När italienarna går till bords

Är du inbjuden på en måltid hos en italiensk familj, gäller det att ha en god aptit, en matglad attityd och en stor portion tålmodighet – då överlever du lättar en italiensk lunch.

Italienarna är ett mycket gästfritt folkslag, och det behöver inte ha utbyts många ord, innan du blir inbjuden på lunch. Och ju längre söderut du kommer, desto mer uttalad är deras gästfrihet, och desto större och tyngre är deras lunchbord. Att äta en lunch hemma hos en italiensk familj kräver god aptit, nyfikenhet och tålmodighet.

Den italienska (högtids-)lunchen kan inte jämföras med den svenska, ofta kalla, lunchen som bland annat innehåller sill, ägg och knäckebröd. Vid en lunch i Italien intar man gärna fyra till fem rätter över ett par timmar eller tre – och inte bara vid högtider utan också på helgen och semestern. Och när solen står högt, och temperaturen utanför stiger till 35-40 grader, kan det vara en utmaning att inta måltiden, som ofta ledsagas av rött och vitt vin – och vatten såklart. Resultatet är utan tvivel ett efterföljande stort behov av en siesta, där du tar en paus för att fylla på energin efter en, för en svensk, stor matorgie.

Olika mattraditioner

Sedan Romarrikes dagar har maten varit ett uttryck för identitet, vänner och livskvalitet. Till det att Italien enades år 1861, bestod ladet av en rad hertigdömen och kungariken, som var och en hade sitt eget kök och sina egna specialiteter. De olika mattraditionerna sitter fortfarande kvar i det enade Italiens identitiet.

Italiensk madlavning
Pasta fatto in casa – hemlagad pasta – är ett stående inslag på det italienska lunchbordet…

Maten har alltid haft en viktig roll för italienarna, och betraktas inte endast som något som ska mätta hungern. Det läggs ner mycket tid på matlagning och den unga generationen uppfostras med grundprincipen att båda kön ska kunna laga mat. Och det ät inte längre endast la mamma som står i köket. Men kvinnorna är troligen de som du mest sannolikt hittar i köket, för det är inga tvivel om att god mat är vägen till en mans hjärta, och kanske mer än så! Enligt en undersökning utförd av ett medicinskt institut i Italien, är italienska kvinnor övertygade att mannens begär och könsdrift kan stimuleras genom god mat.

Och så till bords

Varje dag klockan 13, går Italien in i en stämning av stillestånd. Butiker stänger ner för lunch i tre timmar. Stränder töms, med undantag för de familjer som tagit med campingbordet och pick-nick-korgen till en stor lunch vid havet. Gator ligger öde, för hemma väntar lunchen.

Italiensk pasta
Pasta, pasta, pasta… en perfekt lunch som går att variera i evighet.

Endast turister ligger kvar på stranden, eller irrar runt i städerna för att hitta några öppna butiker. I de italienska hemmen är fönsterluckorna stängda för att hålla den kvävande värmen ute, och under kökslamporna med neonljus, eller på terrassen under parasollet, sätter sig den italienska familjen till bords, redo att inta den stora lunchen.

Tacka nej, och du får ytterligare en portion/h3>
Man börjar med antipasti (en slags aptitretare), som betår av charkuterier och olika oliver. Direkt när sista tuggan är uppäten, blir du serverad il primo piatto (förrätt), som är en portion pasta eller risotto vilken lägger sig som en god botten i magen. Men, än är det inte slut, och för en svensk mage, som redan fått en solid frukost – vilket är ovanligt för italienare – finns det inte mycket plats kvar. Och därför kanske ångesten kryper sig på vid synen av il secondo (huvudrätten), som antingen består av fisk, kyckling eller kött med olika tillbehör, contorni, som t.ex. stekta grönsaker och ugnsrostade potatisar. Om synen av all mat inte får dina smaklökar att pirra till, kan det vara svårt att uttrycka det på ett korrekt och vänligt vis.

Italiensk ost, brød og vin
Italiensk ost, bröd och vin är också en stor del av den italienska lunchen…

Ett nej, eller en skakning på huvudet, leder ofta till att familjen göder dig, för ett nej uppfattas som att gästen inte vill framstå girig. Och därför kan det hända, att du istället får en extra stor portion! Så det bästa rådet är att äta långsamt och smaka på allt, så tar du dig lättare igenom måltiden.

Efter flera solida rätter gör ostarna sin entré. Och efter ytterligare en liten paus kommer frukten in till bordet, som ska skalas och ätas i små bitar. Nämner du för en italienare, att alla sunda vitaminer och fibrer sitter i skalet, så kommer du snabbt att bli informerad om alla de giftiga bekämpningsmedlen de använder i Italien.

Till sängs

Espresson, kakan och likören sätts in på bordet, allt medan du kastar längtande blickar på solsängen i skuggan eller en flyktväg bort från bordet.

Tiramisu
En italiensk dessert skulle till exempel kunna vara en bit av den berömda tiramisùn.

Men öven om möjligheten för flykt skulle infinna sig, så är det inte alltid lätt att häva kroppen upp från stolen. För maten har fallit så långt till botten att kroppen plötsligt känns väldigt tung. Och då finns det bara en sak att göra – nämligen krypa till sängs, precis som italienarna gör, så att du senare på dagen kan ge dig iväg till stranden eller på en tur i stadens butiker.

Även om vi svenskar kan tycka, att vi slösar vår tid genom att sitta till bords i flera timmar när solen skiner, så finns det faktiskt en mening med det stora lunchbordet. Medan man äter, håller man sig borta från solen under de farligaste timmarna, man intar många sunda rätter, och blir i det efterföljande så trött att man tar sig en lur – och är inte det ett sunt sätt att leva, och en kontrast till den stressiga vardagen?

Buon appetito!

Är du intresserad av fler tips om italiensk mat-kultur och italienska mattraditioner?

Läs då också min kollega Louises populära artikel om den italienska kaffekulturen och vilka oskrivna regler italienarna följer, då de dricker sitt kaffe.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer