Nyår i Italien – seder, riter och traditioner

Att italienare är ett folkslag som håller fast vid sina traditioner med järnhand, det är kanske något du redan anade. Och det är något som framförallt gör sig till känna i köket. Jag minns fortfarande den gången jag skulle bjuda en drös med italienska vänner på spaghetti med tomatsås efter en lång utekväll, men inte ens då – en tidig morgon, efter x antal glas vin i kroppen – tillät de mig, en svensk tjej, att laga denna italienska version på snabbmat. ”Louise, så gör man inte”. ”Du kan inte koka spaghettin sådär”. ”Salta vattnet efter det kokat upp”. ”Bapedi-bopedi-bopedi…”. Jag är rätt van i köket, men till och med jag gav upp – det är inte lönt att försöka ändra på italienarnas ingrodda mönster, vanor och traditioner.

Ett annat tillfälle då italienare har många seder, riter och traditioner de efterföljer, är på nyårsafton – capodanno på italienska. Som för många andra, är det ett tillfälle för nystart, en chans att lämna det dåliga bakom sig och starta det nya året på bästa möjliga vis. Men italienare låter inget gå till slumpen, tvärtom hjälper de ödet på vägen för att få bästa möjliga inledning på det nya året. Här nedan beskriver jag några av de vanligaste sederna kring nyår i Italien – så kan du själv välja om du vill vara lika vidskeplig som italienarna, eller om du vill låta ödet sköta sitt.

Linser för ett långt, rikt liv

Självklart börjar vi i köket också då det kommer till nyårsafton. Att äta linser vid midnatt på årets sista dygn anses föra med sig tur in i det nya året. Det är en sed som har olika betydelser beroende på vem som berättar den. En del anser att du ska äta linser för att de är en symbol för ett långt liv (linserna i sig själva är väldigt resistenta i naturen), och dess näringsämnen kan rädda även de mest sjuka.

Linser
Att linser kunde spela så stor roll för det nya året, var det nog inte många som kunde tro…

Andra menar att linser påminner om antika guldpengar, och det är vanligt att man fyller en pengapung med linser och hoppas att dessa ska förvandlas till guld när klockan slår tolv.

Krasch, boom, bang – bort med allt det dåliga

Det är en nationell tradition, men framförallt napolitanarna tar den väldigt seriöst. Det handlar om att de, vid midnatt på nyårsafton kastar glas, tallrikar och andra keramikföremål i golvet – eller ut genom fönstret. Med denna symboliska gest menar de att de kastar bort all fysisk och moralisk ondska som ackumuleras under året.

Vill du lära dig mer om italienarna och deras traditioner, så kan du läsa flera artiklar i kategorin “Människor och Traditioner” här på bloggen.

Röda underkläder – inte bara för romantikens skull

Det är oklart varifrån denna tradition kommer, men med tanke på de trevliga aspekterna är det egentligen ingen som bryr sig. Historien berättar att även de antika romarna klädde sig i rött vid nyår, men för dem var det ett sätt att avvärja rädsla för blod och krig. I andra kulturer har man klätt husväggarna i rött med önskan om fertilitet och lyckliga äktenskap. Dagens italienare har tagit upp traditionen på nytt, men för att den verkligen ska ha någon verkan måste två kriterier uppfyllas: du får inte köpa de röda underkläderna själv, utan de ska ha kommit i din ägo som en gåva från någon. Dessutom måste du kasta bort dem på nyårsdagen, annars är de helt värdelösa hjälpmedel.

Den första du möter spelar stor roll

Det är inte bara vad du gör vi midnatt som spelar någon roll för det nya året. Den första januari ska du vara väldigt uppmärksam på vem den första personen är, som du möter på gatan. Om det är en gammal (eller puckelryggig) man, kan du vara säker på att det nya året kommer bli fullt med härliga upplevelser och händelser. Om du istället möter ett barn eller en präst, är det bättre du tänker på vart du styr stegen de närmaste 365 dagarna då detta för med sig en massa otur.

Gamla män
Att möta en gammal man på nyårsdagen för mer tur med sig än att möta en präst. Men om du möter en gammal man som också är en präst, vet jag inte vad som sker…

Ja, det är verkligen ett heltidsjobb att hålla reda på alla traditioner och seder som ska bockas av för att få ett lyckligt år. Om de verkligen fungerar, återstår att se för den som väljer att tro på dem – jag själv tror dock mer på att vi skapar våra egna möjligheter och vår egen lycka.

Nu återstår endast att önskar er Tanti auguri di felice anno nuovo – jag hoppas ert nya år blir fullt av vänskap, kärlek, glädje och välstånd.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer