Neapels hemligheter ligger begravda under staden

Udsigt over Napoli-bugten
Utsikt över Neapel och dess bukt.

Neapel är den största och viktigaste staden i södra Italien. Dessutom är den också en av de städer i världen, som har existerat längst tid, vilket naturligtvis gör att Neapel har en helt enastående rik kultur och historia. Det var här kejsarna Claudius och Tiberius höll semester – och med Hideaways kan du göra det samma.

Neapel är en storstad med Europas största historiska centrum, på inte mindre än 1700 hektar. Neapels centrum har fått en välförtjänt plats på UNESCOs världsarvslista, och runt omkring staden ligger flera sevärdheter i världsklass – tänk bara på ruinerna i Pompeji.

Neapel – 2800 års obruten stadshistoria

Neapel är en av de städer i världen, som har den längsta obrutna historien. Den långa historien har berikat staden med en värld av monument från de olika epokerna, och idag kan du här se allt från ruiner från antiken och medeltidsborgar, till renässansarkitektur och barock konst.

Piazza-Plebiscito-Napoli-Italien-Hideaways
Den långa historien har berikat Neapel med en värld av monument, här på Piazza Plebiscito.

Bara antalet historiska kyrkor i Neapel är inte mindre än 448 stycken. Det säger något om religionens betydelse i södra Italien – både förr och nu. Kulturellt spelade Neapel en stor roll under renässansen och upplysningstiden.

Piazzan skapades, som du kanske vet, i Neapel, och det var också här i stan som mandlinen uppfanns. Neapel har haft ett väsentligt inflytande på både mat- och musikhistorien i Europa.

Neapels historia går längre tillbaka, men den första storhetstiden var under grekerna. De kallade staden Nea Polis, alltså ny stad. Det moderna namnet Napoli (på italienska) påminner fortfarande om det ursprungliga.

En hel underjordisk värld under Neapel

Neapel gömmer också på en hemlighet. Under staden finns ett finmaskigt närverk av tunnlar och grottor, skapade under århundraden av utgrävningar. Staden är byggd ovanpå den mjuka tufo-stenen, och i samband med att man grävde tunnlar under staden, användes stenen till att skapa många av de monument vi idag kan se i Neapel.

En del av tunnlarna under staden är öppna för offentligheten, och det är en unik upplevelse att ta sig runt i de gamla, långa gångarna som leder kors och tvärs under miljonstaden. För att komma ner till Neapels underjord, ska du betala inträde och följa med en guide – du får inte gå in ensam. Ingången ligger vid Napoli Sotteranea på Via deo Tribunali.

Det finns också utgrävningar från olika perioder i stadens historia, bland annat finns några monument och ruiner från både den grekiska och den senare romerska epoken. Man kan säga, att mycket av Neapels historia ligger begrav precis under den moderna stadens yta.

Tunnlarna, som ligger hela 30 meter under gatuplan i Neapel, spelade en viktig roll under andra världskriget. Det var hit befolkningen sökte tillflykt under bombningarna av staden. Runt omkring på väggarna vittnar inskriptioner om de rädslor folk genomlevde här nere.

Napolibukten

Neapels behagliga klimat beror på läget vid Napolibukten, som välsignar staden med en behaglig Medelhavsbris. Men bukten ger mer än bara härligt väder.

Havnen-i-Napoli-Italien-Hideaways
Hamnen i Neapel, med utsikt till vulkanen Vesuvius

Napolibukten är hemplats för en rad vackra utsikter och sevärdheter, av mycket hög klass, som bör upplevas i samband med ett besök i Neapel.

Pompeji och Vesuvius

Pompeji har jag redan nämnt, men du har också en formidabel utsikt över bukten till vulkanen Vesuvius. En utsikt som har inspirerat många konstnärer, då det är något närmast mytologiskt över den. Man förstår, varför grekerna slog sig ner här, och gjorde Neapel till deras nya stad.

Capri

Även ön Capri, som ligger i den södra änden av bukten, är något unikt. Besök Capri med båt från Neapel – eller med helikopter om du önskar få den stora överblicken över området. På Capri finns några fantastiska grottor, och en mycket trevlig marina. En tur till Capri är en härligt avslappnande dagsutflykt, bort från myllret i storstaden.

Sorrento

I många år var Sorrento ett av de stora resmålen för resebyråerna här hemma, och med sitt fantastiska läge i Napolibukten, på Sorrentohalvön, är det lätt att förstå varför Sorrento då – och nu – var ett populärt resmål. Med Hideaways kan du bo på handplockade hotell i Sorrento, där du kan njuta av vackra utsikter över bukten, med Neapel och Vesuvius i bakgrunden.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

 

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

>>> Läs mer om Neapel

>>> Läs mer om Capri

>>> Läs mer om Italien

 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer