Njut av Lazios vackraste strand i Sperlonga

När man talar om Lazio, kopplar man nästan alltid ihop det med Rom, men regionen bjuder på många fler besöksmål, bland annat Sperlonga. Denna vidunderliga lilla pärla ligger på en klippavsats ut till det Tyrrenska havets blå vågor, och på ett överkomligt avstånd till Rom.

Sperlonga har – enligt romarnas egna ord – regionens bästa och vackraste sandstrand. Stranden Angolo väster om stadens fot är särskilt inbjudande och härlig. Här kan du njuta av ett härligt dopp, värma dig under solens värme, eller varför inte ta en promenad i den kalla sanden om kvällen och betrakta en knalrödlila solnedgång bakom horisonten.

Stadens branta gator andas glädje, autencitet och semesterstämning, med ett rikt urval av butiker, caféer och traditionella restauranger – vilka både är till för turister, liksom för stadens fasta invånare.

Fortrollande atmosfär

Atmosfären i den här lilla kuststaden, med sin otroliga utsikt, är förtrollande och man riskerar att mötas av en plötslig lust till att köpa ett sommarhus i närheten – så jag kan garantera att ni inte kommer att ångra en veckas semester på denna kuststräcka. Samtidigt är Sperlonga en bra utgångspunkt för att uppleva resten av Lazios kuststräcka med många andra trevliga hamnstäder och vackra strandpromenader.

Sperlonga uppstod efter Romarrikets förfall och blev en säker tillflyktsort för fiskare och bönder (och möjligen också en grupp Benediktinermunkar). Många av försvarsdetaljerna är inkorporerade i de nya byggnaderna, och de gamla stadsportarna kan fortfarande ses runt om staden.

Sperlonga - strand og by
Sperlonga ligger på en klippavsats ut till det Tyrrenska havets blå vågor, och på ett överkomligt avstånd till Rom.

Tiberius grotta

Dessutom tillkommer, att historien tillsammans med naturen också har satt sin prägel på staden i form av ett landmärke: i sluten av stranden Angolo hittar man den naturliga grottan Grotta di Tiberio (Tiberius grotta). Grottan blev utsmyckad och använd som en kuliss för Kejsar Tiberius villa; kejsarens middagsgäster kunde således njuta av utsikten av en skulptursamling som illustrerade Odysseus äventyr, sittandes i kejsarvillans middagssal.

Skulpturerna hittades år 1957, men de var dessvärre skadade. Idag är de delvis restaurerade och ställs ut på det Nationella Arkeologiska Museet i Sperlonga. Under 1960-talet var grottan tillhåll för unga partysugna romare, som kom för att flirta med livet, tjejer, och berusande medel. Idag är grottan tyvärr avstängd, men man kan kika in i den förtrollande förhistorien med dess ruiner genom stängslet.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer