta.

Res till New York och bo på handplockade hotell

Vill du bo med stadens bästa sevärdheter inom kort avstånd när du reser till New York? Hideaways har handplockat hotell i New York, som inte bara säkrar dig en god natts sömn efter en upplevelserik dag med sightseeing, utan också ligger så centralt att du har stadens alla utbud utanför din dörr.

Se alla resor till New York City med Hideaways här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer