Ny turistskatt på Mallorca och Menorca fra 1 juli 2016

Botel Alcudiamar på Mallorca.
Botel Alcudiamar på Mallorca.

Om du ska resa till Mallorca eller en av de andra Baleariska öarna efter den 1 juli 2016, ska du vara beredd på att behöva betala en ny miljöavgift på upp till två euro per dag per person.

Det är det regionala parlamentet på ö-gruppen, som har beslutat att resenärer ska betala denna nya avgift som ett sätt att skaffa medel till att stödja hållbar turism och säkra bevarandet av naturen på öarna. Självstyret hoppas, att den nya avgiften ska inbringa runt 80 miljoner euro årligen.

Avgiftens storlek beror på semesterbostaden

Hur mycket du ska betala från och med den 1 juli 2016 beror på vilken typ av semesterbostad du väljer. Bor du på hotell med 5 stjärnor eller superior-hotell, kommer du krävas på en avgift på max 2 euro per dag. Avgiften faller därefter i takt med antalet stjärnor – det kostar t.ex. 1,50 euro per dag för ett 4-stjärnigt hotell, och “endast” 1 euro per dag för att bo på hotell med 1-3 stjärnor.

Barn under 16 år behöver inte betala avgiften, och avgiften halveras dessutom under lågsäsongen (november-april). Du får likaså 50% rabatt på avgiften efter den tionde dagen på din semester.

Kommer högst sannolikt betalas på hotellet

Det råder fortfarande en viss osäkerhet runt hur den nya miljöavgiften kommer debiteras, rent praktiskt. Det anses uteslutet att avgiften ska betalas på flygplatserna eller i hamnarna, då de flesta av dessa ägs av staten, vilka inte har godkänt betalningen.

Det kommer därför högst sannolikt vara de enskilda hotellen/semesterlägenheterna som kommer lägga på den extra avgiften på gästernas räkning. Från resebranschens håll, har det kommit kritik att avgiften införs mitt i högsäsongen. Många resenärer har dessutom bokat och betalt deras semesterbostad, redan innan avgiften infördes.

Det är inte första gången, som besökare på de populära semesteröarna Mallorca, Menorca, Formentera och Ibiza möts av en miljöavgift. Det regionala parlamentet försökte kortvarigt under 2002-2003 att pålägga hotellgäster en liknande särskatt, som även den gången mötte stort motstånd från hotellbranschen vilka fruktade att skatten skulle skrämma iväg en del av turisterna.

Reser till de Baleariska öarna

Krävs det mer än några euro i miljöskatt för att skrämma bort dig från att hålla semester på dessa fantastiska Medelhavsöar? Då ska du ta en titt på alla våra resor och hideaways på Mallorca och Menorca. Vi har personligen besökt och handplockat de mest charmiga semesterbostäderna på öarna, vilka bjuder in till både avslappning och spännande upplevelser.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer