Njut av livet i Katalonien på äkta katalanskt manér

Calella i Catalonien
Calella i Katalonien

Katalanerna är världsmästare på att njuta av livet. De älskar den storslagna arkitekturen, den goda maten och vinet, poesin, litteraturen och musiken. De älskar att spendera tid med familj och vänner i festligt lag. Och de älskar deras land med dess vackra kuststräckor, frodiga berg och den härliga huvudstaden Barcelona.

Så är katalanerna. Men det är självklart endast halva historien. Katalanerna är också arbetssamma och ambitiösa – och duktiga! Därför är Katalonien ett av de rikaste områdena i Spanien – inte bara ekonomiskt, men också kulturellt.

Som semestergäst, upplever vi framförallt den livsnjutande sidan av katalanerna. Och det är ju också på sin plats, för när vi reser, är det ju för att uppleva och slappna av. Och i Katalonien skäms alla dina sinnen bort. Alla de kulturella in- och uttrycken i denna del av Spanien är nästan ändlösa. Naturen är präktig och maten sublim.

En natur som inspirerer

Stränderna i norr på Costa Brava i provinsen Girona, är gömda mellan alla klippor. Geografin här, växlar mellan hård sten och fin sandstrand – och därför finns här hundratals av små bukter och du kan alltid finna en plats med lugn och ro, även om detta självklart är lättare på våren och hösten, än mitt på sommaren.

Tamariu i Catalonien
Den lilla staden och badviken, Tamariu

I samma del av Katalonien ligger Figueres med det berömda Dalí-museet, som är helt enastående – jag skulle faktiskt säga att det är en stor upplevelse även för dig som normalt inte är så intresserad av konst. Staden gotiska kyrka och imponerande fästning, Sant Ferran, bör också besökas.

Girona i Catalonien
Girona i Katalonien. Foto: Alex Alishevskikh. CC BY-SA 2.0

Dalí själv, gick som barn ofta till stranden vid närliggande Cadaqués, som absolut är ett område som kan rekommenderas. Inte nog med att stranden är fantastisk, de omgivande lanskapen i naturparen Cap de Creus, är också enastående. Senare i sitt liv, hade Dalí ett sommarhus i närheten av Port Lligat, som idag är omgjort till ett museum.

Girona är också berömt för sin gastronomi. Få andra platser i landet har en lika stor koncentration av Michelin-stjärnor som här. Bland kännare råder det inga tvivel om, att restaurangnamn som Sant Pau, El Celler de Can Roca och Can Fabes väcker både igenkännande och respekt. En kombination av helt rätt råvaror och katalanernas öga för detaljer, sägs vara hemligheten bakom områdets världskända kokkonst.

Rester från romertiden

Längre söderut, längs kusten på andra sidan Barcelona, ligger en annan av Kataloniens pärlor. Det är Tarragona, som under Romarriket var huvudstad i hela området. Och det finns välbevarade och UNESCO-skyddade lämningar från flera platser i stan. Den mest iögonfallande är amfiteatern, som är nästan intakt, och har Medelhavet som blå kuliss bakom sig.

Terragona
Terragona i Katalonien. Foto: Massimo Frasson. CC BY-SA 2.0

Tarragona är på det hela taget en ovanligt charmig stad, med rikliga upplevelser för dig som är historia-, arkitektur- och kulturintresserad. Stränderna vid Tarragonas Costa Daurada, är lite bredare än Costa Bravas, och vid Tarragona är klipporna för det mest utbytta med fin gyllene sand och vattnet är dessutom lugnare.

Inte långt från Tarragona ligger den stora nöjesparken, Port Aventura, som är rolig för hela familjen.

Men Katalonien är mycket mer än sin kuststräcka. I dess inland göms några av regionens största skatter och provinsen Barcelona sitter på en stor del av dem. Staden Vic är känd i hela Spanien för sin fantastiska korv, som folk reser från när och fjärran för att smaka. Stadens centrala torg är mycket charmigt, och stadens katedral och romerska tempel är också sevärdheter av hög kvalitet.

Läs också: Barcelona blir bättre och bättre för varje nytt besök

Kataloniens bergiga områden

I samma del av landet ligger benediktinerklostret Sant Miquel del Fai, nästan inhugget in i de omgivande, lodräta klippsidorna. Det är en mycket dramatisk syn av natur och kultur, som smälter samman i ett. Det råder en äventyrlig atmosfär över området, som tidigare låg mycket isolerat från omvärlden.

Längre in hittar du provinsen Lleida, med huvudstaden med samma namn. Denna provins har ingen kuststräcka, men i gengäld har den de mest dramatiska bergen och gränsar upp till den lilla staten Andorra, som är ett paradis om du tycker om avslappning, kurbad och wellness (och skidåkning på vintern).

Själva Lleida stad stoltserar med en mycket imponerande katedral, Seu Vellasom ligger prominent på stadens högsta backe. Det är ett mycket överväldigande ställe, där du lätt kan spendera en halv dag. På samma backe ligger också ruinerna från ett gammalt palats, och utsikten över staden är vacker.

Vall de Boí
Vall de Boí. Foto: manuelfouce & anaramos. CC BY 2.0

I den norra delan av provinsen Lleida, ligger området Vall de Boí, som har Europas största koncentration av byggnader – framförallt kyrkor – i romansk stil. En stor upplevelse, som också är erkänd som världsarv av UNESCO. Den omgivande natyren är lika imponerande, och stället passar utmärkt till en dagsutflykt.

Alla dessa fantastiska plaster bidrar till att göra Katalonien till ett strålande resmål, men det är den levande kulturen som verkligen gör regionen till något unikt. Den upplevs till festivalerna och symboliseras nog bäst vid den katalanska traditionen för människotorn – castells – där både individen och samarbetet hyllas på ett överdådigt, färgrikt och festligt sätt.

Reser till Katalonien

Upplev Katalonien på en resa med Escapeaway, vi är specialister på resor där du bor på handplockade hotell eller i semesterbostäder. Få mer inspiration till resan här på bloggen, eller se alla Escapeaways resor till Katalonien här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer