Ö-hopp i den kroatiska skärgården – och kom hem med minnen för livet!

Vi på Hideaways älskar Kroatien, och att skriva en kort artikel om detta land är nästintill omöjligt – här finns så ofantligt mycket att se och uppleva, och det är ett resmål som vänder sig såväl till upptäcktsresenärer, livnjutare, naturälskare och inte minst till dig som är gastronomisk intresserad.

Jag har precis kommit hem efter mitt andra besök i detta oemotståndliga land, och jag vill gärna dela med mig av ett par upplevelser därifrån. Jag har nämligen upplevt landet på ett – för mig – helt nytt sätt, nämligen till havs. Den kommande säsongen kan du se fram emot möjligheten att åka på kryssning med Hideaways och några av de charmigaste skeppen som seglar runt i den kroatiska skärgården…

Kanske Europas vackraste inflygning?

Det är omöjligt att inte gapa stort och uttrycka ord som Wow! och Åh! när flyget nästan svävar över de otaliga småöarna som ligger som pärlor på rad nedanför fönstret. Kroatien är berikat med fler än 1000 större och mindre öar, och området runt Split är inget undantag – de är helt enkelt balsam för själen, och en njutning för ögat att betrakta landskapet som växer fram under dig. Jag skulle vilja påstå att denna inflygning är en av Europas vackraste, och redan så här från ovan är det lätt att förstå, att semestern kommer bjuda på många härliga intryck.

Det fina skeppet Futura och kaptenen Damir

Ja, för de här fröjd-för-ögat-stunderna har ju egentligen bara börjat. Tillsammans med 25 andra kollegor från resebranschen världen över (vi är ett gäng från New York, Australien, Florida, Belgien, Malta och Norge), styr jag kursen från marinen i Split ut mot den kroatiska skärgården. Vi är alla inbjudna av vår lokala samarbetspartner, Katarina Line, som hanterar en utvald skara små skepp, som passar perfekt när du ska uppleva Kroatien till havs – dessa M/S-skepp kan nämligen lägga till i de små bukterna och hamnarna där de större kryssningsfartygen lyckligtvis inte klarar av att ta sig in.

Futura krydstogtskib Kroatien
Med Split i bakgrunden sätter vi styr mot den kroatiska skärgården.

Därför känner jag mig extra priviligerad att befinna mig på Futura, som med sina endast 20 hytter är inrett som ett litet hotell på vattnet. Bakom rodret står Kapten Damir, och tillsammans med den åtta man stora besättningen, ska han de kommande fyra dagarna visa oss det bästa den dalmatiska skärgården har att erbjuda.

En tupplur på soldäcket eller en simtur i kristallklart vatten?

Efter en rundvisning i Splits vackra, historiska centrum – som jag nästan skulle kunna kalla en miniutgåva av Rom – seglar Futura lugnt iväg i södergående riktning, med det azurblå havet under kölen. Nu väntar några timmars segling där vi spejar ut över det glittrande havet – vi behöver inte anstränga oss för att se fastlandet på vänster sida (barbord) eller de otaliga småöarna på höger sida (styrbord).

Jag spenderar tiden på att byta ut de långa byxorna jag reste i, till baddräkt och shorts – vädret är nämligen somrigt med cirka 25 grader och inte ett moln på himlen, och därför är det skönt att knopen vi åker fram med, ger en härlig, svalkande bris på soldäcket.

Badetur i Kroatien
Det är något magiskt med att kunna hoppa ner i havet från en båt, på en plats där ingen annan simmar…

Efter några timmar sänker Damir farten – det har blivit dags för en simtur, och Futura lägger ankare utanför bukten vid den lilla ön Šćedro. Det är helt fantastiskt att kunna hoppa ner i det böljande blå direkt från båten. Vattnet är kristallklart, och även om det endast är 16-18 grader, så är det ett nöje att kunna bada på denna tiden av året – det är vi inte vana vid här uppe i kalla Norden.

Hemlagad pasta, vinprovning och den lokala guiden Andrea

På resan runt i skärgården lägger vi till vid tre olika öar: Korčula, Hvar och Brač. De har alla några fantastiska gemensamma nämnare: stämning, charm och en hjärtlig lokalbefolkning.

Korčula: Med sina cirka 15.000 invånare tar ön mig med storm, för här råden en magisk atmosfär. Det sägs, att dess tvilling-ö finns i Skottland, nämligen Isle of Bute, och det är därför numera en plats som står på min lista över platser att besöka. För Korčula är lugnet själv, och i huvudstaden finns en rik historia där till och med självaste Marco Polo sägs komma ifrån – i alla fall om vi ska tro den lokala guiden Andrea, som för övrigt är en historia i sig själv. Hon skiljer sig – på det met positiva vis – från mängden, och du kan redan nu se fram emot att få möta henne. Hon vet mycket om det mesta, och du kan vara säker på att du kommer få höra en ström av spännande anekdoter och historiska informationer.

Korcula
Enligt vår lokala guide, Andrea, kommer Marco Polo från ön Korčula.

Det kommer kanske som lite utav en överraskning, men Kroatien är ett av Europas främsta vinproducerande länder. Frågar du diverse internationella vinkännare (och en amatör som jag själv), så kommer de hålla med om det påståendet. Du kan därför se fram emot en vinprovning på Korčula, där du smakar på viner du endast kunnat drömma om – tre olika Pošip och en utgåva av Grk står på schemat, och får en att förstå, varför kroaterna sparar dropparna till sig själva! Faktiskt härstammar det kaliforniska vinet Zinfandel ursprungligen från området, och det säger lite om vilken kraft och smak som ligger bakom de kroatiska vinerna…

Denna kväll ska vi äta på en speciell plats. Vi ska till en konoba (lokal restaurang) i inlandet, och då vi ankommer är värdarna i full gång med att förbereda middagen. Vi ska få smaka på inte mindre än fyra huvudrätter (de fyller, och smakar i alla fall som fyra huvudrätter), bland annat serveras en hemlagad likör, hemlagad pasta, kroatisk tapas och en typisk dessert som tillsammans med den lantliga stämningen förför alla vid bordet. Jag frågade värden, om jag fick ta en selfie med honom, och utan en blinkning ställde han upp på bilden – vilken härlig man!

Lokal-middag i Kroatien
Ibland i livet, träffar man människor som gör ett extra stort intryck på en… då gäller det att föreviga dessa med en selfie!

HvarKan närmast beskrivas som Kroatiens svar på Monaco, en miniutgåva av Nice, eller en annan plats på den franska rivieran. I huvudstaden råder liv och stämning. Massiva yachts ligger sida om sida med de små fiskebåtarna. Delikatessbutiker, fine dining och en av Europas äldsta städer finns också just här. Historien är lång, och atmosfären är trevlig och ädel på en och samma gång. Här finns fina hotell och jet-setet trivs väldigt bra här under den livliga högsäsongen. Jag blir överraskad över, att det här mitt i skärgården finns en miniutgåva av Monte Carlo, och även om vi bara stannar här en dag, kan jag gott tänka mig att spendera en veckas semester här, för det finns något att göra oavsett om du är intresserad av kultur, natur, badliv och shopping (jag kunde själv inte hålla mig från att besöka de lockande butikerna) – och naturligtvis av mat.

Hvar
Det är inte svårt att förstå, hur Hvar har blivit ett populärt semestermål. Foto: Alchen_x. Uppladdat under licensen CC BY-SA 2.0.

Vi har sådan tur att vi lyckas sätta tänderna i den mest välsmakande menyn du kan tänka dig: det kanske låter som en överdrift, men det känns som att jag sitter och äter på en kroatisk och informell utgåva av NOMA, bara i en billigare prisklass, och där du inte behöver boka bord år i förväg. Ägaren har bott i USA under flera år, men kommer ursprungligen från Hvar, så han har tagit med sig det bästa från två världar. Dessutom producerar han sitt eget vin, och detta husets vin kompletterar menyn på bästa vis.

BračÅh… vilken skönhet! Jag ska berätta varför: det är nämligen här, som en av de mest igenkännbara stränderna i Kroatien befinner sig. Det handlar om landtungan utanför staden Bol, där kameran går på överarbete vid inseglingen – jag tog över 20 likadana stämningsbilder på mindre än fem minuter, medan Damir såg till att styra in Futura så nära land som möjligt.

Bol på øen Brac
Är detta Europas mest kända landtunga måntro?

Sällan har jag skådat något liknande – ett europeiskt Karibien, eller Grenen på Skagen om du vill ha en Nordisk referens. Den lysande tungan med sin småstensstrand, är en syn för gudarna, och är du bara en uns av en romantiker, så är det är platsen för dig. Hoppa i havet och simma till landtungen, och du är såld!

Captain’s Dinner, dans i seglarskor och ett hopp om återseende

På en deluxe-kryssning är det oftast inkluderat en middag med kaptenen. Då jag själv aldrig tidigare varit på en kryssning, ska jag erkänna att jag tänkte att det var lite överreklamerat, men jag vet nu bättre. För på dessa små skepp är stämningen unik, och du känner dina medresenärer så pass väl på slutet av resan, att det istället är en middag som du ser fram emot att få dela med dina medresenärer. Så är det i alla fall för oss. Det är en sorts galamiddag, där du klär upp dig, och där kocken lagar extra god mat till dig – vår middag bestod av allt gott från havet, med skaldjur och fiskrätter kryddade med lokalt vin. En kväll, som jag sent kommer glömma! Sen kan jag ge ett tips till er alla: ta inte med pumpsen i bagaget, för om de inte har gummisula kan de ge avtryck på golvet, och då får du helt enkelt inte ha på dem på båten. En fälla jag själv föll i. Därför dansade jag runt till bandets musik, iförd… seglarskor – vad annars?! Nå, det är en mindre detalj, och det hade kunnat vara långt mycket värre – men till alla kvinnor som vill undvika en change of plans last minute, så rekommenderar jag att anpassa skorna när du packar.

Tack till alla kollegor världen över, och inte minst till Katarina Line och hela besättningen ombord på det härliga skeppet Futura – det har varit ett sant nöje, och jag ser redan fram emot att komma tillbaka. Inte minst ser jag fram emot att kunna erbjuda dig, du som läser, möjligheten att få samma fantastiska upplevelser på en kryssning med Hideaways i den kroatiska skärgården. Det kommer vara en resa du sent kommer glömma (även om du troligen kommer att gunga ett dygn efter du har gått i land – men så är det, även när havet visar sig från sin bästa sida).

Resor till Kroatien, med eller utan kryssning

Med Hideaways har du möjlighet att kombinera en resa till Kroatien, så att du antingen före eller efter din kryssning bor på ett utvalt, handplockat gömställe någonstans i landet.

Se alla resor till Kroatien med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer