Nya fynd på Sicilien skriver om italiensk vinhistoria

Italienarna har producerat och druckit vin under en mycket längre tid, än man tidigare antagit, och vinets historia i Italien ska därmed skrivas om. Det visar en nyligen offentliggjord undersökning utfärdad av en grupp forskare från University of South Florida, publicerad i den vetenskapliga tidningen Microchemical Journal.

I undersökningen visar forskarna, att du har funnit spår av 6000 år gammalt vin i ett nästan intakt vinkärl, som hittades i en grotta vid en utgrävning på Monto Kronio på Siciliens sydvästra kust.

3000 år äldre

Fram till detta fynd gjordes, har den äldsta italienska vinresten varit ett nuragisk vinkärl som man hittade nära den sardiska huvudstaden Cagliari i början på 1990-talet. Den gången daterades vinresterna till någonstans mellan 1300-1100 f.Kr, det vill säga för cirka 3000 år sedan. I de nya resultaten som forskarna vid University of South Florida har offentliggjort, uppskattas vinresterna vara cirka 6000 år gamla, och den italienska vinproduktionen har plötsligt blivit 3000 år äldre…

Antikt tempel på Sicilien
Sicilien bjuder på många unika fynd från antiken. Nu kan man också skryta om att ha Italiens äldsta spår av vinproduktion…
Vinbonde i marken
Den italienska vinproduktionens historia har länge varit 3000 år gammal – men inte nu längre…

I vinkärlet från Sicilien fann forskarna spår av vinsyra och natriumsalt, vilket förekommer naturligt i druvor och i vinproduktionen. Man kunde dock inte fastslå, om den resterande mängden var rött eller vitt vin. Inte desto mindre kommer dessa nya upptäckter hjälpa experterna att rekonstruera hur vinet producerades och handlades med på ön, för cirka 6000 år sedan.

Även om det nya fyndet på Sicilien skriver om tidigare antagningar om hur vinproduktionen upptåt i Italien och i Europa, så är fyndet långt ifrån de äldsta i världen. Den äldsta vinproduktionen i världen menas istället har tagit plats i Georgien för mer än 9000 år sedan.

Vinresor till Sicilien

Skulle du kunna tänka dig att smaka på sicilianskt vin på en vinresa till den vackra, antika ön? Då kan du läsa mer om resor till Sicilien här, och enkelt och snabbt boka ditt handplockade hotell på ön.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie

Utforska Montikvarteret i Rom

Rom är indelat i många olika kvarter med osynliga gränser. Det äldsta...
Läs mer