Oktoberfest i Turin – många spännande ölsorter i Italien

Oktoberfest är något, som de flesta av oss sammankopplar med Tyskland. Men har du ett par lederhosen i garderoben, och tycker om öl och schlagermusik, så kan du också resa till Italien. Landets största Oktoberfest tar plats i Turin och är en av få, som har fått officiellt erkännande från Bayern. Det är dock långt ifrån den enda möjligheten du har, om du vill avnjuta god öl i Italien.

Italiens största Oktoberfest

År 2009 organiserade man i Genova Italiens första officiella Oktoberfest, men festivalen i Turin övergår nu sin föregångare – både till storlek och popularitet. År 2016 hade Oktoberfest i Turin hela 130.000 deltagare, vilket gör den till den största i sitt slag i Italien.

När Oktoberfest i Turin går av stapeln – vilket den gör under den första halvan av månaden med samma namn – kan du hitta allt som hör till, i form av traditionella folkdräkter, Weisswurst och Hofbräuhaus-öl i massor. Festivalen hålls i Oval Lingotto, en stor inomhusarena på 20.000 kvadratmeter som byggdes i samband med vinter-OS 2006.

Du hittar mer information om Oktoberfest i Turin på den officiella hemsidan.

Italien kan procudera annat än vin…

Italien tillhör ett av världens främsta länder då det kommer till vinproduktion, och många resor också hit för njuta av en semester i berömda vinregioner som Piemonte och Toscana. Trots de stolta traditionerna för vinproduktion, finns det också goda möjligheter för att avnjuta din måltid med en riktigt god öl – inte bara vid Oktoberfest.

I en översikt från 2015, över antalet bryggerier i de europeiska länderna, befinner sig Italien i toppen med sina 688 registrerade bryggerier. I jämförelse så finns det enligt danska Bryggeriföreningen bara 199 bryggerier i Belgien (som är kända ölproducenter) och 219 stycken i Sverige.

Även om man under de varma sommarmånaderna, enligt Assobirra (Associazione dei Birrai e dei Maltatori – den italienska föreningen för bryggerier), ser en stigning av ölkonsumtionen i Italien, och att det i de italienska hemmen ofta också serveras öl till middagen, haltar Italien fortfarande efter resten av Europa då man tittar på konsumtion per invånare. Enligt Assobirra drack varje italienare under 2015 i genomsnitt knappt 31 liter. Det europeiska genomsnittet ligger på nästan 70 liter, med Tjeckien (143 liter), Tyskland (106 liter) och Österrike (105 liter) som de mest ölglada nationerna.

Øl til pizza
Du kan absolut beställa en öl till din pizza i Italien, utan att någon skulle tycka att det var märkligt… Foto: David Michalczuk, CC.

Mikrobryggerier experimenterar med lokala ingredienser

Fram tills för några år sedan fanns det endast några få stora producenter på ölmarknaden i Italien, men idag finns det en uppsjö av spännande mikrobryggerier – framförallt i den norra delen av landet. Bland ölkännare anses mikrobryggerierna i Italien tillhöra några av de mest kreativa och innovativa i Europa. Reser du genom Italien, kommer du också att märka att det, precis som när det kommer till vinerna, finns stora skillnader mellan öl som produceras i olika regioner. De små bryggerierna lyckas således experimentera med lokala ingredienser som kastanjer, honung, citrusfrukter och vindruvor. Det är därför en lika spännande smakupplevelse att spendera semester på upptäcksfärd bland de italienska ölsorterna, som det är att prova de olika vinerna.

Ska din nästa resa gå i gastronomins tecken?

Då ska du titta på Escapeaways urval av resor till Piemonte, där du både kan besöka gamla vingårdar och nya spännande mikrobryggerier. Du kan naturligtvis också hitta resor till resten av Italien, där det också väntar en massa kulinariska upplevelser på dig.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer