Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno och i Verona strömmar Adige. Nästan alla större italienska städer har en flod som ger platsen sin karaktäristiska atmosfär. Historiskt sätt är det ofta just floderna som utgjort grundförutsättning för uppbyggnaden av städer och samhällen, inte minst för att tillgången till vatten har gjort att jordbruket har kunnat utvecklas, men också för att det förr i tiden var essentiellt med vatten för att kunna transportera varor och människor.

Men, Milano då? Trots sin närhet till flera av Italiens större sjöar har Milano inte något naturligt vattendrag. Hur har då staden kunnat utvecklas till att bli Italiens ekonomiska centrum? Jo, det som inte fanns naturligt, fick man helt enkelt skapa artificiellt. Faktum är att man redan på 1100-talet förstod vikten av att koppla samman Milano med Lago Maggiore och Lago di Como och man började därför konstruera ett system av kanaler, kallade i Navigli di Milano (”Milanos kanaler”) som skulle förbinda Milano med sjöarna via floder som Ticino och Adda.

Läs vår populära artikel om de norditalienska sjöarna här.

Uppbyggnaden av kanalerna pågick ända fram till slutet på 1400-talet och en av de mest kända bidragsgivarna till kanalerna var Leonardo da Vinci som hjälpte till att designa det komplicerade damm-system som löste problemet med höjdskillnaderna.

Naviglio Grande Bro
Över kanalerna går många broar vilka gör det lätt att ta sig till de olika barerna, bokaffärerna, galleriorna och restaurangerna.

Kanalerna, som bland annat spelade stor roll vid uppbyggnaden av Milanos katedral då man transporterade stora marmorblock på vattnet, kallas idag i folkmun för Navigli och är en av de mest populära zonerna för turister och milaneser att spendera sin tid i. Även om själva transporterna på kanalerna sedan länge har övertagits av flyg och järnvägar så är Navigli fortfarande ett livligt centrum.

Längs kanalerna ligger en mängd barer och restauranger där det framförallt är populärt att börja kvällen med en typisk italiensk aperitivo samtidigt som underhållningen sker vid sidan av uteserveringarna i form av det stora folkliv som strosar förbi. Området har också blivit en samlingspunkt för konstnärer som inspirerats av vattnet, och det ges tillfälle att besöka många gallerior och studios där tavlor, skulpturer och fotografier ställs ut.

Naviglio Vintage
I de många konstnärernas ateljéer kan man hitta allt från tavlor, skulpturer och andra vintage-föremål.

Inför världsutställningen EXPO som under 2015 tog plats i Milano genomgick Navigli en stor restaurering och upputsning vilket gjorde området, om möjligt, ännu mer attraktivt att besöka. Bland annat spenderade man 20 miljoner Euro på att återuppbygga hamnen Darsena som tidigare länkat samman alla olika kanaler. Idag är Darsena en ypperlig plats för en söndagspromenad, och både på sommaren och vintern är området scen för event av olika slag – allt från vattenlekar till julmarknader.

Navigli är helt enkelt området dit du går för att koppla av. Trots folklivet och den relativt höga ljudnivån från barerna – framförallt om sommarkvällarna – så har vattnet en lugn inverkan på atmosfären. Något som kan behövas i en storstadsmetropol som Milano.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer