Oasen vid Gardasjöns bredd

Djupt inne i den skyddade bukten som utgör Gardasjöns nordligaste spets, ligger staden Limone, och även om citroner omringar Hotel Europa, så är det inte de saftiga frukterna som bär på platsens främsta magi. Det är det varma värdskapet, som syskonparet Domenica och Sofia möter sina gäster med – den själ, som får folk att komma tillbaka, och nya Gardasjö-besökare att förälska sig i den lilla oasen.

Jag har träffat Domenico och Sofia för att få höra historien bakom hotellet, om Gardasjöns förträffligheter och om varför hotellet blivit så populärt bland skandinaviska gäster.

Vad är historien bakom ert hotell?

Ja, historien bakom hotellet, är egentligen själva historien om hur den lilla landsorten Limone sul Garda öppnade upp sina armar för gäster som kom norrifrån. Min far köpte grunden här på 60-talet och byggde själv hotellet, och det var perfekt timing, för strax därpå kom folk från en nystartad dansk resebyrå ner till orten och förälskade sig i hans nybyggda oas.

Et af værelserne på Hotel Europa i Limone sul Garda
Ett av rummen på Hotel Europa

Du ingick i ett avtal, och de gäster från resebyrån, som inte kom hit ner i buss eller i bil, följ till militärflygplatsen i Verona om natten, tänk dig! Jag kommer ihåg att far tog emot de trötta resenärerna som att de var del i hans egen familj. Och det gör vi fortfarande – det vill säga tar hand om våra gäster och välkomnar dem i familjen – även om det lyckligtvis har blivit mer komfortabelt att resa mellan Skandinavien och Italien numera!

Se alla våra semesterlägenheter och hotell i Limone sul Garda här.

Varför är Hotel Europa så högt älskat av skandinaver?

Vi har ju vuxit upp mer er – ni har format oss, och omvänt. Jag och min syster lärde oss danska genom att leka tillsammans med gästernas barn ute i trädgården, och hela Limone fick sig en helt speciell energi i mötet med turisterna. Limone var på den tiden en sömning ort på knappt 1000 invånare.

Havnen i Limone sul Garda
En liten hamn i Limone sul Garda

Idag är här liv och rörelse, och självklart vill jag framhäva Limone som den vackraste oasen vis sjön. Det är ju min födelseort, som ligger så vackert här vid foten av Alperna. Jag tror också, att det är därför vi väcker en särskild känsla hos våra skandinaviska gäster: den klara luften och de snötäckta bergstopparna gör att ni nordeuropeer känner igen er, samtidigt som sjöns frodiga klimat och vackra färger gör platsen väldigt italiensk. Limone betyder ju citron – och kontrasten mellan den friska alpluften, sjöns salta vågor och de doftande citronerna här i staden, är helt unik.

Vad innebär det äkta Gardasjön för dig?

Det är avslappning och massor av gästfrihet. När folk kommer till Gardasjön för första gången, kan de ibland vara lite skeptiska för att de har hört så mycket om massturismen. Och ja, vi har massor av gäster, men vi värdesätter allt det som ni har gett oss, och därför gör vi allt för att ge våra besökare en perfekt semester. Tänk vad långväga de kommer ifrån, för att slippa vardagen med tråkiga plikter.

Swimmingpool på Hotel Europa i Limone sul Garda
Poolen på Hotel Europa, omringad av palmer, har en fantastisk utsikt över Gardasjön

Därför lägger vi ner mycket omtanke: hotellet har en jättestor pool med utsikt över den djupa skön, en bra restaurang, där vi t.ex. serverar lokal fisk som abborre och gädda från sjön, och så åker vi gärna iväg upp i bergen med våra gäster, för att visa dem alla härligheter som Gardasjön kan bjuda på, långt bort från deras vardag.

Kanske besöker vi några av de små bergsorterna inne i Dolomiterna, och några av de bönder som producerar läckra ostar som Asaigo eller Montasio. Eller så visar jag dem de sju citronträd som växer utanför hotellet, och som jag med rätta är mycket stol över. De träden ser till att vi ständigt har ekologiska citroner till alla våra härliga fiskrätter som lagar i köket. Min livrätt är sardiner från Gardasjön, som jag själv saltar och steker i god olivolja och vänder ner i en god pasta. Det är himmelriket på en tallrik!

Om du är intresserad av mer information om resor och flyg till Gardasjön, samt se alla våra semesterbostäder vid Gardasjön, kan du besöka denna sida.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer