Njut av vårens läckerheter i förtid i södra Italien

Våren i södra Italien är något alldeles särskilt. Allt är frodigt och blommorna står utslagna i många färger. Luften är full av spännande dofter och vädret är soligt och milt. Här finns många möjligheter för en riktigt livsnjutare!

Om du går och längtar efter att ruska av dig Nordens kalla grepp, och inte kan vänta på att solen kastar sina första varma solstrålar över Sverige, kan du åka till härliga södra Italien och möta våren i förtid.

Södra Italien är i alla sin mångfald värt mer än ett besök. Med sitt kristallklara hav, sina vackra kuststräckor, sina härliga berg, sin stora kulturella rikedom och sitt förträffliga kök med friska välsmakande råvaror, finns här en mängd fascinerade upplevelser att hämta även för den mest soltörstiga, vintertrötta svensken. Här nedan ger jag dig några tips om några platser i södra Italien som passar perfekt att besöka under våren. Trevlig läsning!

Kalabrien

Kalabrien är en mycket vacker region med höga berg, vackra sandstränder, en flott kuststräcka och ett rustikt, men välsmakande kök.

Tropea är en fascinerande gammal stad, full av sydländsk charm och vitalitet. Med alla karaktäristiska gatumiljöer och alla små torg med sina uteserveringar finns det massor av möjligheter att njuta av utomhuslivet med ett kyligt glas vitt vin. Den lokala sandstranden är en av de bästa i hela Italien.

Capo Vaticano
I Kalabrien kan du bland annat njuta av Capo Vaticanos spektakulära strand…

Capo Vaticano, Parghelia och Briatico är alla små kuststäder i närheten av Tropea och är karaktäriserade av vackra sandstränder och vacker natur, något barnfamiljer ofta efterfrågar.

Läs om Tropea och de fantastiska sandstränderna i Capo Vaticano här eller läs om hela regionen Kalabrien här.

Apulien

Apulien är något helt unikt! Inte på någon annan plats i världen ser man, så långt ögat räcker, så många imponerande, vackra och flera hundra år gamla olivträd, som står starkt och ståtligt i den röda varma jorden som under våren täcks av ett hav av blommor i röda, vita och blå färger.

Apulien är en region med mycket imponerande historia, vars rötter räcker så långt tillbaka som till Greklands storhetstid. Den södra delen av regionen, som heter Salento, är en av de vackraste områdena – och också mest intressanta sett från ett kulturellt perspektiv – i hela Apulien.

Gade i drømmebyen Alberobello
Gata i drömstaden Alberobello, som är en av de många spännande städer du kan besöka på en vårresa till Apulien.

Kuststräckorna på var sida om Salentohalvön är var och en en hängivande upplevelse. På östsidan är kusten kuperad, frodig, grön och full av många spännande fiskebyar. På den västra sidan är kuststräckan mindre vild och kuperad, men mäktig på grund av den vackra röda jorden, de gamla olivlundarna och inte att förglömma de fantastiska sandstränderna som fullt berättigat kallas Italiens svar på Maldiverna.

Kuststaden Santa Maria di Leuca, som ligger på Apulien södra spets, är en glimrande utgångspunkt för en tur till Apulien. Du kan besöka både de omtalade kuststräckorna, och spännande städer som Gallipoli, Lecce och Otranto med Santa Maria di Leuce som utgångspunkt.

Avslappnad stämning i Gallipoli
Avslappnad stämning i Gallipoli

Men även den centrala delen av Apulien är ett mycket vackert område. Här är mycket frodigt och kuperat. Städerna Martina Franca och Ostruni är otroligt karaktäristiska, och bjuder på allt du kan föreställa dig av södra Italiens charm.

Läs mer om de vackra städerna Otranto och Ostuni här, eller läs mer om regionen Apulien här.

San Vito lo Capo på Sicilien

San Vito lo Capo är en charmig, mindre stad full av atmosfär, som ligger i det nordvästra hörnet av Sicilien. Stadens sandstrand är berömd för dess kvalitet och havet är enkelt sagt oemotståndligt.

Staden erbjuder ett stort och bra urval av restauranger, som primärt serverar allt gott från havet. Flera gelaterior i staden server hemlagad glass, som är fulla av smak från de frukter och nötter som Sicilien odlar så många av. Staden lever upp om sommaren, och du kommer aldrig ha tråkigt.

Men San Vito lo Capo är samtidigt en stad där de lokala invånarna präglar stadslivet. Det är därför också chans att under en tidig morgonpromenad betrakta fiskegubbarna komma in med nattens fångst, som ofta består av stora tonfiskar, svärdfisk, bläckfiskar och skaldjur.

San Vito Lo Capo
San Vito lo Capo är en charmig, liten stad full av charm och en fantastisk sandstrand.

Fra San Vito lo Capo kan du åka iväg på många spännande utflykter, t.ex. till naturparken Lo Zingaro, som är ett paradis för de som tycker om att snorkla, besöka grottor och vandra. Städer som Trapani och Erice är båda inom räckvidd, och är båda två mycket fascinerande upplevelser. Prova t.ex. den lokala fiskmarknaden i Trapani, som är en intressant aktivitet. En tur till bergsbyn Erice är som att träda in i en välbevarad och bestående medelålderstid.

Från San Vito lo Capo kan du också enkelt ta dig till Selinunte, Marsala, Palermo och Segesta med det grekiska templet och teatern.

Läs mer om San Vito lo Capo här eller läs mer om hela Sicilien här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer