Stirra dig blind på utsikten över Santa Margherita Ligure från poolen på takterrassen

Jag vaknar av ett ryck av väckarklockan. Det tar några sekunder att orientera mig, men när jag fått tyst på alarmet och gnuggat sömnen ur ögonen inser jag att jag befinner mig på ett hotellrum och inte hemma i min säng i Milano. Men varför har jag satt klockan så tidigt? Hon är bara halv sju på morgonen och jag är på semester – har jag glömt stänga av vardagarnas återkommande alarm? Nej, just det! Nu kommer jag ihåg, jag hade ju bestämt mig för att utnyttja morgontimmarna på bästa sätt.

På cykeltur längs kusten

På Hotel Regina Elena i Santa Margherita Ligure, mitt val av hotell för en helg vid havet långt borta från den varma gryta som Milano blir om sommaren, kan du hyra cyklar – och det är precis det jag bestämt mig för att göra denna arla morgon. Av erfarenhet vet jag att grannbyn Portofino invaderas av stora turistmassor under dagarna, men om jag beger mig dit innan klockan slagit sju en söndagsmorgon, så tror jag bestämt att jag kommer få se en annan sida av byn, än den jag är van vid. Så när jag äntligen kommit ihåg varför klockan ringde så tidigt, hoppar jag snabbt upp från sängen, stänker lite vatten i ansiktet, drar på mig strandklänningen och flipp-floppen och går ner för att hyra min cykel i receptionen. Killen från nattpasset hälsar mig god morgon, och eftersom jag är så tidig och lovar att vara tillbaka inom max två timmar så får jag låna cykeln gratis. Vilken service – och vilken bra start på dagen!

Jag trampar iväg längs kusten och efter cirka 20 minuter (4 km) är jag framme på platsen som aldrig slutar överrumpla mig, hur många gånger jag än varit där. Portofino måste vara Paradiset på jorden – nåväl, åtminstone ett av dem – och att få njuta av platsen alldeles ensam, endast i sällskap av segelbåtar och lyxyachter, och utan en enda turist så långt ögat kan nå (mig själv borträknat) – det är något helt speciellt.

Sunrise Portofino
Att få njuta av att se solen gå upp mellan spektakulära molnformationer och skina sina första strålar på några av segelbåtarna som guppar i havet utanför Portofino… det gör den tidiga uppstigningen mer än värd!

Läs min artikel om varför jag älskar Santa Margherita Ligure och Portofino så mycket här.

Il buongiorno si vede dal mattino*

När jag har njutit klart av soluppgången och knäppt alla de där bilderna som man måste knäppa på en plats som Portofino (även om man redan har en miljon likadana) så sätter jag mig på cykeln och beger mig tillbaka till Santa Margherita och Hotel Regina Elena. Landet börjar vakna till liv och jag hejar glatt på morgonmotionärer och fiskare när jag tar mig fram på den kurviga kuststräckan. Något annat som börjar vakna till liv är min aptit, och när jag är framme på hotellet och lämnat tillbaka cykelnyckeln i receptionen, är jag mer än redo att inta dagens första kaffe.

* Il buongiorno si vede dal mattino betyder bokstavligen “den goda dagen märker man på morgonen” och är ett italienskt uttryck som beskriver att om morgonen startar bra, så kommer dagen fortsätta likaså.

Frukost Hotel Regina Elena
Om du inte vill bege dig ner till den trevliga frukostmatsalen, så går det alldeles utmärkt att inta dagens första mål på din balkong med utsikt över havet…

Jag är ett stort fan av frukost och skulle aldrig klara mig på en typisk italiensk “colazione” i form av en cappuccino och en croissant. Därför blir jag glatt överraskad av att Hotel Regina Elena erbjuder en stor buffé med allt från ägg, bacon, ost och skinka till yoghurt, färsk frukt och en mängd olika italienska kakor och bakverk. För oss som inte äter gluten finns det gott om alternativ, säg bara till i receptionen så fixar dem det utan några problem.

Santa Margheritas bästa takterrass?

Mätt och belåten från frukosten, går jag tillbaka till mitt rum, byter direkt om till bikinin för att sedan spendera resten utav dagen på hotellets takterrass. Det kan vara en av de bästa takterrasser jag någonsin befunnit mig på. Poolen är mer än inbjudande, och utsikten som sträcker sig från Liguriens backiga baklandskap, bort till Santa Margheritas hamn och vidare bortom horisonten är nästan oslagbar. Här går det att njuta till hundra procent.

Takterrass Hotel Regina Elena
Förutom den inbjudande poolen finns också ett bubbelbad och sköna liggstolar på terrassen. Blir du sugen på förfriskningar är det bara att ringa i telefonen så kommer de snart upp med din beställning.

Skulle du tröttna på att bada i poolen, så har Hotel Regina Elena dessutom en egen privat strand precis nedanför hotellets ingång. Att få tillträde till den kostar ingenting som gäst på hotellet – däremot betalar du extra för att få nyttja solsängar och parasoll (till skillnad från på terrassen där solsängarna är gratis). Men att byta poolens vatten mot ett salt bad i Medelhavet kostar absolut ingenting, och när du ändå har tagit dig ner från terrassen och ut på stan, varför då inte stanna till i en gelateria och inta dagens första – men absolut inte sista – svalkande glass?

Om du vill lära dig hur du gör din egen rosmaringlass, så hittar du receptet på det här.

Private Beach
Utsikt ner till Hotel Regina Elenas privata strand från hotellets takterrass.

Vill du veta mer om Hotel Regina Elena?

Då kan du läsa allt om Hotel Regina Elena och dess faciliteter, se bilder, läsa gästers recensioner och se aktuella priser och tillgänglighet på vår sida om hotellet.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer