När är det egentligen bäst att resa till Italien?

Vi kan nog alla enas om, att årstiden och vädret har riktigt stor betydelse för, om vi kommer hem efter en semester med härliga semesterminnen, eller med en bitter smak i munnen. Många kan inte få nog av sol och värme, medan framförallt småbarnsfamiljer och äldre tycker bättre om mer moderata temperaturer. Storstäder och vandringsturer upplevs också bäst, om graderna håller sig under 30, medan skidfolket allra helst vill ha frost i luften. Men när ska du då boka din resa? Och vart ska den gå?

Sommar – vatten, värme och vidunderliga utsikter

Badsemester i juli
Den största delen av sommarens semesterresor sker i juli månad – antingen för att det är nödvändigt på grund av skolbarn eller industrisemester, eller för att man då räknar med att det är bäst sommarväder i denna månad. Fördelen med juli, är också att du kan vara rimligen säker på sol, värme och sköna ljumna kvällar, vilket är precis vad vi nordbor älskar. Det negativa kan vara bilköerna på både motorvägar och de populära kuststräckorna, samt en hel del turister och – för några – för höga temperaturer.

Vill du njuta av fördelarna, men undvika de flesta nackdelarna i denna populära månad, är det en bra idé att välja en semesterbostad som ligger lite tillbakadragen uppe bakom kuststäderna, om det är en badsemester du önskar dug. Ett sådant läge ger mer luft – både i förhållande till temperaturer, andra semestergäster och parkeringsmöjligheter. Riktigt många turister, som planerar en badsemester, ser det nämligen som en fördel att bo hela vägen nere vid kusten, med kort avstånd till staden och dess restauranger och butiker – men detta kan nog utlösa en slags “överförhoppning” i de mest populära kustområdena.

Läs mycket mer om sol- och badsemester i Italien här.

De flesta, som reser under juli månad, väljer att åka till norra Italien och/eller Toscana – både på grund av det humana köravståndet från Sverige, men också för att de fruktar de höga temperaturerna i södra delen av Italien.

Badebugt på Sardinien
En badvik på Sardinien

Vill du däremot gärna uppleva en riktigt varm sommar – kanske vid en vacker sandstrand på en autentisk och kulturell destination – erbjuds det många direkta flygrutter från Skandinavien till både Sicilien och Sardinien.

Skollov och snabbt iväg!
Om du behöver anpassa dig efter barnens skollov, och anser att avståndet till strand och stadsliv är den enda avgörande, är det en riktigt bra idé att åka så snart barnen får lov. I sista delen av juni och första veckan av juli, är högsäsongen nämligen inte än helt igångsatt, och därför är det skönare att spendera tid vid kusterna då – och inte minst på vägarna! Det betyder också, att du har fler lediga semesterbostäder att välja mellan, och att du ofta kan få lite mer för pengarna – även om temperaturer och himmelsfärger också si denna period kan betraktas som äkta sommar.

Människomyller och massor av värme
Augusti månad i Italien kan vara en fördel att undvika – speciellt om du vill på badsemester. Det är nämligen i denna period italienare själv håller semester, och det föregår som regel vid kusterna. Det betyder många människor överallt och ofta högre priser, men det finns ju också de som inte tycker att det är störande. Det är också i denna månad, du kan räkna med de högsta temperaturerna, vilket kanske inte passar så bra till en storstadssemester eller en aktiv semester.

Dolomitterne
Dolomiterna bjuder på friska vindar i de varmaste sommarmånaderna

Passar augusti månad dina semesterplaner bäst, kanske det kan vara perfekt att välja att lägga semestern i den bergiga delen av norra Italien – t.ex. i Dolomiterna eller vid sjöarna, där du på några platser kan njuta gott av höjdernas svalkande bris och samtidigt slippa trängseln vid stränderna.

Vår och höst – frisk luft och färre turister

Om du har möjlighet att åka på semester under våren eller hösten, finns det många fördelar att njuta av. Det är som regel billigare än under högsäsongen, och du slipper bilkö och många (andra) turister. Vädret är ofta, vad man som nordbo betraktar som en härlig varm svensk sommar. Det gäller i stora delar av norra Italienspeciellt i regionen Ligurien, som njuter gott av ditt skyddade läge, men kanske är det ännu mer aktuellt i centrala och södra Italien. Och, kan du resa i september eller i början av oktober, finns det goda chanser för att du också får ta del av de ljumna kvällarna.

April, maj och starten av juni är också vidunderliga månader att resa i, men här kan du förvänta dig friska havstemperaturer, samt lite kyligare kvällar och nätter. Oavsett vilken av dessa månader du väljer, bör du dock ta med både solkräm, badkläder och en tunn tröja till kvällarna.

Portofino ved Santa Margherita i Ligurien
Portofino vid Santa Margherita i Ligurien

En varmare pyjamas och ett par strumpor är också en bra idé att ta med i dessa månader – både för att husen är sämre isolerade i Italien än i Skandinavien, men också för att man som regel endast sover med lakan och filt här nere.

Syditaliensk ö-semester på höstsemestern?
Drömmer du om att spendera höstlovet tillsammans med barnen på en resa till södra Italien, finns det stora chanser att kunna bada ända in in slutet av oktober. På de bra dagarna kan du uppleva temperaturer som når hela 25 grader! Du kan till exempel överväga att ta en ö-tur till Sardinien, eller Italiens största ö, Sicilien. På grund av Siciliens storlek, kan det på denna årstid vara mycket stor skillnad på temperaturerna, allt beroende på, var på ön du befinner dig.

Min rekommendation är, att du håller dig på den västra sidan, t.ex. i Castellammare del Golfo, eller den södra delen av ön, där staden Siracusa bjuder på både strand och en mycket vacker historisk stadsdel. Läs mycket mer om Sicilien här, där du också kan se alla våra semesterbostäder på ön, det samma gäller vår sida om Sardinien här.

Vinmarker och vidunderliga viner?
Är du intresserad av viner, bör du unna dig själv en tur i september eller oktober, när temperaturerna fortfarande är märkbart varmare än i Skandinavien, och samtidigt passa på att bo på en vingård där du kan vittna skörden.

Langhe vindistrikt er kendt for sine fremragende vine og sin unikke vinkultur
Langhe vindistrikt är känt för sina fantastiska viner och sin unika vinkultur

Av berömda vindistrikt kan jag varmt rekommendera Langhe i regionen Piemonte, Chianti i Toscana, Valpolicella i Veneto och Franciacorta vid Iseosjön i Lombardiet.

Läs vår populära artikel “Gastronomisk särklass och vackra landskap i Langhe“, och få tips inför semestern.

Storstad, shopping och kultur?
Om du har tid till en storstadssemester under våren eller hösten – ja, varför då stanna hemma? Vem kan inte tänka sig att njuta av solen strålar och en enkel vedugnsbakad lunchpizza – endast iförd en tunn sommarjacka? Det härliga klimatet bidrar också till lusten att vistas ute på utomhusmarknaderna, som Italien är så känd för. Saknar du ett par skor, eller andra lädervaror, kan Italiens alla storstäder leverera detta till dig, till fördelaktiga priser. Sist men inte minst, tar många kulturella händelser plats i storstäderna, som du gott kan njuta av. Läs mer om en storstadssemester i Italien här.

Vinter – snö, skidor eller storstad?

Nej då, jag har inte glömt det energiska skid-folket! Som de flesta nog redan vet, är veckorna 7, 8 och 9 de populäraste tidpunkterna att hålla skidsemestern på, vilket skylls på att barnen har sportlov på dessa veckor.

Italien har mange gode steder at holde skiferie
Italien har många härliga platser för bra skidåkning

Har du dock möjlighet att resa på en annan tidpunkt (och här uppmanar jag INTE föräldrarna att låta barnen skolka från skolan), finns det ofta många fördelar, såsom billigare priser, färre människor vid liftarna och i pisterna, bättre flygpriser, färre bilar på vägarna och fler lediga semesterbostäder att välja emellan. Har du endast möjlighet att resa under sportlovsveckorna, är det en bra idé att vara ute i god tid med beställningen av lägenhet eller hotell, samt eventuella flygbiljetter. Läs mer om skidsemester i Italien här.

Intresserad av fler tips, om när du kan hålla semester i Italien?

Då kan du läsa min kollega Maries artikel om att hållas semester i Italien utanför säsongen, och får massor av tips om vilka fördelar det finns vid att åka iväg på de lite översedda tidspunkterna på året.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, , ,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer