Piemonte eller Toscana?

Tycker du om vin, vackra landskap och trevliga städer? Och tänker du därmed, att Toscana är perfekt val inför kommande semester? Då har du mer än rätt, men det finns fler möjligheter än klassikern Toscana, vilka kan infria förväntningarna till den perfekta semester – där alla ovan nämnda element ingår.

Regionen Piemonte, som ligger i det nordvästra hörnet av Italien, betraktas av många som Toscanas lillebror, men kan på många områden gott och väl mäta sig med sin storebror.

Piemonte – semester med tryfflar, vin, gourmetmat och vackra landskap

Regionen Piemonte ligger i det nordvästra hörnet av Italien, vid foten av Alperna – ja faktiskt betyder Piemonte rent bokstavligen “vid foten av berget”. Denna vackra, gröna region bjuder på lite av allt: vackra, böljande vinlandskap i det berömda vindistriktet Langhe-Roero-Monferrato, med de världsberömda vinerna Barolo, Barbaresco, Barbera och Asti; den sägenomspunna vita tryffeln, som varje år firas vid tryffelfestivalen i Alba; och Turin, regionens huvudstad som bjuder på en värld av shopping och kultur.

Se alla våra hotell och semesterbostäder i Piemonte här

Det korta avståndet till grannlandet Frankrike, och grannregionen Liguriens riviera och läckra stränder, gör att du kan göra många dagsutflykter med olika kulturella och härliga upplevelser. Och som om detta inte skulle vara nog, hittar du i denna region också en värld av små, stämningsfulla landsorter, den högsta koncentrationen av Michelin-restauranger i hela Italien, och sist men inte minst, kan du också besöka vackra Ortasjön, eller den mer berömda Maggioresjön, som båda frestar med panoramautsikter och massor av frisk luft.

Landskab i Piemonte
Vinfält så långt ögat kan nå är en del av Piemontes vackra landskapsbild…

Upptäck denna vidunderliga region, och du ska se att du kommer få allt hjärtat behagar av kulinariska och landskapsmässiga upplevelser.

Toscana – semester med klassiska kulturstäder, vin, läckra stränder och vackra landskap

Toscana har det flesta nog hört talas om. Denna region är för många, essensen av det vackra och autentiska Italien, med sina böljande vinfält och olivlundar, karaktäristiska cypresskantade alléer och jättestora utbud av sevärdheter. Ja, det är kanske inte så märkligt att Toscana ofta får representera hela Italien på vykort. Vindistriktet Chianti väcker nog igenkänning hos många, och klassikern Brunello behöver inte någon närmare introduktion. Vackra medeltida städer finns nästan i överflöd, och huvudstaden Florens, med sin enorma kulturskatt, är nog en av Italiens mest kända storstäder.

Intresserad av en resa till Toscana? Besök denna sida och se alla våra hotell och semesterbostäder i Toscana

Är du på jakt efter en badsemester, kan du också stilla lusten i Toscana, då regionen bjuder på flera hundra kilometer av kuststräcka och badmöjligheter. Dessutom tillhör den vidunderliga ön Elba, med sina trevliga städer, vackra landskap, fantastiska ständer och eget vin också Toscana. Nej, det är verkligen inte konstigt, att denna region tillhör de mest populära i hela Italien.

Lucca i Toscana
Lucca i Toscana är en av de gamla, vackra kulturstäderna i Toscana, som gör regionen till något unikt.

Det oupptäckta Piemontes saligheter eller klassiska Toscanas vidunder?

Du kan alltså tillfredsställa dina önskemål om vin, god mat och vackra omgivningar i båda regioner. Men vilken region ska du då välja? Vad blir det avgörande elementet? Vill du spendera större delen av din semester med att uppleva kulturstäder och kanske tillgodose de minsta familjemedlemmarnas behov av en daglig tur till stranden, så är Toscana med sin långa kuststräcka och berömda medeltida städer som Florens, Lucca, San Gimignano, Siena och Volterra, ju ganska perfekt.

Se alla våra semesterbostäder och hotell i Lucca här

Vill du slappna av i vackra omgivningar och njuta av god mat och vin, och du dessutom kör själv från Sverige, så sparar du många hundra kilometer genom att välja mer nordligt belägna Piemonte. Piemonte är dessutom inte lika proppfullt av turister som Toscana, vilket innebär att du på många platser i denna region, kan hitta riktigt läckra semesterbostäder till ett lägre pris än i Toscana. Ska du flyga till Italien, hittar du många direkta förbindelser till Milano, som ligger i överkomligt köravstånd från Piemontes alla inbjudande städer. Ska du flyga till Toscana, finns det exempelvis direkta förbindelser till Pisa, Bologna eller Florens.

Det kan vara svårt att välja mellan de två regionerna, och lyckligtvis bjuder året på flera möjligheter för en avstickare till Italien, så du behöver kanske inte välja mellan den ena eller andra regionen – utan endast bestämma vilken region du ska besöka före den andra.

Buon Viaggio!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer