Ö-gruppen Kykladerna i Grekland

Udsigt til havet i Grækenland
Utsikt till det härliga blå havet i Grekland.

Både det grekiska fastlandet, och alla öar som ligger utspridda i de Egeiska och Joniska haven, lockar semesterfirare att komma tillbaka om och om igen, för att njuta av Greklands idylliska klimat, de fantastiska stränderna och långa historia.

Med öarnas vitkalkade landsorter, kyrkor med blå kupoler, finkorniga stränder och klippiga berg, representerar de det originella, klassiska Grekland som vi lärt känna via vackra biler och många vykort. Livet går långsamt fram och cirkulerar ständigt runt havet som central punkt. Men bäst av allt: öarna ligger så nära varandra, att det är möjligt att besöka 2 eller 3 stycken på en vecka.

Trots att de ligger så tätt, har varje ö sina unika särprägel. Några (t.ex. Santorini och Mykonos) trivs med turismen och bjuder på landsorter och stränder så vackra att det nästan inte går att beskriva. Andra (t.ex. Naxos och Milos) är mer “autentiska” med lantbruk och fiske som primär sysselsättning – och många outforskade områden.

Anthony-Quinn-bay-Rhodos-Graekenland-Hideaways
Anthony Quinn Bay på Rhodos.

De minsta öarna (t.ex. Folegandros) är inte mycket större än ett stort klippblock, endast ett par kilometer lång med en handfull små landsorter. De största (t.ex. Andros och Naxos) har massor av städer och landsorter, höga bergstoppar och massor av liv och rörelse. En del av dem har betydande katolska samhällen, där den katolska ön Syros framförallt sticker ut med sin eleganta huvudstad med ockerfärgade kyrkor och sitt pompösa rådhus.

Resor till Santorini och Rhodos

Efter att har rest runt i Grekland på jakt efter nya hideaways, är vi nu glada att kunna presentera en rad handplockade hotell på just Santorini och Rhodos. Läs mer om dessa två resmål i detta inlägg, eller nyttja nedanstående länkar för att få mer information om hotell och resor till öarna.

Santorini

Santorinis historiska vulkanutbrott efterlämnade en vattenfylld krater och små vackra lavaöar, samt platser som kommit att bli några av Greklands mest fotograferade landsorter. Dessa vitkalkade landsorter klamrar sig fast på sluttningar, och kikar ner över ett skimrande blått hav. Solnedgångarna från kraterns kant är med rätta en attraktion: luftburet stoft förvandlar solen till en mörk, glödande orange kula.

Amazing romantic view of Oia village at Santorini island, Greece-shutterstock_129085118
Oia på Santorini

Hela området kan nästan liknas vid en utomhusbiograf på sommaren, med kameror som klickar vilt mot ett motiv som dock aldrig blir lika romantiskt på pappret. På dagen är det kyrkorna med blå kupoler och vitkalkade hus som lockar fotograferna, på kvällarna tar solnedgångarna över. För att vara en liten ö, har Santorini ett stort urval av hotell, restauranger och attraktioner. Här är våra förslag.

Res till Santorini i Grekland med Hideaways

De små lavaöarna

Ta en båttur till de två vulkanöarna mitt i kalderan. Om du går upp till toppen av på den största ön (en varm tur på 15 minuter, som är värd ansträngningarna), kan du se rök som stiger upp från hål mitt i det  nötta, svarta landskapet. De flesta båtturer stannar för en simtur i det svavelaktiga, rost-doftande havet mellan de två öarna, men om du hyr en liten båt kan du också segla in i en fjordliknande vik där havet är ännu varmare och mer väldoftande. Det låter kanske lite märkligt – men det är så avslappnande, som att ligga i ett jättestort badkar.

Bådturer

Boka en solnedgångsfärd på en träbåt – en mycket social upplevelse med gott vin ute på det mörka havet. Eller segla till Thirasia, en samling öar som skapades vid The big bang och som är en något mer stilla version av Santorini i miniformat.

Farverige-baade-i-Santorini-Graekenland-Hideaways
Färgrika båtar i Santorini.

De flesta båtturer utgår från den gamla hamnen, Palio Limani, som ligger gömd vid foten av berget Fera, dit du kommer antingen med en linbana, på en tur på en åsna, eller till fots – men var beredd på att traska över 500 steg.

Den minoiska staden Akrotiri och Santorinis stränder

Staden som ödelades under det stora jordskalvet, och begravdes under ett lager aska och murbruk, håller fortfarande på att grävas ut. Det är ett fascinerande ställe – köp en bok och läs hela historien. Och var beredd på metalltaket, som gör att det blir mycket varmt.

Santorinis stränder når inte riktigt upp till Kykladernas höga kvalitet som helhet. Det beror på att stranden svart och grovkornig, helt enkelt för att det är en vulkanö. Men det är en upplevelse att sticka ner fötterna i svart sand! De bästa stränderna finns vid Kamari och Perissa, men de blir lätt överfyllda.

Kamari
Överblick över Kamari strand. Foto: Paul ArpsCC BY 2.0

Lugnare vikar hittar du vid Baxedes (nära Oia) och Kikkini/Lefki Paralia (nära Akrotiri), men även hit kommer många gäster under sommarmånaderna.

Vandringar och aktiv semester

Vandra från Fera till Oia, längs kanten av kratern (3-4 timmar) – det är en otroligt vacker stig hela vägen, där första halvan snirklar sig fram mellan hotellen Firostefani och Imerovigli, och den andra delen går över ojämna höjder utan skugga. Vid Imerovigli (kraterns högsta punkt), kan du ta en brant nedåtgående avstickare, förbi den ödelagda staden Kastro till det dolda kapellet Theoskepasti, och njuta av en förträfflig utsikt över havet.

Ett annat alternativ, är att ta en buss/taxi till landsorten Pyrgos, för att där gå genom de smala gatorna till slottet, och vidare till öns högsta punkt, Profitis Ilias, ett kloster som ligger mellan otaliga radiomaster. Fortsätt ner längt den dramatiska stigen förbi gamla Thira till havet vid Kamari eller Perissa (4-5 timmar).

Läs mer om restemat “Aktiv semester” med Hideaways här

Rhodos

Rhodos är allsidigt. Å ena sidan finns de folkrika caféerna i Rhodos nya stadsdel, Neohori, och alla soldyrkande gästerna på de berömda stränderna i norr. Å andra siden är Rhodos en ö med övergivna stränder och klart vatten, förhistoriska ruiner och bergslandsorter, vattenfall och fjärilar, citronlunder och palmer – helt enkelt en ö, som är vackrare än solen”.

Graesk-kirke-Rhodos-Greakenland-Hideaways
Grekisk kyrka på Rhodos

Ön, som en gång var den viktigaste hamnen i Medelhavet, och porten till tre kontinenter, har spelat en stor roll både kulturellt och politiskt – från förhistorisk tid till idag. De vackra ruinerna av den gamla staden Kameiros på västra sidan av ön har kallats Greklands Pompeji, och Rhodos stad har en historia som går hela 2400 år tillbaka – byzantiner, turkar, italienare är bara tre av många folkslag som har satt sin prägel på ön.  Rhodis kallas också Helios ö, efter solguden, och här får du faktiskt uppleva fler solskenstimmar (mer än 300 dagar om året) än på någon annan grekisk ö.

Baksidor? Ön lider med turismen under en närmast hektisk kommersialisering, med höga priser till följd. Undvik Rhodos nya städer och stränderna i norr, och åk söderut och in i landet i om du vill få en mer autentisk upplevelse. Du bör också undvika att besöka de medeltida städerna med alla trappor om du inte är frisk och rörlig.

Res till Rhodos i Grekland med Hideaways

Rhodos gamla stad

Den fantastiskt fint bevarade medeltida fästning, tillika UNESCO världsarv, som utgör Rhodos gamla stad, är en av de mest fascinerande och arkitektoniskt sammansatta städer i världen. Byzantinska kyrkor fyllda med kalkmålningar konkurrerar med billiga skinn- och läderbutiker vid Sokratous. Bougainvillea klättrar över medeltida byggnader, och skapar en vacker bild tillsammans med kullerstensgatorna i centrum.

Middelalderlig-kirke-Rhodos-Graekenland-Hideaways
Medeltida kyrka på Rhodos.

Det finns mycket att se på, och saker som är spännande att utforska, och du kan undvika de värsta turistfällorna – och värmen – genom att börja din tur tidigt på morgonen. Gör avstickare till de små gatorna om du vill äta på en autentisk restaurang.

Lindos

I härliga Lindos, som ligger cirka 40 minuter från Rhodos stad, är det som att gå flera hundra år tillbaka i tiden. De snäva, snirkliga, basarliknande gatorna, tar sig fram mellan små, vitkalkade hus där många kan dateras tillbaka till 1500-, 1600- och 1700-talen.

Lindos by.
Lindos stad.

Över hela staden ståtar ett majestätiskt, 4000 år gammalt Akropolis, byggt på branta klippor. Besök platsen innan frukost för att undvika den värsta värmen. Följ sedan stigen ner till havet. Det är möjligt att hyra solsängar och parasoll på stranden.

Om du tänker att Lindos kanske är den sömnigaste staden på Rhodos, så ska du tänka om: det är fullt med turister, och staden har också en del nattliv. Här finns många klubbar (men bara lugn, de ligger i centrum, och är ljudisolerade), ett fint antal barer, samt härliga tavernor varav vissa är extremt bra.

Övriga upplevelser på Rhodos

Besök gärna de kuperade höjderna inne på ön. Väser om Eleoussa ligger kyrkan Aghios Nikolaos Foundoukli med sina fina kalkmålningar, och nedanför den ligger landsorten Salakos där källvattnet Nymph tappas på flaskor. Kyrkan Kimisis i Asklipio har några präktiga byzantinska kalkmålningar, vilket även kyrkan Kattavia har.

Oplev smukke solnedgange på Rhodos
Upplev vackra solnedgångar på Rhodos.

I nordväst ligger den vackra landsorten Messanagros med sitt kapell från 1200-talet. I nord kan du åka till Epano Kalamonas i juni och tillta på miljoner av fjärilar; till Kalitheas med det italienska kurbadet; eller till förhistoriska Kamiros för att ta en tur i historien. Åk söderöver till Prasonissi där många vindsurfare samlas; till Monolithos för att betrakta den storslagna utsikten till västkusten; eller till Sianna för att smaka på den lokala honungen. Åk också på en dagstur till Halki, en liten ö utanför Rhodos. Här hittar du ett rent och klart hav, otaliga tavernor och en atmosfär som om du befann sig vid världens ände.

Möjligheterna i Kykladerna, är helt enkelt oändliga! Upptäck dem med Hideaways.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer