När Lissabon bjuder upp till fest

Lissabon bjuder upp till fest
Lissabon bjuder upp till fest. Foto: Michael Coghlan CC BY-SA 2.0

Reser du till Lissabon i juni månad, möts du av en festlig och färgglad stad. I de historiska kvarteren – såsom Alfama och Mouraria – smyckas alla gator, torg, trappor, gränder, fönster och balkonger med väldoftande basilikakrukor och färgglada girlanger och lyktor.

De lokala invånarna ställer stolar och bord utanför hemma, bygger scener dit de strömmar efter en kväll med vännerna, och gemensamt äter sardiner ledsagat av landets älskade nektar: Portvin. Lissabon sover inte särskilt mycket i juni, för det finns så många upplevelser man inte vill gå miste om. Man promenerar mycket från torg till gränder, och överallt blir man välkomnad av den gästfrihet som portugiserna blivit så kända för.

I fadons tecken

Stadsfestens höjdpunkt tar plats den 12 juni, på vackra Avenida da Liberdade, med en enastående procession och en tävling mellan stadens olika kvarter, i att genomför årets bästa och mest kreativa samspel mellan musik, dansk och kostym.

Fado
Du kan uppleva den portugisiska fadon i Lissabon under festligheterna.

Traditionen trogen avhålls också en utgåva av Lissabons symboliska fado-festival. Festligheterna slutar den 30 juni med en stor konsert i den monumentala parken Alameda D. Agonso Henriques, med deltagandet av några av Portugals mest berömda fadosångare, däribland Carlos do Carmo, Cristina Branco och Mariza.

Firandet av Sankt Antonio de Lisboa

Lissabon firar också sina helgon Sankt António de Lisboa och Sankt Vincent hela juli månad. Sankt António de Lisboa (också känd som Sankt António av Pádua) föddes i Alfama-kvarteret i slutet av 1100-talet på platsen där Santo António-kyrkan ligger idag. Han är både familjens och äktenskapets beskyddare, och också de lokalas favorithelgon.

Kärleken firas i fulla drag, när Lissabons kommun, samt åtskilliga företag och kända personligheter, sponsrar händelsen ”Casamentos de Santo António” (Sankt Antonios bröllop), där flera brudpar vigs under Sankt Antónios avbild i stadens katedral Sé Catedral de Lisboa.

Lissabon
Spårvagn framför katedralen, där Casamentos de Santo António tar plats

Lånade helgon

Johannes Döparen firas den 23-24 juni och Sankt Petrus den 28-29 juni. Även om dessa två “lånade” helgon firas i Porto och Montijo, ansluter sig invånarna i Lissabon med stor entusiasm och firar dem på deras eget sätt. I Portugal skapar man ett mindre bål, som folk kastar kryddor och tistlar i, för att därpå hoppa över det – det sägs föra lyckan med sig.

São Pedro firas sedan Medeltiden i Montijo vid Lissabon, dit du kommer med en båt. Festligheterna sätts igång med en procession samt en välsignelse av fiskebåtarna. Senare på dagen släpps tjurar fira på gatorna, men det är inte lika dramatiskt som i Pamplona.

Hitta din resa till Lissabon med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer