När känslorna får fritt spelutrymme

Hos italienarna stannar inte känslorna på insidan, utan får fritt spelutrymme – oavsett om det är glädje, vrede eller sorg. Och man får ofta ta del av sådant, som för oss nordbor, tillhör privatlivet.

“Amore mio, ti amo,” (min älskade, jag älskar dig) hörs från kvinnan i fönstret so jag passerar på väg till den lokala baren på gatan i Rom, och framför mig vänder hennes älskade sig om och skickar en slängkyss tillbaka medan han ropar “anche io, ti amo” (jag älskar dig också). Och där jag står mitt emellan dessa starka känslor, kan jag inte undgå att känna mig både rörd och generad, för att jag precis har varit vittne till en scen som jag anser tillhör privatlivet. Men det är jag tydligen ensam om att känna. För det är helt normalt att visa känslor i det privata rummet i Italien, om det så är vrede, glädje eller sorg.

Operaforestillingen Aidai opført i Verona
Teater och opera är två uttrycksformer för stora känslor, som italienare har finputsat genom åren. Här under operaföreställningen Aida på Arenan i Verona.

Högljudda rop och skrik, kärleksförklaringar och skällsord flyger i en salig blandning genom luften när du promenerar ner på en gata full av människor i en italiensk stad. För, att visa sin känslor är inte bara en privatsak och inget konstigt att göra på en öppen gata. Kvinnor, som högljutt skäller på sina män, när de tittar efter andra kvinnor, bilister, som tutar och vrålar i trafiken, och mödrar som först uppläxar sina barn för att sedan överösa dem med pussar och kramar – detta är bara några av de typiska situationer man som turist kan uppleva i stövellandet.

Melodrama

PÅ syditalienska begravningar sörjer man högljutt tillsammans. Jo mer högljudd är sorgen, desto mer älskad, saknad och respekterad framstår den avlidne, medan de nordiska begravningarna ofta föregår i tystnad av respekt till den döde.

Men vad är det som skapar den markanta skillnaden mellan nordbor och italienare, när det kommer till att tala högt och skylta med sina känslor på ett närmast melodramatiskt, teatraliskt sätt. Klimatet kan vara en del av förklaringen, men det är också stora skillnader på familjens roll och religionens inflytande i nord- och sydeuropa. Det är t.ex. inte ovanligt att familj och vänner blir indragna i folks äktenskapliga kriser, problem med tonåringar eller andra privata områden. Och det är ingen brist på andras välmående råd eller inställningar till vad som ska göras för att lösa problemen – och i en sådan situation kan man finna sig själv i ett högljutt inferno där alla tävlar om att få säga sista ordet!

Karneval i Venedig
Karnevalen har också länge varit ett sätt att uttrycka de stora känslorna på i Italien, i kostym och dramatiska former…

Inom den kulturella världen har det melodramatiska ofta varit ett genomgående tema. Melodrama betyder ursprungligen musik och drama och refererar till ett teaterstycke, där musiken är mer till att stärka upplevelsen av det som utspelas på scenen. Och den melodramatiska stämningen har hittat sin väg till många italienska filmer, teaterstycken och operor, där känslorna får lov att flöda, om de så gäller bröllop, begravningar, otrohet, svartsjuka, känslighet eller kärlek.

Också inom politiken

Det är dock inte endast på öppen gata eller inom husets fyra väggar, som de teatraliska scenerna utspelas, utan också på TV och i något så seriöst som i politiska program. Den upphettade debatten i den italienska Senaten kan absolut innehålla alla element från ett klassiskt melodrama och de direktsänds på landstäckande TV: här finns intriger, förrädare, hjältar, han eller hon som blir förolämpad, anklagelser som flyger genom luften, och mer än en gång har det hänt att politikerna ropar skällsord till varandra.

Hos många italienare för känslorna fritt spelrum, och visst är det väl tur – för är inte det del av charmen av att åka söderut?

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer